Avocatul lui Romulus Mailat: “Vom face apel la CEDO”
Curtea de Casatie de la Roma a stabilit ca exista “lipsuri evidente” ȋn demersul anchetatorilor care au condus cercetarile ȋn cazul Mailat. In ciuda erorilor indiscutabile, Curtea suprema a confirmat sentinta: ȋnchisoare pe viata. Decizia forului, depusa pe 3 iunie, este definitiva si irevocabila – pe teritoriul Italiei. Dar avocatul lui Mailat, Piero Piccinini, a declarat pentru HotNews.ro ca va face recurs la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Piccinini nu este singurul care crede ȋn nevinovatia lui Mailat. In acelasi timp, o organizatie de aparare a drepturilor omului, EveryOne, sustine ca asasinul Giovannei Reggiani e liber si spera ȋn schimbarea verdictului la Curtea Europeana.
In motivatia sentintei cu numarul 20864, depusa la cancelaria Tribunalului din Roma pe 3 iunie, Curtea de Casatie aduce cateva argumente considerate fundamentale si “obiective”: gasirea corpului victimei imediat dupa comiterea agresiunii, acuzatiile martorilor oculari, poseta descoperita ȋn baraca lui Mailat. Curtea de Casatie recunoaste, ȋnsa, ca au existat neregularitati “evidente” ȋn desfasurarea anchetei.
“Cand am citit motivatia sentintei, am ramas fara cuvinte. Curtea a recunoscut, ȋn mai putin de trei randuri, ca au existat erori grave ȋn desfasurarea anchetei. Dar a confirmat sentinta cea mai grea: adica ȋnchisoare pe viata. Ceea ce este inadmisibil, mai ales cand avem de-a face cu un proces pentru omucidere”, comenteaza pentru HotNews.ro avocatul Piero Piccinini.
Tot Piccinini este cel care i-a comunicat sentinta lui Romulus Mailat, aflat ȋn ȋnchisoare la Pesaro. El a primit stirea cu tristete, fiind “foarte marcat de sentinta; spera sa obtina dreptate ȋn urma recursului la Casatie”.
“Sentinta ilogica”
Avocatul reconstruieste pasii judiciari care au condus la admiterea recursului ȋn Casatie: “Noi am afirmat ca exista numeroase aspecte neclare ȋn desfasurarea anchetei si ca sentinta ȋn apel este ilogica, avand ȋn vedere probele aduse. Prin sentinta sa, Curtea de Casatie a admis ȋn mod oficial, public, ca exista multe neclaritati si greseli, dar a validat sentinta. Practic, avem de-a face cu o contradictie evidenta chiar si pentru cei care nu sunt experti de drept. Sentinta este, dupa parerea mea, complet ilogica”.
Piccinini recunoaste ca este prima oara ȋn cariera sa de avocat cand are ȋn fata o hotarare asemanatoare: “de obicei, daca se admite faptul ca au existat erori ȋn desfasurarea anchetei, dosarul este trimis la un alt Tribunal, pentru a fi re-examinat. Dar ȋn cazul lui Romulus Mailat, aceasta procedura nu a fost aplicata”.
Lacunele anchetei
Desi “lipsurile evidente” nu au fost explicate ȋn textul sentintei, avocatul lui Mailat enumera cateva din aspectele pe care el le considera lacunare. “In primul rand, Mailat are doi martori care afirma ca erau cu el ȋn momentul crimei; apoi, pe haina tanarului au fost descoperite urme de sange, care nu apartin nici lui, nici victimei; mai exista persoane care sustin ca martorul-cheie, Emilia N. ar fi implicata ȋn omor. Nu ȋn ultimul rand, violenta cu care a fost comis omorul este rar ȋntalnita: doamna Reggiani a fost batuta cu pumnii, cu o piatra sau un baston, apoi strangulata. O singura persoana nu ar fi putut face totul”.
Un alt mister e legat si de poseta victimei, gasita ȋn baraca lui Mailat, considerata a fi una din cele mai importante probe: “poseta nu a fost gasita ȋn seara delictului, ci abia a doua zi, pe la ora 10 dimineata. In plus, nu a fost gasita nicio amprenta pe geanta, un fapt inexplicabil. La fel de inexplicabil este si faptul ca scena crimei a fost “curatata” de autoritati a doua zi: baracile au fost distruse, locuitorii alungati”.
Recurs la CEDO
Dupa citirea sentintei emanate de Curtea de Casatie, avocatul lui Mailat este hotarat sa apeleze, “mai decis ca oricand”, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. “Avem sase luni la dispozitie sa apelam la CEDO, prezentand dovezile aduse deja ȋn Italia.”
Cum poate schimba o sentinta CEDO hotararea Curtii de Casatie de la Roma? “Pana acum, o sentinta CEDO ȋntr-un proces penal putea stabili doar o despagubire materiala, deci fara a modifica durata detentiei. Dar, la sfarsitul lunii aprilie, Curtea de Casatie a modificat o sentinta de ȋnchisoare pe viata ȋntr-o pedeapsa de 30 de ani. Este pentru prima oara cand este modificata o sentinta definitiva si irevocabila ȋn Italia. Suntem deci pe un teren procedural complet nou”, explica Piccinini. “Eu cred ca exista o incertitudine mai mult decat evidenta cu privire la vinovatia lui Mailat”, mai precizeaza avocatul italian.
Adeptii nevinovatiei
In afara de avocatul Piero Piccinini, ȋn Italia mai exista o organizatie de aparare a drepturilor omului, EveryOne, care sustine nevinovatia romanului ȋnca din 2007, iar acum, recursul la CEDO, cu trei probe considerate “imbatabile”.
“Curtea de Casatie a admis ca s-au facut erori ȋn ancheta cu privire la omorul Reggiani- un fapt care confirma ceea ce noi, ca organizatie, am sustinut ȋnca din 2007”, declara pentru HotNews.ro Roberto Malini, fondatorul organizatiei EveryOne.
Malini ne arata de ce cazul Mailat a intrat ȋn vizorul organizatiei EveryOne: “Cazul a atras atentia organizatiei noastre imediat dupa ce ȋn presa a aparut stirea cu privire la agresiunea Giovannei Reggiani. In acele zile, a existat o enorma instrumentalizare a agresiunii, ȋn mass media italiana. Am putut urmari, astfel, decursul cercetarilor, ȋn timp real, pentru ca ȋn fiecare zi apareau noi detalii cu privire la acel delict si am constatat ca ancheta este influentata de media si politicieni”, explica Malini.
Urme de ADN ignorate
Astfel, EveryOne a identificat cel putin trei lacune cu privire la cazul Reggiani. “Avem de-a face cu un delict ȋn aparenta foarte simplu. Exista o victima, un suspect si un martor cheie. Insa, la ȋnceputul cercetarilor, anchetatorii au afirmat ca exista si probe ADN. Astfel, Mailat ar fi avut fata murdara de sangele victimei, iar sub unghiile Giovannei Reggiani ar fi fost gasite urme de sange, apartinand romanului de origine roma. Specialistii au declarat ca ambele urme erau vizibile cu ochiul liber. In plus, s-a spus ca Mailat avea spatele zgariat, semne lasate, conform anchetatorilor, de catre Giovanna Reggiani.”
Specialistii au analizat cele doua probe de sange, dar ele au fost declarate neconcludente, deci nu au constituit proba ȋn tribunal. “Stim ca analiza probelor a avut loc, dar, ȋn tribunal, s-a spus ca ADN-ul nu a putut fi relevat, pentru ca sangele era diluat, din cauza ploii torentiale, continua Malini. Ceea ce este imposibil, pentru ca ADN-ul se poate releva la o concentratie de unu la un milion. Practic, expertii pot extrage ADN-ul de pe un cutit spalat si nu au putut sa-l extraga dintr-o pata vizibila cu ochiul liber!”
Martor-cheie confuz
Al doilea aspect neclar, conform EveryOne, este legat de martorul cheie, Emilia N., cea care a oprit un autobuz, indicandu-i soferului corpul victimei, ȋntr-un sant. Romanca, de origine roma, s-a ȋntors ȋn tara, dupa omor si locuieste ȋn acelasi sat cu familia Mailat. Ea nu a fost chemata sa depuna marturie ȋn tribunal, motivul invocat fiind ca i s-au pierdut urmele. Malini continua: “Dupa ce a cazut proba principala cum poate fi numita o proba ADN, ȋn mana acuzatiei a mai ramas doar declaratia Emiliei N. Noi am reusit sa vorbim cu mai multi romi romani care locuiau ȋn tabara lui Mailat. Toti cei care o cunosc pe Emilia N. au afirmat ca are probleme psihice si este foarte influentabila. Ea nu a fost adusa sa depuna marturie ȋn tribunal, pentru ca toti si-ar fi dat seama ca e o persoana confuza, a carei declaratie nu poate fi considerata valabila.”
Tabara distrusa cu tot cu urme
In legatura cu marturia romancei mai exista, afirma reprezentantul EveryOne, multe semne de ȋntrebare, care nu au fost pana acum prezentate de presa. “Emilia afirma ca l-a vazut pe Mailat ducand ȋn spate corpul unei femei, pentru ca a observat camasa deschisa si pieptul dezgolit al victimei. Dar anchetatorii au descoperit ca nasturii camasii erau, de fapt, ȋncheiati.”
“Nu exista alti martori care sa fi asistat direct la agresiune, continua Malini, dar cel mai grav e ca ȋn cateva zile tabara improvizata de la Tor di Quinto a fost distrusa complet de catre autoritati, iar locuitorii si-au gasit adapost ȋn alte tabere de nomazi. Noi am reusit sa identificam cativa din fostii vecini de baraca ai lui Mailat si toti au sustinut inocenta tanarului.”
Acuzatia de viol sub semnul ȋntrebarii
Al treilea punct neclar evidentiat de organizatia italiana este acuzatia de viol adusa romanului. “Au fost conduse doua anchete, una a politiei italiene si o alta a politiei romane. Rezultatele celor doua anchete sunt ȋn contradictie. Prima afirma ca a fost violenta sexuala, dar politia romana nu a evidentiat semne de viol.”
Daca Mailat nu este vinovat, cine a ucis-o pe Giovanna Reggiani? Roberto Malini ezita sa dea un raspuns clar: “Cu siguranta, asasinul e liber si se pot urmari mai multe piste si ipoteze. Nu excludem repsonsabilitatea unei organizatii cu caracter criminal, dar de ce tip, nu stim”.
“Omor exploatat”
Cei de la EveryOne sunt convinsi ca omorul Giovannei Reggiani a fost exploatat la maximum de catre politicienii italieni. “Este vorba de un delict care a constituit un pretext pentru demararea unei campanii masive ȋmpotriva strainilor, a romanilor si romilor ȋn primul rand. Guvernul Prodi si chiar primarul Romei de atunci, Walter Veltroni, au cerut masuri ȋmpotriva strainilor, a romanilor, ȋn ciuda faptului ca erau deja cetateni comunitari. O alarma falsa- noi am dat publicitatii, ȋn 2007, cifrele reale ale criminalitatii ȋn Italia: 90% dintre delictele violente care au avut loc ȋn Peninsula, au ca autori cetateni italieni. Cifra ajunge la peste 95 % ȋn ceea ce priveste violentele sexuale. Dar ȋn presa se creaza o imagine falsa, conform careia cam jumatate din delicte sunt comise de straini”.
Malini a ȋncercat sa-l viziteze ȋn ȋnchisoare pe Mailat, dar i s-a interzis: “ȋn toamna anului trecut am fost la ȋnchisoarea Regina Coeli cerand sa vorbim cu Romulus Mailat. Dar dupa doua ore de asteptare, am fost refuzati, pe motivul ca interpretul nostru nu era autorizat”.
In legatura cu mediatizarea excesiva a cazului, avocatul Piccinini nu are dubii: “Eu, personal nu am fost supus niciunui fel de presiuni din afara, la fel cred ca pot afirma despre judecatori si procurori. Dar trebuie sa recunosc ca a existat si exista o atmosfera ȋn care e usor sa arunci cu acuzatii. In momentul ȋn care un primar comenteaza o sentinta, afirmand ca este prea mica, e clar ca exista o atmosfera de tensiune legata de acest caz.”
Romulus Mailat a fost condamnat initial la 29 de ani de ȋnchisoare pentru omor calificat, talharie si agresiune sexuala. Curtea de Apel a modificat sentinta ȋn iulie 2009 ȋn ȋnchisoare pe viata. Verdict confirmat si de Curtea de Casatie, pe 15 aprilie 2010. Mailat a sustinut mereu ca e nevinovat, recunoscand ca i-a furat doar geanta victimei, Giovanna Reggiani.