Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu Romania, deblocand 475 milioane de euro

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI a aprobat a cincea revizuire a acordului cu Romania, deblocand 475 milioane de euro

Fondul Monetar International a aprobat, vineri, Scrisoarea de Intentie a Guvernului Romaniei, adoptata dupa formarea noului Executiv. Scrisoarea reprezinta cea de-a cincea evaluare a Acordului de tip preventiv cu tara noastra. Concomitent, institutia financiara a aprobat disponibilizarea a inca 475 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro din acordul cu Romania. “Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului FMI au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro”, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru Mediafax. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer. Urmatoarea misiune de evaluare a institutiilor financiare internationale in Romania este programata sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august.

Summitul de la Roma: Merkel, Hollande, Monti si Rajoy au convenit asupra unui plan de crestere economica de pana la 130 miliarde de euro

Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri, la intalnirea de la Roma cu presedintele francez si cu premierii Spaniei si Italiei, incercarile acestora de a obtine o flexibilitate mai mare in acordarea fondurilor de salvare catre statele membre ale Zonei Euro. Cu toate acestea, cancelarul german a convenit cu cei trei lideri europeni asupra unui proiect de sustinere a cresterii economice in valoare de maximum 130 de miliarde de euro, circa 1% din PIB-ul Zonei Euro. Minisummit-ul de la Roma, la care au participat reprezentantii celor mai patru mari economii din UE, a avut loc vinerea trecuta, cu cateva zile inaintea summitului european crucial din 28 – 29 iunie. Premierul italian Mario Monti a avertizat, vineri, in legatura cu consecintele “apocaliptice” ale unui eventual esec inregistrat la Consiliul European din 28-29 iunie, esec ce ar putea reprezenta o amenintare pentru viitorul politic si economic al Europei. In lipsa unui succes in discutiile de la summit-ul UE, “vor exista atacuri speculative din ce in ce mai puternice asupra unor tari, vor fi hartuite in special tarile europene mai slabe”, sustinea Mario Monti, potrivit cotidianul Guardian. Liderii UE incearca sa creioneze un plan de salvare a uniunii monetare pentru Summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie, al patrulea din acest an organizat in contextul acutizarii problemelor bancare din Spania si a diminuarii increderii investitorilor din Uniune.

Grecia vrea sa obtina amanarea cu cel putin doi ani a planului de austeritate

Grecia incearca sa obtina o amanare cu cel putin doi ani a planului de austeritate. Noul Guvern de la Atena cere limitarea concedierilor de functionari si o amanare suplimentara de “cel putin doi ani” pentru aplicarea planului de austeritate impus de creditorii sai internationali, UE si FMI, potrivit unui document oficial publicat sambata si citat de AFP. In acest document, guvernul insista ca revizuirea planului de salvare dictat de UE si FMI sa permita amanarea cu “cel putin doi ani”, a “reformelor de ajustare bugetara”. Obiectivul acestui plan este de a se ajunge la reducerea deficitului “fara a adauga noi reduceri de salarii, pensii si investitii publice”, se arata in acest document, care anunta inghetarea concedierii functionarilor si o crestere a alocatiilor de somaj. Reprezentantii UE si FMI sunt asteptati astazi la Atena, pentru a relua discutiile intrerupte de aproape doua luni din cauza incertitudinii politice din Grecia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro