Sari direct la conținut

Apeluri la grevă generală în Israel pentru încheierea unui acord cu Hamas, după moartea celor șase ostatici în Gaza

HotNews.ro
Protest în Tel Aviv față de guvernul lui Benjamin Netanyahu / FOTO: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia
Protest în Tel Aviv față de guvernul lui Benjamin Netanyahu / FOTO: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

Liderul opoziției, Yair Lapid, au cerut duminică o grevă generală luni în Israel pentru a forța guvernul să ajungă la un acord pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, relatează AFP și Reuters.

Lapid, care este și fost prim-ministru, a făcut apel la fiecare israelian „a cărui inimă a fost frântă în această dimineață” să se alăture unui protest major la Tel Aviv în cursul zilei. El a cerut, de asemenea, principalului sindicat al muncii din Israel, angajatorilor și municipalităților să intre în grevă.

„Erau în viață”, premierul israelian Benjamin „Netanyahu și cabinetul său al morții au decis să nu-i salveze. Mai sunt ostatici în viață, încă putem ajunge la o înțelegere”, a adăugat Lapid.

Puternica federație a muncii Histadrut, care reprezintă sute de mii de lucrători din sectorul public, a declarat că are în vedere o grevă și că va lua o decizie mai târziu după întâlnirea cu familiile ostaticilor.

Anunțul de duminică făcut de către armată cu privire la descoperirea cadavrelor a șase ostatici morți într-un tunel din teritoriul palestinian a provocat șoc și furie în țară.

Niciunul dintre ei nu fusese declarat mort până acum.

Ostaticii au fost identificați ca Hersh Goldberg-Polin (23 de ani), Eden Yerushalmi (24 de ani), Ori Danino (25 de ani), Alex Lubnov (32 de ani), Carmel Gat (40 de ani) și Almog Sarusi (25 de ani).

Potrivit armatei israeliene, cei șase au fost uciși de Hamas cu puțin timp înainte de a fi găsiți de trupe, probabil cu o zi sau două.

Pe 7 octombrie, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac mortal în Israel, care a dus la moartea a unui total de 1.205 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale.

Hamas a răpit 251 de oameni. Dintre aceștia, 97 sunt încă deținuți în Gaza, dintre care 33 au fost declarați morți de armată.

Forumul Familiilor ostaticilor a cerut israelienilor să protesteze duminică seara la Tel Aviv pentru a cere „un blogaj total al țării și punerea în aplicare a unui acord de eliberare a ostaticilor”.

„Au trecut unsprezece luni în care (ostaticii) au fost neglijați”, insistă colectivul care face apel la Histadrout, puternicul centru sindical.

Lanțul de cinematografe Lev a anunțat duminică că își închide cinematografele în „sprijinul” familiilor ostaticilor.

De asemenea, mai multe lanțuri de restaurante au anunțat că își vor închide ușile duminică seara.

Represaliile israeliene în Gaza au făcut cel puțin 40.738 de morți, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas, majoritatea femei și minori conform ONU.

Ministrul israelian al Apărării cere un acord cu Hamas

“Este prea târziu pentru ostaticii care au fost uciși cu sânge rece. Ostaticii care rămân în captivitatea Hamas trebuie să fie aduși înapoi acasă”, a spus Yoav Gallant pe platforma de socializare X.

„Cabinetul de securitate politică trebuie să se întrunească imediat și să anuleze decizia luată joi”, a spus el, referindu-se la o decizie a cabinetului de a insista asupra menținerii trupelor în așa-numitul coridor Philadelphi, de-a lungul marginii de sud a Gazei.

Insistența lui Netanyahu de a menține trupele pe coridor pentru a preveni introducerea ilegală de arme de către Hamas din Egipt a fost văzută pe scară largă drept unul dintre obstacolele majore în calea unui acord cu Hamas în discuțiile intermediate de Egipt și Qatar.

INTERVIURILE HotNews.ro