Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Rosia Montana. Organizatiile de mediu contra puterii. Migratie record: randunica arctica zboara anual peste 70.000 de km

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Rosia Montana. Organizatiile de mediu contra puterii

Saptezeci de organizatii de mediu, preocupate de efectele negative pe care Rosia Montana le-ar putea avea asupra mediului natural, au luat pozitie fata de declaratiile oamenilor politici. Organizatiile considera ca ministrul Economiei Adriean Videanu s-a antepronuntat intr-un caz in care “autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect”. La finalul anului trecut, Adriean Videanu declara ca dorinta sa este ca proiectul minier de la Rosia Montana sa devina operational. ONG-urile de mediu solicita lamuriri suplimentare din partea Guvernului, fata de formularea din programul de guvernare care prevede “reevaluarea” proiectului Rosia Montana. “Consideram ca este de principiu inacceptabila abordarea intr-un asemenea document politic oficial, de stat, a chestiunii unei anumite investitii preponderent private, care nu este de utilitate publica”, se arata in comunicat. Activistii ecologisti sunt nemultumiti si de recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, referitoare la luarea unei decizii in CSAT pe tema proiectului.

Comitetul stiintific al ONU a gresit fata de ghetarii himalayeni. Si isi asuma asta

Comitetul stiintific al Organizatiei Natiunilor Unite a recunoscut public ca a gresit cand a afirmat ca ghetarii din Himalaya vor disparea de pe fata Pamantului pana in 2035. Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice a inclus aceasta data intr-o evaluare a impactului schimbarilor de climat asupra mediului, facuta publica in 2007. Un numar mare de oameni de stiinta au contestat-o insa recent, iar oficialii au recunoscut ca evaluarea este gresita. Afirmatia ca ghetarii himalayeni ar putea disparea pana in anul 2035 a fost lansata in 1999 si a fost inclusa apoi intr-un raport al organizatiei de mediu World Wide Fund for Nature.

Joggingul duce la cresterea activitatii cerebrale

Joggingul duce la cresterea activitatii cerebrale. Pana acum se stia despre beneficiile aduse de practicarea regulata a alergarii, numai ca studii recente au relevat efectul interesant pe care joggingul il are asupra stimularii neuronale si, implicit, a memoriei si capacitatii de a invata. Specialisti in neurostiinte de la Universitatea Cambridge arata ca alergarea stimuleaza producerea de materie cenusie, ceea ce are un efect benefic asupra abilitatilor mentale. Cateva zile de jogging pe saptamana pot duce la aparitia a mii de neuroni intr-o regiune din creier care se afla in stransa legatura cu colectarea amintirilor. Activitatea poate incetini si deteriorarea capacitatilor mentale cauzate de imbatranire. Oamenii de stiinta nu pot spune inca foarte exact de ce miscarea duce la aparitia de materie cenusie, dar acest lucru pare a fi legat de cresterea fluxului sanguin sau a nivelului hormonal datorate practicii fizice. Miscarea duce de asemenea la reducerea stresului, care de obicei inhiba “productia” de neuroni.

Migratie record: randunica arctica zboara anual peste 70.000 de km

Migratie record: randunica arctica zboara anual peste 70.000 de kilometri. Randunica arctica („sterna paradisaea”) calatoreste de la Polul Nord la Polul Sud in migratiile sale anuale. Un traseu care echivaleaza cu trei calatorii dus-intors pana la Luna, in cei 34 de ani pe care ii traiesc in medie aceste pasari. Un studiu realizat de catre oameni de stiinta de la British Antartic Survey a confirmat ipoteza avuta in vedere zeci de ani, conform careia randunica arctica este specia care parcurge cele mai mari distante in migratiile sale de-a lungul unui an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro