Sari direct la conținut

Atacurile mafiei italiene impotriva jurnalistilor se intensifica

HotNews.ro

Jurnalistii care ancheteaza activitatile de crima organizata din Italia se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de ostilitati indreptate impotriva lor, conform unui raport al comisiei parlamentare anti-mafie, scrie The Guardian.

Raportul, publicat saptamana aceasta, explica cum jurnalistii au fost subiectii a 2060 de „acte de ostilitate” din partea mafiei intre 2006 si 2014, cu o intensificare a acestora in prima jumatate a ultimului an.

In raport se mai scrie cum, in foarte putine dintre „incidentele” surprinse, au fost identificati faptasii si trimisi spre judecare. „Cresterea frecventei atacurilor impotriva jurnalistilor este un lucru alarmant”, scrie Rosy Bindi, seful comisiei anti-mafia.

Mafia foloseste metode traditionale incercand sa-i intimideze pe jurnalistii de investigatie – arzandu-le masinile personale, trimitandu-le gloante prin posta, sau amenintandu-i verbal – insa raportul mai surprinde si faptul ca indivizi corupti folosesc din ce in ce mai multe mecanisme de amenintare legale impotriva jurnalistilor, cu scopul de a-i intimida.

O jurnalista, Milena Gabanelli, descrie cum a primit zeci de citatii in instanta pentru a o determina sa renunte la subiectul ei de analiza, metoda aceasta urmarind, conform raportului comisiei parlamentara, sa atinga vulnerabilitatea economica a jurnalistilor.

Doua dintre cele mai periculoase regiuni pentru jurnalisti sunt Calabria, teritoriul sindicatului `Ndrangheta, si Sicilia, teritoriul cunoscutei organizatii Cosa Nostra.

In jur de 20 de jurnalisti italieni traiesc sub protectie armata, insa 9 jurnalisti au fost omorati in ultimii ani. Unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti ce traiesc sub protectie armata este Roberto Saviano, in Caserta, langa Napoli, si care a fost amenintat de mafie dupa ce a expus informatii legate de Camorra. Intr-unul dintre articolele scrise pentru The Guardian anul acesta, Saviano descria cum tanjeste dupa o viata normala, traind ultimii 8 ani sub protectie armata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro