Sari direct la conținut

Austria se opune boicotării președinției ungare a Consiliului UE, propusă de von der Leyen. „Ar putea să-i fie benefică lui Orban”

HotNews.ro
Austria se opune boicotării președinției ungare a Consiliului UE, propusă de von der Leyen. „Ar putea să-i fie benefică lui Orban”
Alexander Schallenberg Foto: Mustafa Ciftci / AFP / Profimedia

Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că se opune boicotării preşedinţiei ungare a Consiliului UE, decisă de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell ca represalii faţă de premierul ungar Viktor Orban după ce acesta s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Într-o declaraţie acordată agenţiei austriece APA, ministrul Schallenberg a avertizat că crearea a atât de multă agitaţie în jurul preşedinţiei ungare a Consiliului UE ar putea în cele din urmă să-i fie benefică lui Orban.

Viktor Orban a efectuat la începutul lunii iulie o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Dar trei zile mai târziu premierul ungar a vizitat de asemenea Moscova, unde a avut o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, apoi a mers la Beijing, iar în timpul summitului NATO în SUA el s-a întâlnit şi cu Donald Trump, toate aceste întâlniri iritând Bruxellesul şi unii lideri europeni.

Aceştia din urmă consideră că Orban nu ar fi trebuit să se întâlnească cu Putin fără un mandat din partea UE, având în vedere că Ungaria deţine preşedinţia Consiliului UE, în timp ce premierul ungar afirmă că demersul său a fost unul propriu şi nu angajează cu nimic blocul comunitar.

Boicotul ar da impresia unei influențe mai mari a lui Orban

Între timp, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a anunţat că o reuniune informală a miniştrilor europeni de externe, programată pentru sfârşitul lunii august, va avea loc la Bruxelles în loc de Budapesta.

Ministrul austriac de externe a spus că a luat notă de hotărârea lui Borrell, adăugând însă că majoritatea miniştrilor europeni de externe s-au declarat împotriva acestei decizii. Dar Schallenberg a apreciat în acelaşi timp că este important să nu fie trecute sub tăcere „călătoriile de ego” ale premierului ungar. Totuşi, acordarea de prea multă atenţie lui Orban riscă să exagereze percepţia asupra influenţei acestuia ca şef de guvern al unei ţări care este doar una medie, crede şeful diplomaţiei austriece.

Ministrul Alexander Schallenberg a subliniat că Ungaria participă la multe decizii europene şi în cele din urmă Orban va accepta regulile, întrucât în caz contrar va avea „o preşedinţie a Consiliului UE complet eşuată”.

Boicotarea reuniunilor preşedinţiei ungare a Consiliului UE a fost iniţial cerută de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anulat, pentru prima dată în istoria UE, vizita pe care Comisia Europeană o efectuează la începutul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în ţara care a preluat această preşedinţie.

INTERVIURILE HotNews.ro