Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: CE da in judecata Romania pentru neprotejarea pasarilor salbatice. UE prevede un esec al Summitului de la Copenhaga, pe probleme de clima

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

UE prevede un esec al Summitului de la Copenhaga, pe probleme de clima

Uniunea Europeana prevede un esec al summitului de la Copenhaga, pe probleme de clima. Negocierile sunt „periculos de aproape de un impas”, a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Discutiile vor continua pana pe 18 decembrie, insa pana in prezent rezultatele sunt aproape nule. In luna decembrie a acestui an, reprezentantii mai multor natiuni din intreaga lume se reunesc la Copenhaga pentru a discuta un acord global cu privire la schimbarile climatice. Scopul este acela de a reduce emisiile de carbon, pentru a evita cele mai grave consecinte ale incalzirii globale.

Pe aeroportul din San Francisco, iti poti cumpara „amprenta de carbon”

Pasagerii curselor aeriene isi pot cumpara „amprenta de carbon” produsa in timpul zborului lor. Se intampla pe aeroportul international din San Francisco, unul dintre cele mai „ecologice” din lume. Conducerea a introdus recent un program, prin care pasagerii pot sa calculeze cantitatea de gaze emisa in timpul cursei pe care au efectuat-o. Pretul achizitionarii amprentei de carbon este de aproape 60 de dolari. Banii sunt folositi de autoritati pentru a sprijini proiecte care vizeaza reducerea emisiilor de carbon in regiunea San Francisco.

Comisia Europeana da in judecata Romania pentru neprotejarea pasarilor salbatice

Comisia Europeana a dat in judecata Romania pentru ca nu protejeaza pasarile salbatice. Executivul european a anuntat ca tara noastra a omis in mod repetat sa se conformeze legislatiei comunitare in domeniu. In urma aderarii la Uniunea Europeana, Romania avea obligatia sa desemneze mai multe zone de protectie a pasarilor. Procesul legislativ a fost insa lent, iar progresele nu au acoperit toate angajamentele asumate in domeniul conservarii naturii. Bucurestiul a primit un prim avertisment in octombrie 2007, moment de la care tara noastra a desemnat 108 de arii de protectie speciala. Au fost omise 21, motiv pentru care riscam o amenda usturatoare.

Bulgaria va rambursa sute de milioane de euro Uniunii Europene, din cauza nerespectarii angajamentelor de mediu

Bulgaria va fi nevoita sa ramburseze sute de milioane de euro, din cauza neînţelegerilor din administraţia precedentă. Anuntul a fost facut de noul ministru bulgar al Mediului, Nona Karadzhova, care a declarat ca Sofia ar putea fi obligata sa returneze mare parte din cele 900 de milioane de euro – ajutoare primite pentru refacerea si construirea unor noi instalatii de apa si de prelucrare a deseurilor. Aproape niciun proiect nu a fost realizat, iar rambursarea fondurilor este o certitudine. Singura necunoscuta este suma exacta pe care bulgarii trebuie sa o restituie.

Liderii europeni ar putea obliga statele comunitare sa reduca cu 20% consumul de energie pana in 2020

Statele europene ar putea fi obligate sa reduca cu 20% consumul de energie pana in 2020. Ultimatumul vine de la Comisia Europeana, care a anuntat ca va propune „obiective cu caracter constrangator in materie de eficienta energetica”. Uniunea Europeana si-a propus trei obiective, cu data limita peste 10 ani: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, in raport cu 1990, generarea a 20 de procente din resursele energetice pe baza surselor regenerabile si reducerea consumului de energie.

John Holdren, consilier pe probleme de stiinta al presedintelui Obama: SUA incearca sa adopte o lege in domeniul mediului, pana luna viitoare

Statele Unite ale Americii sunt mai ingrijorate ca niciodata in legatura cu incalzirea globala. Mai multi oficiali din actuala guvernare americana sunt de parere ca fenomenul este unul real care ne afecteaza pe toti. Ei s-au declarat optimisti si spun ca Congresul va reusi sa adopte o lege in domeniul mediului pana luna viitoare. Administratia Casei Albe face eforturi importante pentru ca actul normativ sa fie gata inaintea summit-ului de la Copenhaga. Consilier pentru stiintă al presedintelui Barack Obam, John Holdren, a declarat ca „o lege a mediului ar fi un semnal ca Statele Unite conduc din nou efortul global impotriva poluarii”. Exista insa si sceptici in privinta sanselor ca America sa adopte un astfel de document inainte de intalnirea din decembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro