Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Doua organizatii de mediu au organizat "Targul de sturioni". Mont-Blanc a pierdut 45 cm din inaltime 

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

APEC va cere reducerea cu 50% a emisiilor de CO2 pana in 2050

Liderii celor 21 de tari care participa la Forumul de cooperare Asia-Pacific vor cere reducerea cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon, pana in 2050. Pe langa miscorarea cu jumatate a emisiilor, fata de nivelul din 1990, statele vor cere si mentinerea planurilor de relansare economica. Solicitarea vine cu doar cateva saptamani inaintea summit-ului crucial de la Copenhaga, de unde se asteapta adoptarea unui nou acord privind climatul. La Forumul de cooperare Asia-Pacific este asteptat si presedintele Statele Unite ale Americii, Barack Obama, dar si reprezentanti ai Chinei.

Romania va incerca sa acceseze fonduri europene pentru proiectul de captare de emisii de CO2

Romania va incerca sa acceseze fonduri europene pentru proiectul de captare de emisii de dioxid de carbon. Acest proiect care necesita investitii masive va fi dezvoltat de Romania impreuna cu Norvegia, declara secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.

Acesta a precizat ca in prezent ministerul Economiei lucreaza la un memorandum, cu care sa se inscrie la forurile europene, pentru a putea accesa o parte din banii necesari investitiei.

Potrivit lui Serban, astfel de proiecte costa chiar si pana la un miliard de euro.

Secretarul de stat in ministerul Economiei precizeaza ca participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar „Romania va participa cu restul de pana la 400-500 milioane euro, cat este estimat ca va costa proiectul”.

Mont-Blanc a pierdut 45 cm din inaltime

Mont-Blanc, cel mai inalt varf al Europei occidentale, a pierdut 45 de centimetri din inaltime in doi ani. Expertii francezi au explicat ca nu poate fi facuta o legatura intre aceasta evolutie si incalzirea climatica. Campania de masuratori prin intermediului sistemelor GPS garanteaza o precizie de cativa centimetri si a debutat in 2001. In 2003 si in 2005, altitudinea s-a redus usor. Geometrii au masurat si calota glaciara, descoperind ca volumul zapezilor situate la altitudinea de peste 4.800 de metri s-a redus in raport cu 2007, din cauza scaderii cantitatilor de precipitatii. Expertii au observat si o deplasare orizontala record a crestei, cu 26 de metri inspre Italia.

Doua organizatii de mediu au organizat „Targul de sturioni”

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Programul Dunare Carpati Romania au organizat marti „Targul de sturioni”, in fata Ministerului Agriculturii. Cu acest prilej specii unice, amenintate cu disparitia au fost admirate si cumparate de doritori. La finalul evenimentului, exemplarele nevandute au fost trimise autoritatilor. Pescuitul sturionilor in scop comercial fusese interzis in Romania in 2006, prin ordinul comun al ministrilor Agriculturii si Mediului pentru o perioada de zece ani. 34 de organizatii neguvernamentale au cerut presedintelui Traian Basescu, premierului interimar Emil Boc si deputatului Sulfina Barbu sa modifice legea privind pescuitul si acvacultura, astfel incat pescuitul comercial al speciilor de sturioni sa fie in continuare prohibit. Organizatiile de mediu subliniaza ca speciile de sturioni inregistreaza un declin constant, in ultimele decenii cantitatile pescuite scazand de la 300 de tone, in anul 1960, pana la aproximativ 6 tone, in anul 1994.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro