Are România bani pentru investiții? Orban: Suntem în proces de evaluare a resurselor. Mi-e greu să vă dau acum o sumă
La câteva ore după ce în Parlament a anunțat „sume uriașe” pentru investiții, premierul Ludovic Orban a declarat că, deocamdată, se face o evaluare resurselor financiare. „Mi-e greu să vă dau acum o sumă, pentru că așteptăm o decizie la nivel european. Avem câteva programe deja gândite, pe care urmează să le operaționalizăm”, a spus șeful Guvernului, la B1 Tv, întrebat dacă România are bani pentru investiții.
Ce măsuri a anunțat premierul:
- O schemă de garantare a creditelor de investiții și capital de lucru este necesară și pentru companiile mari, care nu se califică la IMM Invest.
- Pentru a fluidiza relațiile și pentru a împiedica să intre în probleme de plată companiile din cauză că o companie nu mai poate să își plătească facturile și să-și onoreze comenzile, încercăm să dezvoltăm un mecanism de sprijin pentru creditul comercial.
- Pe model polonez, pregătim un fond de investiții, care n-are nicio legătură cu ce voiau să facă Vâlcov și cu Dragnea. Acela era un mecanism de a jefui pur și simplu companiile deținute de stat, să le controleze și nu numai, să pună gaj la acțiunile de stat cele mai profitabile, să ia credit girând cu acțiunile statului la aceste companii. Cu siguranță nu ar fi avut capacitatea să dea banii înapoi și am fi asistat la preluări ostile.
Anterior, în discursul de luni din Parlament, premierul a anunțat că Guvernul vrea să aloce „ sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură de transport, energetică, sanitară”
Prim-ministrul a menţionat mai multe proiecte printre care scheme de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot să se adreseze IMM Invest, a creditului comercial între companii pentru a fluidiza fluxul de bani şi a bloca mecanismul prin care o „companie bolnavă” poate să afecteze întreg lanţul, precum şi a investiţiilor greenfield.
„Am identificat resurse financiare, aproape 2 miliarde de euro, pentru a genera programe pentru susţinerea IMM în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA. (…) Ne gândim inclusiv la scheme de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. Estimarea noastră este că 800.000 de români sunt în căutare de locuri de muncă. Trebuie instrumente pentru susţinere, fie plata salariilor pentru cei care îi reangajează pe cei aflaţi în şomaj tehnic şi pentru cei care angajează forţă de muncă”, a spus Ludovic Orban.