Sari direct la conținut

Bani de la Dumnezeu pentru afaceri cu saraci

Saptamana Financiara

Crestin, musulman sau de orice alt rit mozaic, puteti obtine o finantare de pana la un milion de euro, cu o dobanda avantajoasa, de la Oikocredit, o organizatie de dezvoltare cu sediul central in Olanda si cu o experienta de peste 30 de ani in domeniul finantelor internationale.

Fiind o afacere dezvoltata pe principii crestine, o conditie este esentiala pentru acordarea finantarii: dezvoltarea unui business care sa vina in sprijinul oamenilor saraci.

Oikocredit Ecumenical Development Cooperative Society UA a fost infiintata in 1975, cu sprijinul Consiliului Mondial al Bisericilor, ca o organizatie financiara internationala pe principii cooperatiste.

Scopul declarat este crearea de legaturi intre bogati si saraci, intre cei care dispun de resurse financiare si cei care au efectiv nevoie de aceste resurse. Organizatia isi propune sa finanteze afaceri care sa creeze locuri de munca si care sa aiba un impact puternic din punct de vedere social.

„Noi suntem constituiti ca o cooperativa, conform legislatiei olandeze, si dorim sa finantam sisteme asociative.

Grupul nostru tinta sunt cooperativele, indiferent daca sunt de productie, de consum sau de marketing, sau orice alt tip de forma asociativa unde exista multi membri sau asociati, in ideea ca profitul nu trebuie sa ajunga intr-un singur buzunar, ci sa aiba o distributie cat mai ampla”, ne-a declarat Monica Tache, director de tara pentru Romania.

Ideea infiintarii cooperativei a pornit de la enoriasii unor parohii din Europa de Vest, care dispuneau de ceva bani, nu foarte multi, dar care doreau sa-i investeasca intr-o forma alternativa care sa aduca beneficii persoanelor defavorizate, explica ea.

Finantarile sunt acordate din actiunile emise de Oikocredit, la un pret de 200 de euro pe bucata. Dividendele acordate sunt de 2% pe an.

Desi are la baza principii cres-tine, Oikocredit nu functioneaza ca o institutie de binefacere, dovedind inca odata ca etica protestanta are o puternica legatura cu spiritul capitalist: „Urmarim si realizarea unui profit, pentru a putea asigura dividendele membrilor nostri.

De fapt, incercam sa cream un fel de echilibru, foarte dificil si delicat, intre partea sociala si partea economico-sociala, prin oferirea unei investitii sigure, cu rezultate financiare acceptabile”, afirma Monica Tache.

Cei 550 de membri ai Oikocredit reprezinta peste 26.000 de persoane fizice, parohii, congregatii si organizatii din 20 de tari. In prezent, Oikocredit are un capital de 210 milioane euro si un portofoliu de peste 380 de beneficiari de imprumuturi din 30 de tari-tinta.

Daca initial Oikocredit si-a orientat activitatea catre Africa si America Latina, dupa schimbarile din anii ’90 au fost deschise filiale in Europa Centrala si de Est, unde organizatia activeaza in patru tari: Bulgaria, Romania, Slovacia si Ucraina. In Romania, portofoliul creditelor scadente se ridica la o valoare de circa 4 milioane de euro, cu o valoare medie a finantarilor de 300.000 de euro.

Creditele acopera o gama larga de activitati: agricultura, microcreditare, panificatie, prelucrare carne, prelucrare lapte, industria lemnului etc.

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro