Sari direct la conținut

„Au înțeles complet greșit”. Șocul unui renumit economist când a văzut că cercetarea sa este citată de administrația Trump pentru calculul taxelor vamale

HotNews.ro
„Au înțeles complet greșit”. Șocul unui renumit economist când a văzut că cercetarea sa este citată de administrația Trump pentru calculul taxelor vamale
Donald Trump, prezentând noile taxe vamale. FOTO: Andrew Leyden/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un economist american care a scris o lucrară citată direct de Casa Albă pentru justificarea metodologiei folosite la calculul taxelor vamale impuse partenerilor comerciali ai SUA spune că a fost la fel de surprins ca toată lumea când a văzut formula folosită de administrația Trump, relatează The Washington Post.

Profesorul de economie Brett Neiman de la Universitatea din Chicago, fost oficial al Trezoreriei în timpul administrației Biden, a relatat într-un text de opinie publicat de The New York Times că a fost inițial confuz atunci când a văzut cum secretarul american al Comerțului Howard Lutnick i-a adus lui Trump tabelele cu taxele vamale „reciproce” pe care președintele SUA le-a prezentat apoi lumii din Grădina cu Trandafiri de la Casa Albă, miercurea trecută.

„Prima mea întrebare a fost: «Cum, Doamne iartă-mă, au calculat niște cote atât de uriașe?»”, a scris Neiman.

Economistul a fost și mai surprins, a doua zi, când a văzut că o lucrare a sa a fost citată de Casa Albă pentru a explica formula de calcul folosită de oficialii americani pentru a cuantifica presupusele taxe vamale și bariere comerciale de altă natură impuse de țările din jurul lumii împotriva importurilor americane, iar apoi taxele „reciproce” decise de Washington.

Economistul spune că administrația Trump a greșit calcularea taxelor vamale

„Biroul Reprezentantului Comercial al SUA a publicat metodologia sa și a citat un articol academic realizat de patru economiști, inclusiv de mine, aparent în sprijinul calculelor lor”, a scris Neiman, un economist care a urmat studii la Harvard, Oxford și Universitatea din Pennsylvania. „Dar au înțeles greșit. Complet greșit”, a subliniat el.

Taxa vamală de bază de 10% impusă de Trump a intrat în vigoare sâmbătă, afectând toate importurile SUA, cu excepția bunurilor provenite din Mexic și Canada, taxate separat. Taxele  suplimentare pentru importurile în SUA a numeroși alți parteneri comerciali ai Washingtonului,  inclusiv Uniunea Europeană și China, urmează să fie aplicate începând de miercuri.

Neiman a explicat că administrația Trump a adăugat în mod eronat o rată de 25% în formula pe care el și colegii săi o elaboraseră, ceea ce înseamnă că taxele impuse de Trump ar fi trebuit, de fapt, să fie de patru ori mai mici pentru acești parteneri.

„De unde vine acest 25%?”, a întrebat Neiman retoric în editorialul său. „Are vreo legătură cu munca noastră? Nu știu”, a continuat el.

„Concluziile noastre sugerează că taxele vamale calculate ar trebui să fie dramatic mai mici – poate de patru ori mai mici”, a subliniat economistul de la Universitatea din Chicago, faimoasă pentru faptul că Milton Friedman, considerat „părintele” neoliberalismului economic, a predat aici.

Exemplul frizerului, folosit de un laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Neiman l-a criticat, de asemenea, pe președinte pentru folosirea ideii de „taxe vamale reciproce” în încercarea de a elimina deficitele comerciale cu principalii parteneri comerciali ai SUA.

„Este acesta un obiectiv rezonabil? Nu este”, a scris acesta în editorialul său, argumentând că balanțele comerciale sunt inevitabile și naturale. „Americanii cheltuiesc mai mult pe haine fabricate în Sri Lanka decât cheltuie srilankezii pe produse farmaceutice și turbine cu gaz americane. Și ce dacă?”.

„Nu toate țările au aceleași resurse naturale sau niveluri de dezvoltare. Cifrele privind deficitul nu sugerează, cu atât mai puțin nu dovedesc, o concurență neloială”, a subliniat el.

Economistul l-a citat și pe laureatul Nobel Robert Solow pentru a-și susține argumentul. Solow a spus în mod faimos la un moment dat că: „Am un deficit cronic cu frizerul meu, care nu cumpără absolut nimic de la mine”.

Neiman a încheiat spunând că taxele vamale impuse de Trump „au implicații uriașe pentru muncitori, firme, consumatori și piețele bursiere din întreaga lume” și a avertizat că acestea „vor aduce taxele vamale medii la cel mai înalt nivel din ultimii 100 de ani”.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro