Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: CE a trimis avertisment Romaniei pentru nerespectarea standardelor de calitate a aerului. Oficialii americani spun ca vor anunta o cota de reducere a emisiilor de gaze 

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

CE a trimis avertisment Romaniei pentru nerespectarea standardelor de calitate a aerului

Comisia Europeana a emis avertismente catre opt state comunitare, printre care si Romania. Avertismentele au fost trimise din cauza esecului repetat in imbunatatirea calitatii aerului, informeaza executivul european. Au fost trimise scrisori catre Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Romania, Slovacia si Ungaria. Toate atentionarile s-au referit la emisiile excedentare de particule minuscule in suspensie. Franta a primit in plus o scrisoare separata, referitoare la incapacitatea sa de a controla emisiile de dioxid de sulf. Comisarul pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat ca poluarea cu particule in suspensie prezinta grave consecinte pentru sanatatea umana si sunt necesare standarde stricte. Aceste emisii poluante sunt generate in special de industrie, transporturi si incalzirea locuintelor. Ele pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura. Comisia poate intenta actiuni in justitie impotriva statelor membre care nu-si respecta obligatiile.

Pamantul are tot mai putine resurse pentru a face fata consumului uman

Pamantul suporta din ce in ce mai putin impactul ecologic al activitatilor umane. Este nevoie de 18 luni pentru ca resursele planetei consumate intr-un an sa se regenereze, arata grupul american de protectie a mediului Global Footprint Network. Datele culese din 100 tari indica faptul ca umanitatea consuma resurse si produce dioxid de carbon intr-un ritm cu aproape 50% mai ridicat decat poate absorbi natura. „Amenintarile iminente la care trebuie sa facem fata astazi, schimbarile climatice, defrisarile sau suprautilizarea apei, sunt semnele unei tendinte alarmante, scriu autorii raportului. Cercetatorii americani calculeaza in fieare an “amprenta ecologica” a peste 100 de state. In ultimii zece ani, impactul omului asupra naturii a crescut cu 22 de procente in timp ce cantitatea de resurse pe care o poate produce natura a ramas constanta.

Oficialii americani spun ca vor anunta o cota de reducere a emisiilor de gaze

Statele Unite ale Americii sustin ca vor anunta o cota de reducere a emisiilor de gaze. Declaratia oficialilor americani vine chiar inaintea reuniunii la nivel inalt pe tema schimbarilor climatice. Statele Unite au precizat ca nivelul cotei va fi cu cateva procente mai mic decat cel din anii ’90. Anuntul ferm va fi lansat, insa, cu ocazia summitului de la Copenhaga. Absenta unei cote propuse de americani este considerata singurul si cel mai mare obstacol in calea incheierii unui acord la reuniunea din Danemarca, ce va incepe luna viitoare.

Un sfert din suprafata Indiei s-a transformat in desert sau este in curs de desertificare – studiu

Un sfert din suprafata Indiei s-a transformat in desert sau este in curs de desertificare. Cauzele sunt defrisarile si supraexploatarea păşunilor, care afecteaza in principal nordul si vestul tarii, se arata intr-un studiu publicat de Agentia France Presse. Suprafata totala afectata de desertificare este estimata la peste 80 de milioane hectare, adica un sfert din suprafata totala a Indiei. Schimbarile in frecvenţa si cantitatea precipitatiilor, asociate cu eroziunea naturala si cu efectele agriculturii sunt principalele cauze ale fenomenului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro