Sari direct la conținut

Ascensiunile pe Everest, limitate de justiția din Nepal. Nu toți alpiniștii vor mai primi permis

HotNews.ro
Tabăra de alpiniști la baza muntelui Everest, Foto: Purnima SHRESTHA / AFP / Profimedia
Tabăra de alpiniști la baza muntelui Everest, Foto: Purnima SHRESTHA / AFP / Profimedia

Curtea Supremă din Nepal a ordonat guvernului să limiteze numărul de permise eliberate pentru escaladarea Everestului şi a altor vârfuri din Himalaya, a declarat pentru AFP un avocat care a depus o cerere în acest sens, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Curtea a ordonat să se limiteze numărul de alpinişti” pe cel mai înalt munte din lume, cu o altitudine de 8.850 de metri, a spus Deepak Bikram Mishra, în contextul în care sezonul ascensiunilor de primăvară începe în această ţară.

Numărul de permis va fi limitat

Nepalul acordă în prezent permise tuturor celor care doresc să urce pe Everest şi au posibilitatea să plătească 11.000 de dolari. Anul trecut au fost acordate 478 de permise, un record.

Capacitatea de primire a zonelor muntoase „trebuie respectată” şi trebuie stabilit un număr maxim adecvat de permise, a decis Curtea Supremă, conform unui rezumat al deciziei sale care nu prezintă cifre pe acest subiect.

Deepak Bikram Mishra a explicat că decizia răspunde astfel preocupărilor populaţiei privind protecţia naturii în Nepal, unde se află opt dintre cele mai înalte zece vârfuri de pe planetă.

Pe lângă limitarea numărului de alpinişti sunt preconizate „măsuri pentru gestionarea deşeurilor şi conservarea mediului” în zonele muntoase, a subliniat avocatul.

Nepalul se confruntă în fiecare an cu incendii de vegetaţie, în general începând cu luna martie, însă numărul şi intensitatea lor a crescut în aceşti ultimi ani din cauza iernilor mai secetoase, atribuite schimbărilor climatice.

Gunoaiele și cadavrele, o problemă veche a autorităților

În luna aprilie, armata nepaleză a început o campanie ce are ca obiective recuperarea tonelor de gunoaie şi a cel puţin cinci cadavre de pe cel mai înalt munte din lume şi de pe alte două vârfuri. Armata intenţionează să colecteze în total 10 tone de deşeuri solide de pe Everest (8.848 metri), Lhotse (8.516 metri) şi Nuptse (7.861 metri), a declarat pentru EFE generalul de brigadă Sanjaya Deuja, directorul campaniei, aflată la a cincea ediţie şi care se va încheia pe 5 iunie şi care va servi şi la recuperarea a cel puţin cinci cadavre de pe Everest.

„Ştim cu toţii că poluarea mediului creşte pe cel mai înalt vârf din lume, o problemă delicată din punct de vedere ecologic. Misiunea noastră este să protejăm mediul şi frumuseţea muntelui”, a explicat Deuja. Scopul nu este pur estetic, a adăugat el, amintind că gheţarii de pe Himalaya „hrănesc oamenii care locuiesc în aval” prin alimentarea fluviilor Gange sau Ind.

Începând din 2014, guvernul Nepalului a încercat să oprească acumularea de gunoi pe Everest, forţând fiecare alpinist să coboare de pe vârf cu cel puţin opt kilograme de gunoi, în caz contrar riscând să piardă un depozit în valoare de 4.000 de dolari.

Pe lângă deşeuri, există şi problema celor aproape 300 de alpinişti care şi-au pierdut viaţa pe Everest de când Edmund Hillary şi Tenzing Norgay au reuşit să escaladeze vârful în 1953. Se estimează că două treimi din cadavre rămân îngropate sub zăpadă şi gheaţă, iar multe dintre ele reapar în fiecare primăvară pe măsură ce temperaturile cresc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro