Sari direct la conținut

Aproape 100 de site-uri rusești au fost ținta unui atac cibernetic ucrainean / Pe paginile afectate apărea un cap de porc

HotNews.ro
Atac cibernetic, Foto: Mulikov, Dreamstime.com
Atac cibernetic, Foto: Mulikov, Dreamstime.com

Hackeri voluntari, dar și profesioniști din cadrul Serviciului de informații militare al Ucrainei au spart, într-un atac concertat, aproximativ 100 de site-uri rusești care susțin efortul de război al Kremlinului, înlocuind prima pagină cu imaginea unui cap de porc, potrivit GUR, scriu Ukrainska Pravda și Kyiv Independent

Agenția de informații a spus că operațiunea a fost efectuată pe 15 iulie cu ajutorul „comunității hackerilor voluntari”.

„Atacul cibernetic a avut ca scop distrugerea informațiilor interne ale companiilor care deservesc clienții din sectorul public rusesc implicați în războiul împotriva Ucrainei”, arată o postare pe Telegram a GUR.

Potrivit Serviciului de informații militare al Ucrainei, au fost afectate în special companiile MITgroup, un „grup de companii implicate în dezvoltarea de site-uri corporate”, United Crane Technologies, o „companie de comerț și producție a echipamentelor de ridicare” și RUMOS-LADA, un dealer de mașini LADA.

„Ca urmare a atacului cibernetic, aspectul site-urilor afectate ale agresorului a suferit anumite modificări — acum, în loc de secțiunile obișnuite pentru ruși, pe site-uri sunt vizibile doar un cap de porc și codul de eroare „404”, “, a spus agenția.

Pe 16 iulie, 39 dintre site-urile rusești atacate erau încă picate.

Se pare că GUR a efectuat mai multe atacuri cibernetice în ultimele luni.

Un atac cibernetic la scară largă de la sfârșitul lunii iunie a lăsat fără comunicații cel puțin 250.000 de consumatori din Crimeea ocupată și din alte teritorii controlate de Rusia, a declarat o sursă de informații militare pentru Kyiv Independent.

Atacul din iunie a afectat atât rețelele de consumatori, cât și rețelele de operatori care au folosit infrastructura afectată pe teritoriile ocupate de Rusia. Reprezentanții furnizorilor ruși l-au numit „cel mai puternic atac DDoS pe care l-au experimentat vreodată”, a spus GUR.

The Kyiv Independent subliniază că nu a putut verifica informațiile.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro