Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Studiu: Femeile sunt mai preocupate de protectia mediului decat barbatii. UE: Cladirile noi vor trebui sa respecte norme energetice foarte severe incepand cu 2020

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Copenhaga: Ultima reuniune ministeriala pentru a salva Conferinta ONU privind schimbarile climatice

Ministrii mediului si responsabili cu problemele climatice din 42 de tari ale lumii s-au reunit luni si marti in capitala Danemarcei pentru negocierea viitorului acord climatic care ar trebui sa fie incheiat la Summitul de la Copenhaga din luna decembrie. Intalnirea ministeriala a fost ultima de acest fel inaintea summit-ului crucial de luna viitoare.

La ultima runda de negocieri, desfasurata la inceputul lunii la Barcelona, nu s-au facut progrese in chestiunile de fond. In schimb, participantii la reuniune au confirmat ca la Summitul de la Copenhaga nu se va putea ajunge la mai mult decat un „acord politic”, referindu-se la incheierea unui acord international asupra climatului abia in 2010.

In schimb, autoritatile daneze si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, spera ca acordul de la Copenhaga sa fie parafat de sefii de stat la incheierea reuniunii, in 18 decembrie anul acesta.

UE: Cladirile noi vor trebui sa respecte norme energetice foarte severe incepand cu 2020

Cea mai mare parte a cladirilor nou construite in Uniunea Europeana incepand cu 31 decembrie 2020, precum si cele care vor fi consolidate, trebuie sa dovedeasca o eficienta energetica foarte mare.

Potrivit unui acord la care au ajuns reprezentantii Parlamentului european si cei ai statelor europene, toate constructiile noi trebuie sa raspunda unor norme energetice foarte stricte incepand cu 2020. Acesta implica folosirea unor surse importante de energie regenerabila.

In prezent, consumul cladirilor din Europa reprezinta 40% din consumul total de energie, iar 36% este energie producatoare de emisii de dioxid de carbon.

Promovarea eficientei energetice in cazul cladirilor noi din UE este o initiativa care urmareste diminuarea emisiilor de dioxid de carbon.

Emisiile mondiale de CO2 din folosirea energiilor fosile au crescut cu 29% in ultimii 8 ani

Emisiile mondiale de CO2 generate de arderea combustibililor fosili pentru productia de energie au crescut cu 29% intre 2000 si 2008, ca urmare a crizei economice, se arata intr-un studiu. Din 1990, data referinta stabilita prin protocolul de la Kyoto, emisiile au crescut cu 41%.

Cifrele demonstreaza scenariul cel mai sumbru realizat de Grupul interguvernamental al expertilor de mediu (GIEC), care estimeaza ca temperatura medie a Planetei ar putea creste cu intre 1,8 si 4 grade C.

Defrisarea padurii amazoniene a scazut cu 45%

Initiativa oficialitatilor braziliene combinata cu criza financiara au condus la scaderea cu peste 45% a defrisarii padurii amazoniene pentru prima data in ultimii 20 de ani. Autoritatile braziliene au declarat ca intre august 2008 si iulie 2009, defrisarile padurii tropicale au scazut cu cea mai mare valoare din ultimii 20 de ani, 45%, de la aproape 13.000 de kilometri patrati la 7.000.

Studiu: Femeile sunt mai preocupate de protectia mediului decat barbatii

Femeile sunt mult mai preocupate de protectia mediului si de silueta. In consecinta, ele polueaza mai putin, potrivit unui raport al Natiunilor Unite. In tarile industrializate, femeile au cel mai des tendinta sa cumpere produse benefice mediului si sa recicleze deseurile. De asemene, atat in tarile industrializate, precum si in cele in curs de dezvoltare femeile au un impact mai mic asupra atmosferei, deoarece – spre deosebire de barbati – ele folosesc mai putin masinile si calatoresc mai rar cu avionul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro