Sari direct la conținut

Basescu: Seful statului nu trebuie sa aiba fata, ci obraz

Gardianul

Coincidenta sau nu, candidatul Aliantei PNL-PD la cea mai inalta functie in stat, Traian Basescu, si-a sarbatorit ziua de nastere alaturi de oameni de afaceri, colegi de partid si ambasadori, in ciuda presupuselor divergente dintre democrat si oficialii externi, in cadrul unei dezbateri pe marginea programului de guvernare.

Momentul cel mai asteptat al serii l-a constituit, desigur, „momentul surpriza”, prilej cu care posibilului viitor presedinte i-au fost inmanate cadourile. Majoritatea, cu iz electoral.

Si daca fiica cea mare, Ioana, i-a daruit un trandafir alb, cunostintele i-au oferit democratului un acru de pamant pe Luna, alaturi de care era atasata o felicitare in care se mentiona posibila disponibilitate a social-democratilor de a-i dona costurile necesare intretinerii acestui teren, cu conditia ca Basescsu sa se mute acolo.

In acelasi ton, a urmat reactia liderului PD: ” Sunt bucuros sa ii cedez pamantul de pe Luna lui Nastase. Este singurul lucru pe care i l-as oferi cu placere”.

«Obraz» de presedinte

Pe de alta parte insa, Basesescu nu a fost „iertat” nici de ziua lui si a raspuns unor intrebari legate de viitorul sau rol in calitate de posibil sef al statului. Astfel, intrebat daca are, intr-adevar, „fata de presedinte”, candidatul Aliantei a afirmat: „Eu cred ca, in primul rand, un presedinte trebuie sa aiba obraz, nu fata”.

Totodata, el a subliniat faptul ca nu se va incadra in „calapodul introdus de Ion Iliescu” si, pe cale de consecinta, nu va fi un inlocuitor al acestuia.

„Voi fi un presedinte care va face uz de toate prevederile Constitutiei, un presedinte puternic, implicat, responsabie, pe masura puterii pe care o am”, a adaugat Basescu, exprimandu-si, in acelasi timp, dezaprobarea fata de modelul statului paternalist.

Prioritatile politicii externe

In ceea ce priveste problema integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, democratul a aratat ca va face din efortul integrarii un „efort colectiv al unei natiuni constiente”. Pe de alta parte, referitor la politica fata de NATO, el a mentionat necesitatea ca pozitia romaniei in NATO sa fie consolidata.

Mai mult, presedintele PD a adaugat: „Romania va da prioritate parteneriatului cu NATO in politica externa pana in momentul in care tarile UE vor avea o politica externa comuna”.

Amnistia penalitatilor

Parte esentiala a programului de guvernare, componenta economica si a fiscalitatii cuprinde o serie de masuri menite a relaxa presiunea asupra agentilor economici, dar si a angajatilor. In acest sens, Varujan Vosganian, sustinut de Basescu,a anuntat introducerea unei amnistii pe penalitatile inregistrate de respectivii agenti economici.

Astfel, potrivit acestei strategii, aministia va fi aplicata diferentiat.

Respectiv, in cazul in care un agent economic isi achita datoriile in termen de 12 luni va beneficia de anularea totala a penalitatilor, in conditiile in care termenul de plata a datoriilor va fi de 18 luni va beneficia de o aministie doar de 50% a penalitatilor, iar daca termenul de achitare va fi de 24 de luni, anularea penalitatilor aferente datorilor va fi in proportie de numai 25%.

„Simularea politicii fiscale propuse in programul nostru de guvernare a fost facuta respectand modele FMI si ale Bancii Mondiale”, a tinut sa precizeze Adriean Videanu.

Modificarea Codului Muncii

Un alt punct fierbinte, cel putin din punctul de vedere al sindicatelor, abordat la reuniune a fost al modificarilor ce se doresc a fi aplicate Codului Muncii.

Beneficiind si de prezenta in sala a liderilor CNS Cartel ALFA, ale caror obiectiuni nu au atenuat fondul ajustarilor propuse, co-presedintele Aliantei, Calin Popescu Tariceanu a mentionat anularea limitarii timpului saptamanal de lucru, prevazut in actualul Cod al Muncii la 48 de ore, precum si a clauzei de fidelitate stipulata in contractul de munca al angajatului.

„Sunt domenii de genul agriculturii sau al constructiilor unde nu se poate mentine limitarea timpului de lucru”, a motivat Tariceanu care a mai mentionat ca, „scopul acestor modificari este de a nu limita castigurile angajatilor”.

Andreea Mihaila, Laurentiu Solomon

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro