Sari direct la conținut

Atacatorul a tras un singur glonț, în cap. Cine este controversata deputată ucraineană care a fost asasinată pe stradă în Liov și care sunt pistele poliției

HotNews.ro
Irina Farion, nationalistă ucrainean și fostă membra a Parlamentului, a fost victima unei tentative de asasinat / FOTO: Raj Valley / Alamy / Alamy / Profimedia
Irina Farion, nationalistă ucrainean și fostă membra a Parlamentului, a fost victima unei tentative de asasinat / FOTO: Raj Valley / Alamy / Alamy / Profimedia

O crimă a zdruncinat vineri seară Ucraina, țară măcinată de războiul cu Rusia de peste doi ani. O fostă deputată, lingvistă de profesie, a fost împușcată în cap în plină stradă și a murit după câteva ore la spital. Acum, poliția ia în considerare mai multe piste cu privire la uciderea ei, de la activitățile ei publice și politice sau la crima motivată de ură a atacatorului, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că una dintre piste conduce spre Rusia. 

Incidentul a avut loc în Liov, pe strada Masarik, lângă blocul în care locuia ea.  Martorii au povestit că ucigașul a tras un singur glonț și a fugit rapid de la fața locului. A fost împușcată în cap de un atacator necunoscutl

Irina Farion a fost dusă la Spitalul St Panteleimon din Liov în jurul orei 20:00, în stare critică. 

Acesteia i s-a făcut o tomografie computerizată și apoi a fost operată de urgență. Mai întâi a intrat în comă, apoi a murit la 23.20. 

Zelenski spune că implicarea Rusiei nu este exclusă

Camerele de supraveghere sunt examinate, sunt luate interviuri martorilor, a adăugat Zelenski, care a spus că ancheta privind asasinarea profesoarei are în vedere toate teoriile posibile, „inclusiv cea care duce spre Rusia”.

Ministrul de Interne, Igor Klimenko, a declarat că unele dintre camerele de securitate din apropierea locului crimei au fost oprite din cauza întreruperilor programate de curent, complicând ancheta poliției.

„Facem apel la toți cei care pot oferi investigației informații suplimentare”, a spus Klimenko.

Potrivit lui Klimenko, principalele teorii sunt că Farion a fost ucisă din cauza activității sale publice și politice sau din cauza unui sentiment de ură al atacatorului. Anchetatorii analizează, de asemenea, posibilitatea ca asasinatul să fi fost o crimă plătită.

Cine este principalul suspect

O sursă de rang înalt din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru Ukrainska Pravda că începând cu ora 01:00 pe 20 iulie, doi potențiali suspecți au fost eliminați. Ancheta și căutarea criminalului sunt în desfășurare.

Canalul TV We-Ukraine l-a citat pe unul dintre locuitorii blocului de pe strada Masarik din Liov, unde locuia Farion, spunând că o persoană străină, în vârstă de aproximativ 18 ani, a început să stea în jurul intrării în clădire în urmă cu aproximativ două săptămâni. Stătea pe o bancă în fața intrării în blocul profesoarei de dimineața până seara.

O fotografie publicată în mass-media îl arată pe tânăr purtând o pălărie neagră, ochelari de soare și un tricou roșu cu inscripția „Los Angeles”.

Igor Klymenko a confirmat că tânărul din fotografie este principalul suspect. Poliția îl caută acum.

De ce era atât de cunoscută și de controversată Irina Farion

O membră a partidului ultranaționalist Svoboda din 2005, apărătoare pasionată a limbii ucrainene, a fost o figură controversată, potrivit presei ucrainene.

Irina Farion, 60 de ani, s-a născut și a crescut în Liov și a studiat și a lucrat acolo aproape toată viața. Era o cunoscută specialistă în limba ucraineană, care a ținut prelegeri la Politehnica din Liov timp de aproape 30 de ani și a avut și o carieră de succes în politică.

Farion s-a alăturat Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS) la sfârșitul anilor 1980, deși pentru o lungă perioadă de timp ea a negat categoric acest lucru. Cu toate acestea, în 2013, jurnaliştii au găsit documente în Arhivele de Stat din regiunea Liov care confirmau apartenenţa ei la Partidul Comunist.

Farion a refuzat să comenteze acest lucru chiar și după ce documentele au fost făcute publice, când a fost confruntată de jurnaliști, ea a spus: „Un vultur nu se spovedește hienelor”. Ulterior, însă, ea și-a confirmat calitatea de membru al Partidului Comunist.

„Cât despre trecutul meu comunist. A durat un an, și ce? a spus profesoara. „Levko Lukianenko a avut un trecut comunist și a devenit autorul Declarației de Independență a Ucrainei. Celebrul [disident] Mykola Rudenko a avut un trecut comunist: a fost secretarul comitetului de partid al organizației de la Kiev, apoi a distrus acea organizație de la Kiev și a executat mai mult de 10 ani de închisoare pentru asta. Poți vorbi despre trecutul comunist al cuiva când au fost făcute acțiuni. Ce acțiuni a făcut Farion în timpul apartenenței sale la Partidul Comunist? Niciuna”.

Farion era membră a partidului ultranaționalist Svoboda din 2005. Ea a fost aleasă în Consiliul regional din Liov în 2006 și în Rada Supremă (Parlament) în calitate de deputat în 2012, candidând din partea Svoboda.

În timpul celei de-a 7-a convocări a Radei Supreme, când Viktor Ianukovici și Partidul Regiunilor erau la putere, ea s-a opus tuturor inițiativelor care restricționau limba ucraineană. 

Farion a susținut și interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene (ce ținea de Patriarhia Moscovei) în Ucraina.

„Cred că această organizație, care se numește Patriarhia Moscovei, nu are nimic de-a face cu creștinismul. Este una dintre cele mai mari amenințări la adresa dezvoltării libere și autosuficiente a Ucrainei. Și atâta timp cât această instituție ocupă Lavra Peșterilor din Kiev, ucrainenii vor fi asupriți”, spunea profesorul încă din 2008.

Svoboda nu a reușit să câștige niciun loc în Rada Supremă la alegerile din 2014, așa că Farion s-a întors la Liov și și-a continuat activitatea ca profesor.

Irina Farion a găzduit o emisiune pe canalul Rada TV din 2013 până în 2019, care a avut ca scop popularizarea cunoștințelor despre personaje semnificative din istoria, cultura și politica Ucrainei. 

Farion a creat și scris și un serial TV intitulat The Ukrainian Gene (2019-2023), care a fost difuzat pe canalul TV NTA din Liov. În plus, avea două canale YouTube, Irina Farion și Studio Farion, unde prezenta trei emisiuni: Anti-Anglicism, Political Review și Cursuri de cultură a limbii ucrainene.

Lingvista a ajuns frecvent pe prima pagină a ziarelor din cauza apărării sale pasionale a limbii ucrainene și a declarațiilor ei extrem de critice despre tot ceea ce sovietic și rusesc în Ucraina.

SBU a deschis un dosar penal împotriva Irinei Farion în noiembrie 2023, după ce profesoara a declarat că nu recunoaște personalul militar vorbitor de limbă rusă a Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Poate un soldat sau un ofițer să nu urmeze ordinele comandantului său fără a încălca legea? Aș dori să-l întreb pe fiecare soldat vorbitor de limbă rusă: ați citit legea privind forțele armate ale Ucrainei în Constituția ucraineană, ați citit ce este scris în articolul 13? Limba Forțelor Armate ale Ucrainei este limba de stat. Așa că dacă luptați pentru statul Ucraina sau îl apărați ai dreptul să fii vorbit al „lumii ruse”?”, spunea Farion. 

Ea a distribuit, de asemenea, o postare pe rețelele de socializare care conținea o captură de ecran a unui mesaj de la un student pro-ucrainean din Crimeea, care includea numele complet și alte detalii personale. Se presupune că acest lucru a dus la hărțuirea cetățeanului din Crimeea de serviciile secrete ruse. Soarta lui ulterioară este necunoscută.

Împotriva lui Farion a fost deschis apoi un dosar penal pentru încălcarea egalității cetățenilor, insultarea demnității unui militar și încălcarea secretului corespondenței și a vieții private. Ancheta preliminară este încă în curs. 

Acest scandal a dus la proteste ale studenților de la Politehnica din Liov, care au cerut demiterea lui Farion. La 15 noiembrie 2023, a fost suspendată din postul său la universitate.

Cu toate acestea, Curtea de Apel din Liov a hotărât că aceasta se poate întoarce la catedră la sfârșitul lunii mai 2024 și a dispus plata unei despăgubiri.

INTERVIURILE HotNews.ro