Sari direct la conținut

Barack Obama si Vladimir Putin se intalnesc luni la New York. Casa Alba: Posibilitatea unui "anunt major" dupa intalnire este scazuta

HotNews.ro
Barack Obama si Vladimir Putin se intalnesc luni la New York. Casa Alba: Posibilitatea unui "anunt major" dupa intalnire este scazuta

Barack Obama si Vladimir Putin se vor intalni lunea viitoare la New York, unde cei doi lideri vor fi prezenti la lucrarile Adunarii Generale a ONU. Intalnirea are loc pe fondul tensiunilor crescute din Europa si Orientul Mijlociu, iar Kremklinul si Casa Alba nu s-au pus de acord, joi, asupra temelor prioritare ale discutiei, noteaza Reuters. In timp ce Casa Alba a insisitat sa se concentreze pe situatia din estul Ucrainei, Moscova insista ca principala tema sa fie Siria, unde Rusia si-a consolidat fortele militare in ultima perioada.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov, le-a spus reporterilor ca „Desigur, principala tema de discutie va fi Siria.” Intrebat si despre Ucraina, el a raspuns: „Ei bine, daca timpul va permite asta.”

„Va fi timp” (pentru Ucraina – n.red.), a subliniat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, in timpul unei conferinte de presa la Washington. Josh Earnest a adaugat ca posibilitatea unui „anunt major” dupa aceasta intalnire este scazuta.

Cele doua parti au variante diferite si in ceea ce priveste cine a solicitat intalnirea. In timp ce Kremlinul spune ca intrevederea a fost stabilita „de comun acord”, purtatorul de cuvant al Casei Albe afirma ca aceasta a fost organizata la cererea lui Vladimir Putin. Josh Earnest spune ca rusii sunt „disperati” sa vorbeasca cu partea americana din cauza impactului sanctiunilor economice impuse de Occident.

Intr-un interviu acordat CBS, Vladimir Putin a spus ca, in opinia sa, solutia pentru a lupta cu terorismul in Siria este consolidarea „structurilor guvernamentale eficiente”.

Precedentele intalniri dintre Barack Obama si Vladimir Putin au fost foarte reci. Una dintre ele, care a avut loc in iunie 2013, axata tot pe situatia din Siria, s-a incheiat cu o fotografie faimoasa in care cei doi lideri sunt distanti si par posomorati.

Statele Unite spera, de asemenea, ca discutiile politice despre Siria sa avanseze la intalnirile din cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro