Arafat: La ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme. Foştii şefi, pensionaţi "nu cu voia lor"
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, că se ştia că la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi ai instituției s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”. Arafat a prezentat, astăzi, primele concluzii ale controalelor făcute la ISU Prahova după tragedia de la Ferma Dacilor, distrusă într-un incendiu puternic în care au murit opt oameni.
- „Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor.
- Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani.
- Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.
Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.
Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.
DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.
În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au făcut un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL. Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol.
„Modificarea legii a disociat confortul de siguranţă, lucru inadmisibil”
În conferința de presă susținută vineri și în care a prezentat primele concluzii ale verificărilor făcute după tragedia din localitatea Tohani, Arafat a mai spus că o modificare legislativă din anul 2011 a disociat partea de clasificare a unui amplasament din punct de vedere al confortului de partea de autorizaţie de construcţie, lucru de care a profitat administratorul de la complexul turistic Ferma Dacilor.
- „Am avut o discuţie cu ministrul Turismului în sensul în care să proiectăm situaţia care a fost creată (…) şi vreau să subliniez că, la acel moment, ISU s-a împotrivit acestei măsuri. Şi când te împotriveşti unei măsuri ea merge mai departe, dar tu eşti expertul şi ştii ce înseamnă când se merge mai departe şi se elimină, se disociază partea de clasificare a unui amplasament de partea de autorizaţie de construcţie care include şi avizul de incendii, de siguranţă, de tot, înseamnă că acolo există un risc ca unii să abuzeze, exact ce s-a întâmplat în situaţia de la Ferma Dacilor, adică omul spune ‘eu am o stea’, dar în acelaşi timp el nu are restul documentelor, dar asta pentru omul de rând poate să îl inducă în eroare, pentru că spune ‘are o stea, are două stele, e ok’. Nimeni nu ştie că, de fapt, din 2011 modificarea legislativă a disociat confortul de siguranţă, lucru care este inadmisibil”, a susținut Raed Arafat, conform Agerpres.
El a spus că, la nivelul instituţiei, se doreşte revenirea la situaţia anterioară anului 2011 şi se va lucra cu reprezentanţii Ministerului Turismului pentru reglementarea acestei situaţii.
„Ştiu că s-au luat deja anumite măsuri la nivel de ordin de ministru, dar trebuie totuşi modificată, din nou, legislaţia”, a adăugat Raed Arafat.
Amintim că șapte oameni – trei copii și patru adulți – au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova, în timp ce o a opta victimă este căutată în continuare. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.
Controlul făcut la ISU Prahova după tragedia de la Ferma Dacilor a scos la iveală nereguli grave.
Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate. De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor.
Citește și:
- Tragedia de la Ferma Dacilor. Fiul şefului Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei ar fi printre victimele incendiului – surse / Ce mai știm despre victime până în acest moment
- Prima reacție a Fermei Dacilor, după ce pensiunea a ars, ucigând mai multe persoane: A fost un loc sigur / Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune propriii copii în pericol?
- Raed Arafat vrea modificarea legislaţiei privind situaţiile de urgenţă, după incendiul de la Ferma Dacilor
- După tragedia de la Ferma Dacilor, ministrul Turismului modifică legea prin care pensiunile primesc certificatele de calitate
- Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de construcție, ci doar un certificat de edificar
- Ferma Dacilor, o afacere fără autorizații de zece ani. Primarul nu a fost niciodată în control
- DNA ar urma să redeschidă dosarul privind funcţionarea fără autorizaţie ISU a Fermei Dacilor / Cum ar fi fost conectată pensiunea cu ISU, dar și Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova
- VIDEO Incendiu puternic la Ferma Dacilor (Tohani) / Cinci persoane carbonizate: Un minor și patru adulți. Pompierii caută și alte persoane dispărute / Cabana nu avea autorizație de securitate la incendiu
- Cine e patronul complexului Ferma Dacilor din Tohani. Trecutul întunecat și planurile de viitor
- Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor / Făcea reclamă cabanei cu mesaje către „idiocrați și hateri”
- Șeful ANPC, Horia Constantinescu, reacționează după ce a făcut reclamă la Ferma Dacilor, deși inițial a refuzat să comenteze „prietenia de 31 de ani” cu patronul
- Victimele din incendiul de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN: trei copii și patru adulți. Salvatorii caută a opta persoană dispărută