Sari direct la conținut

Arafat: „Pot muri oameni din cauza proastei organizari a sistemului de urgenta”

HotNews.ro

Lipsa de igiena, absenta dotarilor si indolenta personalului. Acestea sunt problemele cu care se confrunta sistemul medical de urgenta. Concluzia ii apartine sub secratarului de stat Raed Arafat care a efectuat un control in cateva judete din Transilvania.

Ambulantele din cadrul sistemului de urgenta nu dispun de dotarile necesare atunci cind merg la interventii. Si asta deorece aparatura sau medicamentele raman de multe ori in magazii. “Am gasit ambulante care nu aveau fiole de morfina fara de care nu poti efectua o resuscitare in cazul unui stop cardiac.

Am gasit ambulante care nu aveau inele cervicale, in lipsa carora un pacient poate ajunge paralizat la spital. In schimb toate aceste dotari se aflau in dulapul spitalului”, a declarat medical Raed Arafat.

Secratarul de stat Raed Arafat le-a cerut coordonatorilor sistemelor de urgenta sa rezolve aceste probleme in cel mai scurt timp. In caz contrar sefii acestor unitati risca desfacerea contractului de munca.

Comunicatii asigurate de STS

Ministerul sanatatii mai pregateste un amplu program de modernizare al dispeceratelor de urgenta. Pana la sfarsitul anului intreg sistemul va fi conectat la o retea performanta de telecomunicatii.

Ministerul sanatatii discuta cu Serviciul de Telcomunicatii speciale detaliile tenice prinvind introducerea unui sistem de comunicatii care sa lege toate dispeceratele de urgenta din tara. Acest sistem va contribui la scurtarea timpului de interventie.

Orice medic va putea accesa informatii din toate punctele tarii, iar asta va usura activitati de tipul punerii unui diagnostic sau transferal de date al pacientului.

1500 de ambulante noi pana in 2008

Pana la sfirsitul lui 2008 sistemul de urgenta din Romania va fi dotat cu 1500 de ambulante noi. Incepand cu luna octombrie vot fi distribuite masinile pentru consultatie. Ministerul a achizitionat 250 de asemena autovehicule care vor fio distribuite in functie de marimea sistemului de urgenta.

Astfel municipiul Bucuresti va primi 30 de astfel de ambulante.Aceste autovehicule vor avea un minim de dotari si vor fi utilizate pentru deplasarea la acele interventii care nu implica transportarea pacientilor. Pentru organizarea unui serviciu de permanenta se va apela la medicii rezidenti sau la medicii de familie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro