Sari direct la conținut

Asociatia Ad Astra: Suspectam ca scopul tentativei de a desfiinta Unitatea de Finantare a Cercetarii este distribuirea clientelara a fondurilor de cercetare

HotNews.ro

„Consideram nejustificata incercarea de desfiintare a UEFISCDI si suspectam ca scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare”, sustine Asociatia Ad Astra, dedicata comunitatii stiintifice romanesti. Reactia vine dupa ce Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor a propus respingerea ordonantei de urgenta prin care a fost infiintata o singura agentie pentru gestionarea alocarii banilor destinati cercetarii – Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

  • In urma cu o saptamana, deputatul Raluca Turcan a cerut PSD si PNL sa respinga in Parlament desfiintarea UEFISCDI si a anuntat ca va sesiza Comisia Europeana pe acest subiect.

Asociatia Ad Astra precizeaza ca in luna februarie 2014 Comisia de Invatamant a Senatului a intocmit un raport de respingere a OUG 74 din 2010, prin care a fost infiintata UEFISCDI. In martie 2014, presedintia a retrimis proiectul de lege la reexaminare in Parlament, insa in sedinta din 25 martie 2014, Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor a propus respingerea cererii de reexaminare.

„UEFISCDI a fost creata prin fuziunea a trei agentii: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, Centrul National de Management Programe si a Agentiei Manageriale de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic (AMCSIT) – Politehnica. Fuziunea s-a realizat pentru a eficientiza activitatile administrative, prin reducerea costurilor de personal si a resurselor materiale”, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Potrivit Ad Astra, „gestionarea alocarii fondurilor pentru cercetare in mod unitar, de catre o singura agentie executiva, asigura coerenta actiunilor si o folosire mai eficienta a resurselor, lucru dovedit de activitatea desfasurata de UEFISCDI in ultimii ani. Fara indoiala, activitatea UEFISCDI a reprezentat un real progres in administrarea proiectelor de cercetare fata de perioada anterioara infiintarii ei. De aceea, consideram nejustificata incercarea de desfiintare a UEFISCDI si suspectam ca scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare”.

Asociatia sustine ca in perioada 2007-2010, inainte de infiintarea UEFISCDI, AMCSIT derula programul Inovare si functiona pe spatiul Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), cu conducerea formata din cadre didactice din aceasta institutie. „In aceeasi perioada UPB a fost, de departe, principalul beneficiar al banilor alocati proiectelor de cercetare, UPB fiind coordonator sau partener in 186 (62%) din 298 de proiecte, in timp ce urmatoarea institutie beneficiara a derulat 21 (7%) de proiecte”, se arata in comunicat.

Ad Astra mentioneaza ca „dupa infiintarea UEFISCDI, in perioada 2011-2014, Universitatea Politehnica din Bucuresti a derulat 23 (8%) din 277 de proiecte, aceste informatii fiind sustinute de Adrian Curaj, directorul UEFISCDI”. „Aceasta statistica nu poate fi ignorata, avand in vedere ca doamna Ecaterina Andronescu (presedinte al Comisiei de Invatamant a Senatului) este fost rector al UPB, iar domnul ministru Costoiu este fost rector al aceleiasi institutii”, avertizeaza asociatia.

„Ca urmare, blocarea OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei sugereaza o incercare de control politic si de directionare discretionara a fondurilor destinate cercetarii. Din aceasta perspectiva, Ad Astra protesteaza impotriva respingerii OUG 74 din 2010 de catre Parlamentul Romaniei si solicita aprobarea acestei ordonante de urgenta a guvernului„, incheie Ad Astra.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro