Sari direct la conținut

Arhiepiscopul Teodosie, sancționat din nou de către Sinodul BOR. Ce alt înalt ierarh a mai primit „dojană sinodală”

HotNews.ro
IPS Teodosie, Foto: Inquam Photos / Costin Dinca
IPS Teodosie, Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost sancționat cu „dojană sinodală scrisă din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, din cauza unor declarații care au interferat cu campania electorală și viața politică. Din același considerent a fost sancționat și episcopul Ignatie al Hușilor, informează News.ro.

Teodosie primeşte sancţiunea după ce a afirmat, într-un interviu pentru presa franceză, că fostul candidat independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu este „un om al lui Dumnezeu”. Sfântul Sinod considerând că astfel de declaraţii au provocat „tulburare şi dezbinare” şi au creat „dificultăţi majore” în relaţia BOR cu autorităţile statului.

Arhiepiscopul, sancționat pentru interviul pentru Le Figaro

Sfântul Sinod al BOR a aprobat, în şedinţa de joi, „dojană sinodală scrisă pentru cei care nu au respectat disciplina canonică şi statutară, precum şi hotărârile sinodale referitoare la poziţia Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, reafirmând obligaţia tuturor ierarhilor, clericilor şi monahilor de a respecta aceste prevederi”.

Anul trecut, la scurt timp după turul alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, care a fost anulat, Teodosie Petrescu declara, pentru ziarul francez Le Figaro, că Georgescu „este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot şi strănepot de preot, care apără valorile creştine şi se interesează de viaţa de zi cu zi a românilor”.

Despre Vladimir Putin, Teodosie a spus că „este un om al împăcării şi un constructor de biserici”.

După interviu, Patriarhia Română anunţa că „se delimitează ferm de afirmaţiile făcute de arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului cu privire la domnul Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin. În decembrie, Patriarhia anunţa că în următoarea şedinţă de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale.

Celălalt cleric sancţionat cu dojană sinodală scrisă este episcopul Ignatie al Huşilor, acuzat că a făcut campanie împotriva lui Călin Georgescu chiar în textul Pastoralei de Crăciun de anul trecut 2024. Potrivit deciziilor BOR, „opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”.

Episcopul Ignatie, un critic al lui Călin Georgescu

Conform deciziei Sfântului Sinod, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, şi episcopul Huşilor, Ignatie „au făcut unele afirmaţii publice părtinitoare referitoare la profilul unui candidat la Preşedinţia României”.

În textul Pastoralei de Crăciun a episcopului Igatie al Hușilor era criticat, fără să i se rostească numele, Călin Georgescu, dar și „progresismul totalitar”.

„Ne găsim într-o societate fragmentată de „pasiuni politice”, susținute de cei care hrănesc „ura socială”; de cei care transformă credința în capital electoral; de cei care iau numele Domnului în deșert; de cei care vor să evadăm din citadela, fie ea chiar imperfectă, a valorilor europene și nord-atlantice; de cei care cred obsesiv că dețin telecomanda venirii lui Iisus pe pământ; de cei care cred mai mult în zeița ancestrală a pământului, cu energiile și apele lui idolatrizate; de cei care ne amăgesc cu falsul patriotism și pacifism; de predicatorii recenți ai ereziei sincretiste New Age care este cel mai mare pericol pentru viața noastră creștină și în care Hristos este redus la rangul de mare maestru al spiritualității; de cei care propovăduiesc ideologia nocivă a progresismului totalitar, în care omul este cuantificat doar în dimensiunea lui biologică, fiind considerat doar un construct cultural și fluid; de cei care cred că Biserica vie a lui Hristos dezbină, iar spiritualitatea unește”, a scris Ignatie, citat de publicația Vremea Nouă.

În acest context, Sfântul Sinod notează că „ia act cu mâhnire că unii clerici şi ierarhi (…) nu au respectat disciplina canonică, statutară şi sinodală referitoare la poziţia BOR faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, provocând multă tulburare şi dezbinare în rândul clericilor şi credincioşilor creştin ortodocşi, aducând grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe Române şi societate şi creând dificultăţi majore în relaţia dintre BOR şi autorităţile de stat”.

În cazul în care oricare dintre cei coi clerici va recidiva, acesta va fi trimis la judecata Consistoriului Arhieresc Prim.

A treia sancțiune pentru arhiepiscopul Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului a scăpat cu avertisment scris – „dojană sinodală” din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și în februarie 2024, când a fost judecat pentru „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”, după ce a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu ar îndeplini criteriile.

O altă sancțiune împotriva arhiepiscopului Teodosie a fost decisă în noiembrie 2024. Sfântul Sinod a decis ca Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfânta Liturghie organizată în alte eparhii, până când nu va renunţa la rostirea Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare.

De asemenea, arhiepiscopul Tomisului a mai fost acuzat de reprezentanţii Sfântului Sinod şi de hirotonirea unor teologi care nu îndeplinesc condiţiile legale, fiind invocat inclusiv cazul a doi angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, care au solicitat să slujească în capela militară, fără a susţine însă examenul de promovare în clerul militar.

Lui IPS Teodosie i se mai reproşează şi că în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea oferă răspunsuri ascultătorilor care „creează un număr mare de reacţii şi solicitări de clarificări din partea credincioşilor formulate de obicei către Patriarhia Română”.

INTERVIURILE HotNews.ro