Sari direct la conținut

Asalt la cazari

Monitorul de Cluj

Insorita asteptare

Foto Diana SANDOR

Inca de ieri dimineata s-au format cozi interminabile la intrarea in caminele clujene

Cu noaptea-n cap isi fac aparitia gata de atac. Inarmati cu televizoare, carti, „toale“ cochete, de oras, acte si multa, foarte multa rabdare, mii de studenti apar in apropierea caminelor. Fie ca au venit cu trenul, microbuzele sau masinile personale, toti s-au inghesuit ieri dimineata in fata caminelor din campusurile clujene. In Hasdeu, nebunia parca intrecea orice inchipuire.

Tinerii, cu „ochii in soare“, se ingramadeau in fata unor usi noi, de termopan, manevrate cu iscusinta de portarii caminelor. „Stau de vreo 2 ore si ceva si am inaintat cam doi pasi“, ingina Lucia, o studenta de anul II care si anul trecut s-a confruntat cu aceleasi cozi interminabile. Nu se da, insa, batuta.

Promite sa stea pina seara la 9, ora la care, in urma cu un an, deschidea pentru prima oara camera de camin in care a fost repartizata. Anul acesta, Caminul 2 din Hasdeu, cel in fata caruia sta la coada tinara, este dotat cu camere moderne, cu mobila noua si… cu muncitori care inca incearca sa termine de izolat peretii exteriori.

Au vestiarul la parterul caminului, intr-o camera unde functioneaza de obicei bucataria de pe palier. Se jura, insa, ca in cel mult o saptamina, doua termina lucrarea.

Retea condusa de femeia de serviciu

Foto Diana SANDOR

La Caminul 4 din acelasi campus universitar Hasdeu situatia este asemanatoare. Imbulzeala precum in timpurile „rosii“ ale Romaniei, vociferari din gloata si oboseala pe fata studentelor care s-au dat batute si s-au asezat pe geamantane. Citeva mame exasperate se pling de „reteaua mafiota“ condusa din umbra de femeia de serviciu a caminului.

Potrivit numeroaselor declaratii, angajata caminului ar fi deschis din cind in cind usa din spate pentru cei mai „baftosi“ si mai banosi studenti. „Mergeti la femeia de servici si intrebati-o cit costa sa deschida usa din spate?“, ne atrage atentia o tinara.

Femeia reclamata se ascunde de ochii presei, in timp ce portarul caminului recunoaste „ca s-a mai deschis din cind in cind usa din lateral a cladirii, dar numai pentru ca sa-si aduca bagajele cei care au primit locurile in camin“.

Nebunia continua pina tirziu dupa miezul zilei. Nefericitii din fata usilor ferecate inginau in cor: „Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa“, in timp ce din spatele portilor care se inchideau in fata lor venea ocazional raspunsul: „Pe aici nu se trece“. Imagine pe care Clujul o scoate in fiecare toamna de la naftalina.

Cit costa un loc in camin?

Stilpii de curent si gardurile din preajma campusurilor sint intesate de afise scoase la imprimanta sau scrise in graba cu pixul, prin care locurile din camin se vind sau se cumpara. „Un loc in camin pe mine m-a costat 200 de euro. Nu am primit pentru ca am avut restante si nu imi permit sa stau in chirie. Banii astia i-as fi dat pentru o luna de chirie.

Asa, m-am rezolvat pentru un an“, recunoaste sovaind M. L., student in anul IV la una din facultatile clujene. „Cu tipul care mi-a vindut locul o sa ma mai intilnesc o data pe luna, cind trebuie platit caminul, ca sa ii dau cei 800.000 (n.r., 80 de lei, cit e chiria lunara intr-o camera cu cinci paturi)“, mai spune tinarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro