Balciul premiilor rupte din realitate ( de Dani Rockhoff )
Ca tot romanul ghiftuit de Craciun cu piftie si sarmalute, digestia am facut-o la televizor. Am dat o tura pe la festivele de pe TVRi, shocantele de pe ProTV int, folcloricele de pe Etno si manelele de pe postul cu acelasi nume si m-am oprit la postul „nemijlocitei realitati”, unde stiam ca se discuta „100%”. Ei bine, de Craciun, normal, se discuta mai putin. In schimb, se premia. Ghici cine?
„Personalitatile anului 2005 au fost desemnate, in cadrul proiectului Zece pentru Romania realizat de Realitatea TV in colaborare cu Evenimentul zilei, in urma celei mai mari cercetari sociologice efectuate in Romania, esantionul reprezentativ la nivel national fiind de peste 5.000 de cetateni.
IMAS, CURS, CSOP si INSOMAR sunt cele patru institute de sondare a opiniei publice care au realizat cercetarile sociologice”. Citam din Gandul, cotidian bucurestean care isi are motivele sale sa mediatizeze pe larg evenimentul. Dar asupra acestui detaliu revenim mai tarziu.
Deci, 5.000 de romani au fost „sondati”, intr-un studiu care gurile rele spun ca a fost palit de un vant de bine si de parale de la moshu. Cinci mii-s cinci, nu zece, nici o suta, nici un milion.
La fiecare decernare de premiu, prezentatorii anuntau insa ca rezultatul premiului a fost votat de „17 milioane de romani”! La asemenea cifra -pe care nici CNN-ul n-ar declara-o intr-un sondaj de opinie- cred ca doar bebelusii au scapat neatinsi de pala votarilor…si nici ei in totalitate.
In cateva zile, Vadim -sinonim PRM- a ajuns in poll de pe locul 6, pe locul 2, care i-a fost si adjudecat in final, la sectiunea „oameni politici”. Ex-senatoarea din acelasi partid, Irina Loghin, a obtinut locul 1 la „interpreti vocali”, iar Florin Piersic, ce nu o data l-a secondat
pe varful Romaniei Mari in „atacul pe extrema dreapta”, locul 1 la actori. Dar daca „asa a votat boborul”, ce sa mai zici?
In sala decernarilor, spuma societatii. Primul rand de scaune-centru, gol. Presedintele tarii, intarziat, s-a strecurat si el in randul doi. La tanc, ca sa-si ia premiul pentru „Cel mai bun om politic al anului”, intrecandu-l pe Vadim „la mustata”…dupa cum indica poll-ul.
Daca stia, Traian Basescu poate mai intarzia putin, ca sa nu fie „luat in balon” de Florinel cel zburdalnic la gura -in ciuda celor azi-maine 70 de ani-, care nu se mai dadea dus de pe scena.
Si daca tot vorbeam de balon, lui Cristi Chivu, din pacate absent, caci era programat a doua zi intr-un meci de fotbal, i-a luat mamica premiul pentru cel mai bun sportiv in 2005. Fostul as al rachetei Tiriac a incasat tot aur, insa la „afaceri”.
Dupa cum stim, fostul tenisman s-a profilat demult pe alte sporturi, cu aroma de mistreti si de valuta forte, fiind decretat primul miliardar in euro si businessman roman, de publicatia „Capital”.
Dar sa revenim la politica si viitorul ei de aur, unde Cozmin Gusa a fost votat primul la tineret-sperante. El are 35 de ani si traseu politic bogat, asa cum ii sta bine unui politician care isi pastreaza deschise optiunile.
La categoriile „cel mai tare ministru” si „cel mai tare parlamentar” a fost desemnata, in uimirea generala a audientei pline de ministri cu fapte si vechime, o ministra a culturii vreme de cateva luni in 2005, care in iulie a si demisionat. Desigur ca este vorba de ambitioasa Mona Musca, care l-a avertizat de pe scena si in plen, pe presedintele Basescu: „Aveti noroc ca nu sunt barbat”.
Prin aceasta, dumneaei anuntandu-si clar aspiratiile la Scaunul cel Inalt. Numai ca, in Romania, se pare ca acesta este incompatibil, cel putin in mentalitatea electoratului, cu sutienul. Europa are insa antecedente in sensul acesta -chiar si noi in Germania avem o Angie la volan- asa ca, niciodata nu se stie.
Tot dublu a incasat aur si un jurnalist, actualmente director de ziar la Gandul. Cristian Tudor Popescu a fost declarat cel mai bun jurnalist si cel mai bun analist politic al anului, desi opinia publica il identifica mai mult ca editorialist si ca scriitor de SF cu substrat politic.
Fost ziarist la Adevarul, CTP si-a creat un renume „de Dobermann” care sare la gatul politicienilor. Aceasta, ca parafraza a functiei presei de „caine de paza al democratiei”.
In calitatea sa de presedinte al Clubului Roman de Presa (CRP) el a fost acuzat insa recent de cultivarea lipsei de transparenta a institutiei si de atitudine recalcitranta in ceea ce priveste ancheta Evenimentului Zilei referitoare la un articol defaimator despre ministrul justitiei, Monica Macovei.
Multi au comentat evenimentul premiilor „10 pentru Romania” si nu „din invidie”, ci ca telespectatori, cititori sau pur si simplu cetateni cu opinie. Pe unul, de pe Forumul ziarului Gandul, imi permit sa-l citez:
NU INTELEG…de MANCUSSO
(21-12-2005 21:47)
„Cel mai bun analist politic” [n.r. Cristian Tudor Popescu] l-a criticat tot timpul anului 2005, pentru gafele groaznice facute pe cel care a primit premiu de „cel mai bun om politic” [n.r. Traian Basescu]. Rezulta logic, ca unul dintre cei doi A PRIMIT UN PREMIU … NEMERITAT.
Ori analizele politice au fost mincinoase, fata de activitatea celui mai bun om politic si CTP NU MERITA PREMIUL, ori activitatea omului politic a fost foarte slaba, dar bine analizata si atunci premiul pentru cel mai bun om politic este NEMERITAT. Dar in umbra sta SOV, iar premiile de „cel mai bun” s-au dat in functie de interesele acestuia. CRACIUN FERICIT ROMANILOR!
Da, nene Iancule, deci noi cu cine votam?