Sari direct la conținut

Apelul disperat al profesorilor de la cel mai titrat colegiu din Covasna, care predau în săli neîncălzite, printre gândaci: „Ne bucurăm că nu ne plouă”

Apelul disperat al profesorilor de la cel mai titrat colegiu din Covasna, care predau în săli neîncălzite, printre gândaci: „Ne bucurăm că nu ne plouă”
Lucrări la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe. Foto: covasnamedia.ro

Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV), din municipiul Sfântu Gheorghe, a intrat în renovare acum 4 ani, lucrările nu au fost finalizate, iar o mare parte dintre clase au fost mutate în cinci locații diferite. Profesorii se plâng de lipsa materialelor didactice și de condițiile precare și insalubre în care învață elevii, scrie publicația locală covasnamedia.ro

Într-o scrisoare deschisă transmisă presei, profesorii spun că sunt nevoiți să predea cu gecile pe ei și acuză lipsa materialelor: „Nu avem nimic”. 

„Pentru cei care îi invidiază pe dascălii de la CNMV, îi invităm să predea o zi cu gecile pe ei, cu goangele (n. red.: gândacii) săltând de colo-colo, în ciuda dezinsecțiilor făcute, cu degetele înghețate pe cretă și cu nările înfundate de praful alb, da, alb, al cretei, pentru că nici whiteboard-uri nu avem. De fapt, nu avem nimic! Ne bucurăm că nu ne plouă, că ne mai vin copiii la școală, că profesorii se încăpățânează să își mai facă treaba”, se arată în scrisoarea publicată pe covasnamedia.ro

Profesorii de la colegiul din Covasna spun că sunt singura școală care în prezent este nevoită să își desfășoare activitatea în „5-6 locații, singura școală care își aleargă profesorii, de altfel nu foarte tineri, „din deal în vale”, de la o locație la alta și mai mult decât atât avem pretenții de a desfășura un proces educațional la standardele cele mai înalte de calitate”. 

Dascălii reclamă durata lucrărilor de reabilitare a clădirii care au început în octombrie 2020 și care, din cauza mai multor neînțelegeri dintre primărie și constructor, nu este clar când se vor finaliza. 

„Suntem singura școală unde întâlnim probleme grave în procesul de reabilitare. Or fi fost și la Miko, și la Mikes, și la Muzeul Secuiesc (n. red.: alte instituții din județ reabilitate de-a lungul timpului) etc., dar doar la noi nu se găsesc soluții pentru a descâlci ițele încurcate ale legislației românești. Ce contează că suferă peste 1.100 de elevi, aproximativ 2.000 de părinți, 4.000 de bunici și cca 100 de angajați? Chiar nu ar fi o problemă, dacă procesul de reabilitare ar fi respectat termenele. Șase luni au devenit ani… și tot așa…”, își explică profesorii nemulțumirea. 

Premierea școlilor se face „pe linie politică”, spun profesorii

Profesorii afirmă că în colectivul colegiului „e o tristețe cruntă, care te înfurie până la lacrimi, iar neputința e sfâșietoare”. Ei vorbesc și despre premii date „la recomandarea instituțiilor locale”, făcând referire la școlile pe care președintele Klaus Iohannis le-a premiat la începutul lunii

„Mai suntem din când în când băgați în seamă, când mai trebuie să salvăm niște aparențe ale sistemului, că în rest nu suntem noi premiați de către prezidențiabili la recomandarea instituțiilor locale, până și asta se face tot pe linie politică. Chiar ne întrebăm, care or fi fost criteriile, s-o fi anunțat pe undeva un concurs de dosare, pe bune? Chiar pe baza rezultatelor? Poate că ne-am fi încercat și noi norocul! Sau s-a luat în considerare cât de frumos este vopsită școala!?”, întreabă în mod retoric profesorii din Covasna. 

„Muncim până la epuizare, dar pentru cei care mai trag sforile în educație chiar nu contează”

Cadrele didactice adaugă că, în ciuda condițiilor, „avem și rezultate, modelăm o materie primă neselectată și avem o promovabilitate demnă de laudă în condițiile date”.

„Spunem demnă de laudă pentru că suntem, cu siguranță, singura școală din localitate, poate și din județ, nu mai spunem că suntem și colegiu, care nu are o tablă interactivă, măcar una!!! O fi vina noastră!? Cert este că nimănui nu-i pasă! Celelalte școli, tot citim prin mediul online, „au mai primit cadou una alta”. Cert este că pe noi nu ne cadorisește nimeni, iar bugetul se tot prioritizează, dar la noi nu se prea răsfrânge vizibil. Se primesc ceva firimituri, dar în realitate nu știm cât se pompează pe ici colo. Vedem doar filmulețe de promovare a unor condiții de învățare moderne, dar care cu siguranță nu sunt de la noi”, transmit profesorii. 

„Nici măcar în proiectele europene ale altor instituții deconcentrate, nu suntem noi implicați, ci cu totul alte școli… mai din mediul rural sau nu, dar pe criterii total necunoscute de noi. Motivul, am obosit să auzim expresia „voi le aveți deja pe ale voastre”!!! Da, le avem pe ale noastre pentru că muncim până la epuizare, dar pentru cei care mai trag sforile în educație chiar nu contează”, acuză cadrele didactice de la CNMV Sfântu Gheorghe. 

„Ar trebui să primim o medalie”

Profesorii spun că „ar trebui să primim o medalie pentru că ne încăpățânăm să mai supraviețuim”. 

Directoarea colegiului din județul Covasna, Luminița Costea, spune că școala nu are în acest moment laboratoare de fizică, chimie, biologie sau cabinete pentru limba română, limbi moderne, istorie sau geografie. 

„Avem doar 30 de săli de clasă, un laborator de informatică provizoriu, iar toate compartimentele administrative și secretariat sunt înghesuite într-o singură încăpere. De spații de depozitare nici nu poate fi vorba. Este extrem de greu”, a spus directoarea pentru covasnamedia.ro. 

„Nu ne-am plâns foarte mult, am încercat să rezolvăm multe dintre probleme împreună cu doamna director adjunct, însă nici prin cap nu ne trecea în octombrie 2020, când am predat amplasamentul constructorului că va dura atât de mult și din păcate nu avem nici măcar un orizont de timp până la finalizarea internatului și a sălii de festivități”, a mai spus Luminița Costea.

Lucrările la clădirea CNMV au început în octombrie 2020. De atunci, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, care a contractat lucrările, a raportat nereguli în procesul de reabilitare și a decis rezilierea contractului. În replică, constructorul (firma Modern Power Systems) a refuzat să predea șantierul, invocând faptul că nu a fost plătit pentru lucrările făcute. Autoritățile locale au patru contracte încheiate cu această firmă pentru reabilitarea CNMV, care se ridică la 7,1 milioane de lei plus TVA, scrie covasnamedia.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro