Sari direct la conținut

Avertismentul pentru România, din cauza jocurilor de putere internaționale: „Dacă nu ești la masă, ești in meniu”. Spune că nu a uitat niciodată această replică

HotNews.ro
Avertismentul pentru România, din cauza jocurilor de putere internaționale: „Dacă nu ești la masă, ești in meniu”. Spune că nu a uitat niciodată această replică
Colaj Hotnews. Foto: Shutterstock

Invitat de HotNews.ro la emisiunea politică HotSpot, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat că alegerile americane și situația internațională vor face ca, începând cu anul următor, să existe mari schimbări la nivel mondial, care ne pot afecta ca țară, dacă nu ne vom apăra interesul în mod competent.

Cristian Diaconescu este unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, independent, cotat în mai multe sondaje recente cu 6-7% șanse. În interviul de joi la HotNews, fostul ministru de Externe a declarat că nu se va retrage „sub nicio formă” din cursa pentru Cotroceni, chiar dacă știe că nu are șanse. De ce nu se retrage? Pentru că vrea ca ideile sale să fie auzite de către votanți. 

Diaconescu vorbește despre o „resetare” a lumii

Una dintre aceste idei este, susține el, este pericolul de a alege un candidat „neprofesionist în meseria de președinte”. Asta îi va costa mult pe români, mai ales în contextul internațional dramatic schimbat. „De la 1 ianuarie 2025 sau mai precis după 20 ianuarie, când noul președinte al SUA va depune jurământul, un anume timp de resetare la nivel global se va întâmpla”, a spus Diaconescu.

„Practic, zonele de influență, anumite renegocieri în ceea ce primește lumea liberă vor fi pe masa dialogului. Dacă nu ești atunci la masa dialogului în sens larg, în mod sigur se va decide în legătură cu tine. Un fel de șervețelul al lui Churchill”.

Ești la masă sau ești mâncat

Cristian Diaconescu și-a amintit o replică a lui Zbignew Brzezinski, fost consilier pe siguranță națională al președintelui Carter. Influent gânditor în administrațiile SUA, Brzezinski a participat la o întâlnire pe care Diaconescu și-o amintește. Brzezinski venise în fața mai multor diplomați din țările estice ca să discute chiar despre perioada de preadrerare la NATO. 

Zbignew Brzezinski, în 2013. Foto: Michal Svítok / TASR / Profimedia

Anti comunist reputat, Zbignew Brzezinski s-a impus ca un adept al pragmatice a relațiilor internaționale.  

„Noi eram entuziasmați în legătură siguranța pe care România o va avea, fiind membră NATO”, a explicat Diaconescu. 

Moment în care Brzezinski le-a spus că nu contează doar apartenența, ci și felul în care fiecare țară își joacă șansa. Da, veți fi primiți în NATO, și probabil și în UE, ceea ce s-a întâmplat, le-a spus oficialul SUA. „Dar nu e suficient. Important e să fiți la masă. Pentru că dacă nu ești la masă, ești in meniu”, a fost replica lui Zbignew Brzezinski, pe care Cristian Diaconescu mărturisește că nu a uitat-o niciodată.

INTERVIURILE HotNews.ro