Sari direct la conținut

Asociația care aduce hrana gustoasă și sănătoasă în spitalele de copii: „Am vrea ca părinții să vină la spital cu o floare în locul sacoșei cu mâncare”

HotNews.ro
Mâncare pentru pacienți, Foto: Arne9001 / Dreamstime.com
Mâncare pentru pacienți, Foto: Arne9001 / Dreamstime.com

Mâncarea din spital face parte din procesul de vindecare a copilului, spune Victoria Olteanu, președintele Asociației Din Grijă pentru Copii. În ultimele luni, asociația a adus mâncarea gustoasă și sănătoasă în Spitalul de Copii Victor Gomoiu din București, în cadrul unui program-pilot care va rămâne acum implementat în unitatea medicală.

22 de lei pe zi

În spitalele românești, suma zilnică alocată pentru toate mesele unui pacient – inclusiv în spitalele de pediatrie – este de 22 de lei. În cazul spitalelor aflate în subordinea ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București) la suma standard de 22 de lei pe zi se adaugă încă 5 lei pe zi, suportați de ASSMB.

În limitele acestei sume zilnice, Asociația din Grijă pentru Copii își propune să învețe spitalele de pediatrie să își hrănească pacienții gustos și sănătos, cu 3 mese și două gustări pe zi. Iar pachetul cu mâncare de acasă să dispară.

„Treptat, vrem ca obiceiul ca părinții să aducă mâncare în sacoșă de acasă pentru copilul internat să dispară. Să avem mâncare bună în spital, mâncare care contează foarte mult în procesul de vindecare a copilului. Și atâta timp cât este internat, părinții să vină cu o floare în loc de pungi cu mâncare”, spune președintele Asociației Din Grijă pentru Copii, într-un dialog cu HotNews.

Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” s-a derulat, în ultimele luni, în Spitalul de Copii Victor Gomoiu din București. Odată implementat aici, Asociația din Grijă pentru Copii va merge cu proiectul într-o nouă unitate medicală: la Spitalul de Pediatrie din Pitești.

Cum s-a născut „Gustos și sănătos în farfuria din spital”

Victoria Olteanu a lucrat timp de 4 ani în cadrul departamentului de comunicare al Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Aici, se ocupa inclusiv de partea de informare și educare pentru părinți. Spune că era zilnic alături de părinți și de copii și în contact cu medicii.

„Așa s-a conturat un set de nevoi”, povestește ea. „Iar bucătăria este o durere în mai multe instituții spitalicești și știm lucrul acesta.”

La Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, spre exemplu, bucătăria era nerenovată, iar foarte mulți părinți le aduceau copiilor sacoșa cu mâncare de acasă.

Numai că „a venit pandemia, când părinții nu au mai putut urca cu punguțele cu mâncare în secție. Mâncarea de acasă nu mai avea „acces”. Așa s-a născut ideea proiectului”, spune Victoria Olteanu.

Acum, asociația pe care o conduce își dorește să implementeze acest proiect în cât mai multe spitale de pediatrie.

La Spitalul Victor Gomoiu, asociația a ajuns după ce a discutat, inițial, cu medicul Iulia Țincu. Apoi, toți cei de aici „au fost foarte receptivi”. „Au fost de acord imediat să venim la ei și să implementăm acest proiect.”

Noul meniu, gândit de o echipă multidisciplinară

Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital”, realizat de asociație cu bani din sponsorizări, are trei piloni. Primul dintre ei este resursa umană. Asociația Din Grijă pentru Copii a venit cu „propriii bucătari din proiect, care au făcut echipă cu oamenii din spital și, pe parcursul acestor luni, au gătit împreună. Pas cu pas, i-am învățat cum să implementeze meniul nou pe care noi l-am conturat”, povestește Victoria Olteanu.

A doua parte a fost cea care ține de meniu – gândit și lucrat de o echipă multidisciplinară, formată din medici pediatri, gastroenterologi, specialiști în nutriție și tehnolog alimentar.

„Am ajustat meniul astfel încât să fie diversificat și bogat în ingrediente noi: am introdus carne de mânzat, humus, cus-cus, ficăței. Tot ce înseamnă gustare de după-amiază nu mai e nimic ambalat, totul se gătește în bucătărie, de la plăcintă până la pandișpan cu fructe, budincă de orez cu scorșițoară și turmeric. O bucurie pentru copii”, afirmă șefa Asociației Din Grijă pentru Copii.

Un detaliu foarte important, spune ea, este că meniul a fost ajustat în așa fel încât să se încadreze în cei 22 de lei pe zi, suma standard pentru hrana pacienților în spitalele românești, plus cei 5 lei de la ASSMB. „Lăsăm un meniu care se încadrează în acești bani, și cu o rezervă încă – în cazul în care sunt scumpiri, variații de preț.”

A treia componentă a proiectului a fost transportare a meniului. Masa principală a zilei – prânzul – este transportat acum în tăvi termoizolante compartimentate, nu în vase de unică folosință. „Mâncarea ajunge întotdeauna caldă, un lucru foarte apreciat de copii.”

Pentru implementarea proiectului a fost nevoie și de dotări. Spre exemplu, asociația a dotat bucătăria Spitalului Gomoiu cu un cuptor profesional.

Cum arată acum meniul unui copil internat

Așa arată acum meniul pe o zi la Spitalul de Copii Victor Gomoiu:

  • La micul dejun: omletă cu legume și pâine.
  • Gustare de fructe.
  • Prânz: ciorbă de mânzat, ficăței la cuptor cu verdeață și cartofi cu rozmarin la cuptor.
  • Gustare de după-amiază: budincă de orez.
  • Seara: cus-cus cu legume / humus cu salată de crudități / brânză sau cartofi franțuzești.

Meniul alternează și diferă de la o zi la alta.

„Unii copii au testat prima dată preparate noi pentru ei și foarte sănătoase”

Victoria Olteanu e mândtă că, odată încheiat proiectul pilot, obiceiurile aduse de el vor rămâne în bucătăria Spitalului Gomoiu: „În ultima lună, ei au făcut totul aproape singuri, iar noi am fost acolo doar ca suport.”

Asociația va merge, în lunile următoare, la Spitalul de Pediatrie din Pitești, pentru a implementa proiectul și acolo.

Victoria Olteanu spune că, pe lângă hrana sănătoasă, acest proiect înseamnă și educare: „Mâncarea este extraordinar de bună și de echilibrată, iar diferența se simte. Am vrut să arătăm că se poate. Putem foarte mult să și educăm printr-un meniu variat. Sunt copii care au testat prima dată aici preparate noi pentru ei și foarte sănătoase și le-a plăcut. La început, erau copii reticenți la humus sau care nu știau ce este cus-cus cu legume. Am avut mămici care ne-au spus că este prima dată când cel mic mănâncă supă cremă de legume.”

INTERVIURILE HotNews.ro