Sari direct la conținut

Armata lui Kim Jong Un, la un pas să deschidă focul asupra Coreei de Sud, după avertismentul emis de sora dictatorului

HotNews.ro
Armata lui Kim Jong Un, la un pas să deschidă focul asupra Coreei de Sud, după avertismentul emis de sora dictatorului
Antrenament al Armatei Poporului din Coreea de Nord, în regiunea de vest a țării, într-o locație nedezvăluită, 2 octombrie 2024. Sursa foto: STR / AFP / Profimedia

Unitățile de artilerie ale Coreei de Nord din apropierea graniței cu Coreea de Sud au primit ordin să fie pregătite să tragă, pe fondul fricțiunilor legate de dronele despre care Phenianul afirmă că zboară deasupra frontierei, a anunțat duminică guvernul, citat de presa de stat, potrivit Reuters.

Unii dezertori care au fugit în Coreea de Sud și activiști din țara vecină trimit pachete cu ajutoare în Nord sau lansează pliante care îl critică pe liderul Kim Jong Un.

Coreea de Nord a acuzat armata sud-coreeană pentru aceste practici. De asemenea, ca ripostă, Phenianul lansează baloane cu gunoaie peste graniță, către Sud.

Agenția oficială nord-coreeană de știri KCNA îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, care a declarat că Phenianul vede o mare probabilitate ca și mai multe drone să survoleze capitala.

Același purtător de cuvânt a precizat că armatei nord-coreene i s-a transmis să se pregătească pentru toate scenariile, inclusiv pentru un conflict.

Vineri, Coreea de Nord a acuzat Coreea de Sud că a trimis drone deasupra Phenianului în cursul nopților, atât săptămâna aceasta, cât și săptămâna trecută, și a afirmat că intruziunea necesită măsuri de represalii.

Kim Yo Jong, puternică soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a avertizat sâmbătă Seulul cu privire la o „calamitate teribilă”.

Ea a susținut că vina aparține armatei sud-coreene, dacă aceasta nu a reușit să identifice dronele trimise de o organizație neguvernamentală care trec granița.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a transmis că nu poate confirma acuzațiile Nordului.

În afirmațiile sale, publicate prin intermediul presei de stat, Kim Yo Jong, unul dintre cei mai importanți oficiali nord-coreeni în materie de politică externă, a spus că declarațiile vagi ale armatei sud-coreene ar trebui să fie luate drept dovadă că aceasta a fost „fie principalul vinovat, fie complice în acest incident”.

„Dacă armata a stat deoparte în timp ce propriii cetățeni au folosit drone, un instrument militar multifuncțional recunoscut pe scară largă, pentru a încălca suveranitatea unei alte țări, crescând astfel riscul unui conflict armat cu un potențial adversar, acest lucru ar echivala cu un consimțământ intenționat și complicitate”, a declarat sora lui Kim Jong Un.

„În momentul în care o dronă sud-coreeană va fi descoperită din nou pe cerul de deasupra capitalei noastre, se va produce cu siguranță o calamitate teribilă. Personal, sper ca acest lucru să nu se întâmple”, a avertizat Kim Yo Jong.

Tensiunile dintre cele două state se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, deoarece ritmul testelor cu rachete ale Coreei de Nord și al antrenamentelor militare combinate ale Coreei de Sud cu Statele Unite s-au intensificat. În ultimele luni, animozitatea dintre cele două țări a fost exacerbată de campaniile de război psihologic, purtate în stilul Războiului Rece.

INTERVIURILE HotNews.ro