Asasinii energetici III
Când am scris că este nevoie de militarizarea industriei energetice mi-au sărit mulți în cap. (E adevărat că sună rău când avem un general în funcția de premier!) OK, nu militarizăm dar ce facem cu energia?
Pe fondul apropierii războiului de granița Romaniei, a distrugerii sistematice a Ucrainei de către armatele rusești, a bravadei moscovite cu amenințările cu un atac nuclear care se poate îndrepta oricând către Polonia și România, a atentatelor din Transnistria (dacă vă uitați pe hartă sunt două ore de mers cu mașina de la Albița) menite să amorseze un conflict armat în Republica Moldova, la noi se distruge în continuare industria energetică, cea care ar trebui să ajute și Moldova și Ucraina. E prostie sau trădare?
Frânturi din ce s-a mai întâmplat în ultimile zile:
- La Transelectrica a apărut un nou consiliu de supravegere intermiar din care fac parte (ca deobicei) cetățeni lipsiți de orice competență! Reamintesc că interimatul Transelectrica se menține de impardonabil de mulți ani.
- La Teletrans SA, compania de stat care trebuie să țină în picioare Transelectrica este numit șef un nene (din Buzău) care a lucrat în afaceri cu băuturile lui Haisam și despre care presa scrie că ar putea avea probleme penale.
- Premierul ne asigură că dacă rușii ne taie gazele, vom avea gaze din terminalul de LNG de la Alexandroupolis, de unde s-a retras Romgazul anul trecut, gaze care trec prin Bulgaria prin bucata de BRUA nefăcuta de … bulgari, cei care consuma cam 4 miliarde mc / an. Problema este că din BRUA nu pot intra în România mai mult de 1,75 miliarde mc / an și asta dacă mai rămâne ceva pe conductă de la bulgarii cu gazele tăiate de ruși. Cine e cetățeanul care îl consiliază pe premier, mai ales după ce a explicat Dumitru Chisăliță cum stau lucrurile cu asigurarea consumului de gaze în România? Caragele? Marea Neagră? … se visează! Nu va fi nimic gata până la începerea noului sezon rece!
- La Hidroelectrica au rămas aceeași șefi care vroiau să pună pe lacurile de acumulare panouri fotovoltaice, lăsându-le nedecolmatate de 30 de ani.
- La CE Oltenia se retehnologizează de 1,2 miliarde de euro pentru încă 700 MWh pe gaz. Am înebunit? Cu banii aștia făceam capacități noi de 1200 MW pe același gaz.
- Punem pariu că cei 100 MWh noi din hidro, promiși de un alt nene acum câteva săptămâni nu vor funcționa?
- Punem pariu că nici cei 210 MWh de la Iernut (adică jumătate din capacitatea construită) promiși de același nene nu vor exista?
- Importăm în continuare cam 1000 MWh …