Sari direct la conținut

Zelenski anunță prinderea principalului suspect în cazul asasinării fostei deputate Irina Farion / Crima, revendicată de către un „rasist revoluționar autonom ucrainean”

HotNews.ro
Zelenski anunță prinderea principalului suspect în cazul asasinării fostei deputate Irina Farion / Crima, revendicată de către un „rasist revoluționar autonom ucrainean”
Sute de persoane participă la înmormântarea fostei deputate ucrainene Irina Farion, în Liov, Ucraina, 22 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un suspect în cazul uciderii fostei deputate și lingviste ucrainene Irina Farion a fost reținut la Dnipro, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski pe 25 iulie, citându-l pe ministrul de interne Igor Klimenko, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE ora 16.10: Suspectul reținut este un bărbat în vârstă de 18 ani, a precizat Zelenski. Ancheta este încă în derulare.

„Sarcina de a-l reține (pe suspect) a fost dificilă. În ultimele zile, sute de specialiști de la Poliția Națională a Ucrainei, Serviciul de Securitate al Ucrainei și alte agenții au lucrat pentru a rezolva crima”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

Klimenko a afirmat că operațiunea de căutare a atacatorului a durat 139 de ore. Organele de aplicare a legii au inspectat aproximativ 100 de hectare de pădure și, în cele din urmă, au reușit să dea de urma presupusului asasin în Dnipro.

„Cu fotografia lui (dată publicității), a fost o chestiune de timp: camerele de supraveghere inteligente l-au «surprins» peste tot”, a declarat Klimenko.

Potrivit ministrului, suspectul în vârstă de 18 ani este rezident în Dnipro. În timp ce se pregătea pentru comiterea crimei, el a închiriat cel puțin trei apartamente în Liov.

Anchetatorii înclină în prezent să creadă că suspectul a comis crima singur, fără complici, a adăugat ministrul.

Agențiile ucrainene de aplicare a legii au afirmat anterior că nu exclud implicarea rușilor în asasinarea fostei deputate.

Cu o zi mai devreme, o înregistrare video care ar suprinde asasinarea lui Farion a început să fie distribuită pe rețelele de socializare rusești.

Știrea inițială: Un „rasist revoluţionar autonom ucrainean” semnează un manifest publicat pe un canal de Telegram asociat unui grup neonazist rus în care revendică atacul în care a fost ucisă fosta deputată ultranaţionalistă ucraineană Irina Farion, catalogată drept „trădătoare de rasă”, scrie joi agenția spaniolă de presă EFE.

Manifestul constă într-un video cu text inscripţionat NS/WP, acronimul pentru „Naţional Socialism” şi „Puterea Albilor”, denumirea unei mişcări neonaziste ruse declarate teroriste de Federaţia Rusă în 2021, potrivit Agerpres.

Înregistrarea video include şi zece secunde de imagini neclare care ar corespunde momentului asasinarăii lui Farion.

În text, Farion este numită „trădătoare de rasă”, iar uciderea ei este descrisă drept o „lecţie ucraineană”.

Ukrainska Pravda notează că autorităţile ucrainene investighează materiale care au legătură cu atentatul şi care au apărut pe acest canal rus de Telegram.

O figură controversată

Irina Farion, care avea 60 de ani, a fost deputată în Parlamentul Ucrainei între 2012 şi 2014 şi a făcut parte din formaţiunea ultranaţionalistă Svoboda (Libertate, n.r.), care este în prezent o forţă extraparlamentară.

Fosta deputată şi-a concentrat cariera publică pe promovarea folosirii limbii ucrainene şi a renunţării la limba rusă, care până nu demult era lingua franca pentru numeroşi ucraineni.

Irina Farion a ajuns subiect de ştiri în 2023, când a declarat că nu îi considera ucraineni pe soldaţii ţării sale care comunicau în limba rusă.

Afirmațiile ei au stârnit indignare în multe sectoare ale societăţii ucrainene, iar Farion a fost sancţionată cu o suspendare temporară de către universitatea din Lvov, oraş în vestul Ucrainei, unde lucra ca profesoară.

Şeful serviciilor ucrainene de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, a atribuit uciderea lui Farion încercărilor ruse de a „diviza” societatea ucraineană.

Ancheta și căutarea criminalului sunt în desfășurare.

Atacul a avut loc în Liov, pe strada Masarik, lângă blocul în care locuia Farion. Martorii au povestit că ucigașul a tras un singur glonț și a fugit rapid de la fața locului. Irina Farion fost împușcată în cap de către un atacator necunoscut.

Canalul TV We-Ukraine l-a citat pe unul dintre locuitorii blocului de pe strada Masarik, spunând că o persoană străină, în vârstă de aproximativ 18 ani, a început să apară în jurul intrării în clădire în urmă cu mai multe săptămâni. Acesta stătea pe o bancă în fața intrării în blocul profesoarei de dimineața până seara.

O fotografie publicată în mass-media îl arată pe tânăr purtând o pălărie neagră, ochelari de soare și un tricou roșu cu inscripția „Los Angeles”.

Ministrul de Interne, Igor Klimenko, a confirmat că tânărul din fotografie este principalul suspect.

Potrivit lui Klimenko, principalele teorii sunt că Farion a fost ucisă din cauza activității sale publice și politice sau din cauza unui sentiment de ură al atacatorului. Anchetatorii analizează, de asemenea, posibilitatea ca asasinatul să fi fost o crimă plătită.

INTERVIURILE HotNews.ro