Autoritatile investigheaza si amendeaza si in final recunosc: in Romania se construieste la negru, prost si apoi se vinde foarte scump
HotNews.ro a prezentat saptamana trecuta un serial de trei episoade despre modul in care este construit un complex rezidential de lux din Bucuresti. Fara a dori sa generalizam, concluziile la rece ale documentarii realizate pe un santier din Bucuresti au fost ca: munca la negru este utilizata la scara mare, calitatea constructiilor este proasta iar apartamentele se vand foarte scump. ITM, OPC si ISC, autoritatile care supravegheaza santierele din Romania, au prezentat studii care au aceleasi concluzii, dar nu conving in ceea ce priveste masurile luate.
– Nici una dintre institutii nu stie care este numarul de santiere care functioneaza in Romania sau numarul de muncitori de pe aceste santiere;
– Potrivit datelor Inspectoratului de Stat in Constructii, au fost aplicate 4.000 de sanctiuni in valoare totala de 35.000 euro, adica mai putin decat valoarea unei garsoniere in Bucuresti, valoarea medie a amenzilor aplicate de ISC fiind de 9 euro;
– Reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului sustin ca nu au competente in domeniul imobiliar dar ca primesc numeroase plangeri de la cetateni;
– Miza afacerilor imobiliare este inca mare in Romania, rata profitului estimat fiind de circa 50%, pe cand in Ungaria acesta este de sub 20%.
In urma unei documentari de cateva zile pe un santier din Pipera am descoperit o serie de abateri in ceea ce priveste protectia muncii:
– muncitorilor nu li se asigura echipamentele de siguranta, acestia fiind supusi in permanenta pericolului accidentarii;
– companiile care lucreaza pe acest santier angajeaza muncitori la negru. Muncitorilor li se promit contracte de munca care insa nu se intocmesc. Din 400 de angajati ai santierului din Pipera, 300 munceau la negru;
– se angajeaza minori, chiar si tineri sub 14 ani, fapt interzis si pedepsit prin lege;
– angajatii nou-veniti pe santier nu sunt supusi unui instructaj minim de protectia muncii;
– muncitorii nu beneficiaza de asigurari in caz de accident. Potrivit datelor oficiale ale ITM, santierele sunt locatiile unde se inregistreaza un numar mare de accidente de munca.
Calitate dupa regula: las-o, ba, ca merge si asa
In ceea ce priveste calitatea constructiilor situatia este similara, existand un lant al deficientelor. Pe santier nu exista o coordonare a diferitelor echipe de muncitori si nici planuri de munca expuse. Practic muncitorul de rand nu stie ce construieste.
– muncitori necalificati sunt pusi sa execute lucrari de specialitate, precum asamblarea sistemelor de evacuare, izolatii interioare.
– deficientele majore de executie sunt ignorate dupa principiul “las-o ca merge si asa”.
– pe santier sunt angajati pensionari care executa diverse munci esentiale pentru constructia cladirilor.
– peretii strambi, conductele puse aiurea, liniile de curent incalcite sunt acoperite ulterior cu pereti de rigips. Practic, maruntaiele cladirii sunt ascunse dupa pereti de rigips.
Neregulile descrise mai sus sunt cateva dintre cele mai frecvente. Cu toate acestea, apartamentele din viitorul complex sunt evaluate la sute de mii de euro.
ITM amendeaza dar nu stie amploarea fenomenului
Departamentul Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii a prezentat pentru HotNews.ro o situatie a fenomenului muncii la negru de pe santiere si a rezultatelor campaniilor realizate de inspectorii ITM din 2002 pana in acest an. Potrivit raportului prezentat de specialistii ministerului, de la inceputul anului si pana in prezent au fost identificate in toata tara 894 de persoane care munceau la negru.
Nu putem spune daca sunt multe sau putine avand in vedere ca nu exista o evidenta a numarului total de muncitori pe santiere si nici a numarului de santiere. Cu toate acestea, in cadrul documentarii pe santierul din Pipera, reporterul HotNews.ro a aflat ca pe acest santier ar exista 300 de muncitori la negru, ceea ce reprezinta 33 % din totalul de muncitori fara forme legale depisati de inspectorii ITM din Romania.
Dintre neregulile semnalate de inspectorii ITM in cadrul controalelor din acest an, mentionam:
Deficiente organizatorice
– Nerealizarea de catre angajatori a evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea muncitorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca;
– Neintocmirea de catre angajator a planului de prevenire si protectie;
– Neefectuarea instruirii corespunzatoare a lucratorilor;
– Neintocmirea instructiunilor proprii de protectie a muncii;
– Neintocmirea planului de securitate si sanatate in munca pe santierele temporare sau mobile;
– Neacordarea echipamentelor individuale de protectie adecvate activitatii desfasurate;
– Lipsa organizarii activitatii de prevenire si protectie;
– Neutilizarea de catre salariati a echipamentului individual de protectie din dotare;
– Nedesemnarea de catre beneficiar a coordonatorului de securitate si sanatate in munca;
– Lipsa autorizatiei de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.
Deficiente tehnice:
– Lipsa amenajarilor si dotarilor locului de munca pentru prevenirea caderilor in gol si a altor pericole;
– Lipsa verificarii legaturii la instalatia de punere la pamânt pentru masinile si utilajele folosite pentru executarea diferitelor operatii – existenta buletinelor de masuratori;
– Folosirea schelelor si scarilor necorespunzatoare;
– Executarea lucrarilor electrice cu personal necalificat;
– Utilizarea instalatiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice;
– Executarea de lucrari de sapaturi si demolari fara luarea masurilor corespunzatoare protejarii lucratorilor;
– Neasigurarea stabilitatii posturilor de lucru mobile ori fixe, situate la inaltime sau adâncime;
– Executarea lucrarilor de demolare fara a avea proceduri corespunzatoare si fara asigurarea supravegherii acestora de catre persoane competente.
Deficiente igienico-sanitare:
– Neefectuarea examenului medical la angajare;
– Lipsa materialelor igienico-sanitare.
Potrivit Ministerului Muncii au fost sanctionati peste 400 de angajatori care angajau muncitori la negru. In cadrul controalelor au fost identificate in total peste 2.000 de deficiente in cadrul santierelor controlate, fiind aplicate 658 de santiuni in valoare de 1,5 milioane lei. “Exista o mare deficienta pe piata muncii, de aceea apar si aceste fenomene. Angajatorii prefera sa angajeze muncitori necalificati”, a declarat Lucan pentru HotNew.ro.
9 euro amenda medie pentru constructiile de calitate proasta
In ceea ce priveste calitatea constructiilor, autoritatea responsabila este Inspectoratul de Stat in Constructii. Potrivit reprezentantilor ISC, in primele doua trimestre ale anului au fost efectuate aproape 4.000 de controale la santiere. Din nou cifra nu poate fi coroborata cu alte date deoarece nici ISC nu detine o statistica a numarului de santiere existente in Romania. In urma controalelor au fost date sanctiuni in valoare de 35.000 de euro. La un calcul simplu reiese ca media amenzilor aplicate este de 9 euro, adica cu putin peste pretul unui sac de ciment. Cu toate acestea ISC are o lista lunga de nereguli frecvent intalnite pe santiere:
-
nerespectarea produselor de constructii
-
lipsa procedurilor de lucru in constructii
-
nerespectarea documentatiei de executie
-
neparticiparea proiectantului la verificarea lucrarilor ajunse la faze determinante pentru calitatea constructiei
-
carti tehnice nefinalizate la terminarea lucrarilor
-
lucrari nefinalizate la data terminarii lucrarilor
-
neconvocarea de catre executant a inspectorilor ISC pentru autorizarea continuarii lucrarilor ajunse in faze determinante
-
nerespectarea conditiilor specifice pentru aprovizionarea, manipularea si depozitarea materialelor ce urmeaza a fi puse in opera
-
lipsa personalului tehnic autorizat (diriginete de santiere, responsabil tehnic cu executia, responsabil cu controlul calitatii)
-
lipsa panoului de identificare a investitiei.
O alta institutie care supravegheaza calitatea imobilelor nou construite este si Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului. Reprezentantii ANPC spun insa ca atributiile institutiei in acest domeniu sunt limitate la calitatea materialelor folosite in constructii, practicile incorecte ale comerciantilor de pe piata imobiliara si, in special, modul in care se vand imobilele.
Potrivit ANPC, reclamatiile depuse in anul 2008 au vizat numai calitatea ferestrelor si usilor din profile de aluminiu ori din PVC, cu geam termoizolant. “Acestea s-au referit la executarea necorespunzatoare a tamplariei, mai ales asupra dimensiunilor ori la lucrari necorespunzatoare efectuate la montarea tamplariei”, au declarata reprezentantii ANPC.
Miza afacerilor imobiliare: profituri de peste 50%
Potrivit unor analize realizate de compania Regatta Real Estate si publicate de presa in urma cu trei luni, profitul obtinut din constructia de imobile este apreciat pentru acest an la peste 50%. Profitul din imobiliare se afla insa in scadere fata de anii trecuti.
Un alt studiu realizat de catre compania Colliers arata ca anul acesta costurile de constructie a unui metru patrat in Bucuresti se ridica la 750 de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut. Pe de alta parte, in 2007 Colliers anunta profituri de peste 170% din constructia de imobile. In comparatie cu Ungaria, spre exemplu, rata profitului este inca foarte mare. Potrivit studiilor publicate pe portalurile de specialitate din Ungaria, rata profitului din constructii este cuprinsa intre 15 si 20%, fiind insa in scadere.