Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Iordanul, raul unde a fost botezat Isus, ar putea sa dispara complet in 2011. Top 5 ecocide. Cele mai eficiente metode de a distruge planeta 

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Iordanul, raul unde a fost botezat Isus, ar putea sa dispara complet in 2011

Iordanul, raul unde a fost botezat Isus Cristos, potrivit traditiei crestine, nu mai este acum decat un fir de apa poluata. Mai mult, ar putea sa dispara complet pana la sfarsitul anului 2011, a avertizat luni un grup pentru protectia mediului. Celebrul rîu „a fost redus la un simplu parau in sudul lacului Tiberiada, secat de supraexploatarea apelor sale, devastat de poluare”, sustine asociatia Prietenii Pamantului/Orientul Mijlociu. Potrivit unui raport al asociatiei, 98% din apele raului sunt deturnate de Israel, Siria si Iordania. Singura solutie pentru salvarea raului este stoparea exploatarii intensive si deversarea unor cantitati mai mari de apa dulce in cursul inferior. In ciuda nivelului alarmant al poluarii, mii de pelerini continua in fiecare an sa repete ritualul botezarii lui Isus.

Europa fara cianura: Parlamentul European a adoptat azi Rezolutia privind interzicerea tehnologiilor care folosesc cianura

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se cere interzicerea folosirii cianurii in exploatarile miniere din Uniunea Europeana. Parlamentul a respins totodata amendamentele sustinute de deputatii din Romania. Desi rezolutia nu are o putere obligatorie si caracter legislativ, forul european a dat un semnal puternic, punand sub semnul intrebarii viitorul industriei miniere bazata pe cianura de pe batranul continent. Legislativul european a anuntat cu aceasta ocazie si care sunt riscurile asociate acestui tip de exploatare, amintind pericolul unor potentiale catastrofe ireversibile asupra sanatatii cetatenilor, a mediului si a biodiversitatii. Raportul aminteste de pericolul exploatarilor miniere in zonele dens populate, dar si de faptul ca mai exista tari membre care n-au implementat nici legislatia existenta a Uniunii pe minerit.

Top 5 ecocide. Cele mai eficiente metode de a distruge planeta

De la insule plutitoare de plastic la retezarea culmilor unor munti sau la deseuri care plutesc pe orbita Pamantului, procesul de distrugere a ecosistemelor naturale este mai acut ca niciodata, avertizeaza specialistii. Publicatia britanica The Guardian a realizat un top al dezastrelor ecologice ce ilustreaza acest proces. Primul in clasament se afla „nisipurile petrolifere” din Canada. Potrivit Greenpeace, emisiile generate de extractiile de petrol din nisipul gudronat ar putea creste de la 127 la 140 de milioane de tone pana in 2020. Locul al doilea este ocupat de Insula de plastic din Pacificul de Nord. Mai exact, o portiune din Oceanul Pacific impanzita cu 100 de milioane de tone de farame de plastic si capace de sticla, despre care se spune ca ar fi de dimensiunea statului Texas. Delta fluviului Niger se afla in top 3, din cauza companiilor petroliere, urmata de un trib din estul statului indian Orissa. Membrii acestui trib se aduna pe culmea unui munte, pentru a protesta fata de intentia companiei Vedanta Resources de a extrage de aici bauxita. Locul al cincilea este ocupat de retezarea unui varf de munte. Este vorba de o forma de minerit cu explozibil, prin care sunt indepartate sute de metri din piscul unui munte, pentru obtinerea carbunelui.

Sportul in tinerete ne fereste de oase rupte la batranete

Sportul in tinerete ne fereste de oase rupte la batranete. Oamenii de stiinta suedezi au analizat densitatea oaselor, precum si practicile de activitate fizica actuale si anterioare ale barbatilor, la diferite varste. Concluzia: cei care au avut de-a face cu sporturi competitive de cel putin trei ori pe saptamana timp de 20 de ani au oase mai puternice decat cei sedentari si pot evita osteoporoza sau oasele casante la batranete. Aceeasi situatie a fost confirmata in randul a 500 de barbati de 75 de ani, iar cercetatorii au concluzionat ca activitatea fizica intre varstele de 10 si 30 de ani joaca un rol destul de important asupra starii de sanatate ulterioare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro