AUDIO Primul-ajutor si recuperarea in caz de entorse, contracturi, intinderi musculare. Metoda R.I.C.E.
Cea mai cunoscuta si cea mai folosita metoda de prim-ajutor in cazul traumatismelor de tesuturi moi – entorse, contracturi si intinderi musculare – folosita in momentul de fata in plan mondial este asa-numita metoda R.I.C.E.. Acronimul provine din limba engleza: rest (odihna, repaus), ice (gheata), compression (compresie), elevate (ridicare), a explicat pentru MedLive dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva. Traumatismele de parti moi, sau musculo-ligamentare, sunt foarte frecvente in activitatea sportiva, atat profesionista, dar mai ales amatoare.
Aceste traumatisme nu trebuie asociate doar cu activitatile sportive. O entorsa de glezna, de exemplu, poate fi facuta si pe strada, neobservand o bordura prost montata sau un capac batant de canal.
Rest – Repausul
Primul pas si cel mai putin respectat este repausul, pentru ca omul are de multe ori senzatia, evident eronata, ca daca se misca mobilizeaza sangele, sau aplica metoda „cui pe cui se scoate” si, in loc sa faca un repaus al zonei afectate, are tendinta gresita de a se misca, mai ales daca traumatismul se produce la picior.
Importanta repausului are doua explicatii principale:
- protejeaza tendonul, ligamentul sau muschiul de o posibila agravare a leziunii initiale;
- organismul isi conserva energia care va fi implicata in vindecarea ulterioara.