Sari direct la conținut

Atentie, parinti! Analizele medicale nu sunt obligatorii pentru inscrierea copiilor la scoala/gradinita. Scolile care continua sa le solicite dezinformeaza parintii

HotNews.ro
Elevii la scoala, Foto: Agerpres
Elevii la scoala, Foto: Agerpres

Analize considerate pana anul trecut a fi obligatorii pentru inscrierea copiilor la gradinita si la scoala, precum exudatul nazo-faringian si examenul coproparazitar, nu mai sunt din acest an o obligatie, conform legii. Cu toate acestea, din informatiile HotNews, exista inca scoli care informeaza incorect parintii in privinta obligativitatii acestor analize. Legea precizeaza clar ca analizele pot fi solicitate doar de medicul de familie si sunt obligatorii doar daca copilul prezinta simptome de boala.

In caz contrar este un abuz al autoritatii scolare asupra parintilor, copiii fiind expusi inutil unor analize care favorizeaza administrarea excesiva de antibiotice si, prin urmare, aparitia rezistentei la antibiotice. Romania este tara europeana cu cea mai crescuta rezistenta la antibiotice, infectii usor tratabile in trecut devenind astfel dificil de vindecat.

Asa-numita obligativitate a analizelor necesare la inscrierea la scoala/gradinita reprezinta de multi ani o sursa de castig pentru laboratoarele de analize medicale, desi specialistii sustin ca testarea copiilor este utila doar la copiii care au semne de boala.

Reamintim tuturor scolilor ca nu este necesara prezentarea analizelor, exudat sau orice alta analiza medicala, la inscriere, ci doar a unei adeverinte medicale pe care parintii o vor primi de la medicul de familie”, a transmis Ministerul Sanatatii la solicitarea HotNews.

HotNews a aratat in iulie 2015 cum sute de mii de copii romani sunt testati inutil in fiecare an, un abuz care contribuie la extinderea a ceea ce este deja una dintre cele mai importante probleme de sanatate ale Romaniei: cresterea rezistentei la antibiotice. Deja peste jumatate din stafilococii aurii care circula in Romania sunt rezistenti la meticilina, infectiile cu germenii rezistenti la antibiotice fiind mult mai serioase si greu de tratat.

Medicii specialisti au explicat pentru Hotnews ca identificarea unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul in nas sau faringe este un fenomen inofensiv, peste 30% din populatia Romaniei fiind purtatori sanatosi ai acestor bacterii. Fenomenul este normal si “nu este corelat cu un risc mai mare de imbolnavire, fiind relevant doar daca te operezi in urmatoarele zile”, explica conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti.

Autoritatile nu au prevazut insa in lege si sanctiuni pentru gradinitele si scolile care ii dezinformeaza pe parinti. “Este adevarat ca ordinul nu prevede sanctiuni pentru unitatile scolare care nu respecta intocmai ceea ce stipuleaza acest ordin”, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, pentru HotNews. “Dar cred ca printr-o buna informare a parintilor, cadrelor didactice si medicilor putem evita situatia in care copiii sa fie supusi unor analize inutile”.

Nu putine laboratoare medicale si clinici fac o afacere din exploatarea anxietatii parintilor in privinta posibilelor boli ale copiilor. Aceasta anxietate se accentueaza atunci cand copilul intra la gradinita/scoala si are contact cu persoane asupra carora parintele nu are niciun control.

Intr-un astfel de context se pune intrebarea daca nu ar fi totusi recomandabil ca aceste analize sa-i identifice pe copiii purtatori sanatosi si sa-i trateze in asa fel incat ei sa scape de acesti germeni pe care i-ar putea transmite si celorlalti copii?

“La nivel de confort psihic pot intelege o astfel de reactie”, admite conf. dr. Gabriel Popescu. “Dar chiar daca acel coleg scapa de streptococ, oricand un alt coleg poate lua streptococul din alta parte: din parc sau chiar de la parintii care-l aduc de la serviciu. Purtatorii sanatosi nu pot deveni o sursa de epidemie, iar de cele mai multe ori la ei tratamentul cu antibiotice este ineficient”.

Unul dintre motivele pentru care s-a insistat pe asa-zisa obligativitate a acestor analize este reprezentat de „relatiile contractuale dintre unele gradinite si cateva laboratoare”, fiind vorba de efectuarea anuala a sute de mii de analize pentru care laboratoarele private de analize ofera tot felul de pachete promotionale, incercand sa-i atraga pe parinti.

Puteti citi aici intreaga ancheta HotNews care a generat schimbarea legii si aparitia ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei care precizeaza clar ca „investigatii clinice si paraclinice suplimentare vor fi solicitate de catre medicul de familie doar in cazul existentei semnelor si simptomelor specifice de boala acuta/cronica/infectioasa”.

Documentele necesare pentru inscrierea la gradinita/scoala sunt doar adeverinta medicala si avizul epidemiologic intocmite conform normelor legii. Prezentarea acestei adeverinte medicale este obligatorie la inceputul clasei 1, clasei a 5-a si clasei a 9-a, conform Ministerului Sanatatii. “Toate aceste norme sunt stabilite de catre Ministerul Sanatatii, care are competente in domeniul sanatatii publice, si Ministerul Educatiei va realiza toate demersurile necesare aplicarii lor intocmai”, a mai declarat ministrul Educatiei pentru HotNews.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro