Batalia globala pentru resurse: Rusia revendica peste un milion de kilometri patrati in zona arctica, inclusiv Polul Nord
Rusia a revendicat oficial marti, la ONU, peste un milion de kilometri patrati in regiunea arctica, anunta AFP. In cererea depusa in fata Comisiei ONU pentru limitele platoului continental, Rusia sustine ca are drept de suveranitate asupra a 1,2 milioane kilometri patrati in aceasta regiune.
ONU a solicitat Moscovei in 2001, dupa o prima cerere, sa furnizeze mai multe dovezi pentru a-si sustine revendicarea.
Zona revendicata de Rusia este considerata strategica datorita cercetarilor care au relevat existenta unor rezerve uriase de hidrocarburi.Vladimir Putin a descris regiunea drept „zona de interes special” pentru Rusia si a ordonat sporirea prezentei militare.
Cererea Rusiei include Polul Nord si ar oferi acces la depozite de hidrocarburi estimate de guvernul de la Moscova la 4,9 miliarde de tone.
Dreptul marin in vigoare fixeaza zona economica exclusiva a unei tari la 200 de mile marine (circa 370 km) de tarm, oferindu-i suveranitate in aceasta zona pentru exploatarea resurselor. Dincolo de aceasta limita, apele sunt considerate juridic internationale.
Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia isi disputa de zeci de ani controlul rezervelor naturale din regiunea arctica.
Cererea Moscovei cuprinde o parte din dorsala Lomonosov, revendicata si de Danemarca si Canada, precum si din dorsala Mendeleev, considerata de Rusia parte integranta a continentului eurasiatic.
De la cererea din 2001, Rusia a efectuat mai multe expeditii stiintifice de anvergura pentru a colecta dovezi in sprijinul revendicarilor sale. In 2007, o expeditie a efectuat o scufundare record in adancimile oceanului Arctic, amplasand cu aceasta ocazie un drapel rusesc pe fundul apelor polare.
In paralel, Rusia si-a multiplicat manevrele militare de amploare in regiune. Doctrina militara navala ruseasca a fost modificata in iulie pentru a pune accentul pe importanta strategica a regiunii arctice.
O analiza Stratfor intitulata „Planurile Rusiei pentru suprematie arctica” arata ca militarizarea regiunii arctice, planificata de Rusia, este deja in curs de desfasurare si are asigurata finantare pentru anul 2015, in conditiile in care Ministerul Apararii de la Moscova este singurul care a scapat neafectat de reducerile bugetare provocate de problemele economice ale tarii. In aceste conditii, alte tari isi reevalueaza pozitiile in fata unei „forte regionale coplesitoare”, persistand amenintarea unui conflict armat chit ca Rusia nu are, in opinia Stratfor, intentia de a declansa ostilitati.
In regiunea arctica, Rusia este interesata din mai multe motive, dar „resursele naturale si imperativele geopolitice pure” sunt principalele mecanisme din spatele planurilor ruse: anume, rezervele nedescoperite de gaze naturale si petrol si ruta nordica din Extremul Orient catre Europa, prin Oceanul Arctic, de interes si pentru celelalte tari arctice.
Potrivit Stratfor, militarizarea Arcticii va fi un obiectiv-cheie pentru armata rusa in 2015 si ulterior. Sursa mentionata citeaza Ministerul rus al Apararii cand mentioneaza reactivarea unor baze din regiune, aceasta incluzand sisteme antiaeriene si baze pentru Flota Nordica in Novaia Zemlia, trupe in Murmansk si Iamalia-Nenetia, sisteme radar in mai multe locatii, trupe suplimentare de frontiera.
Stratfor apreciaza ca dominatia rusa in regiune a fost intarita la sfarsitul anului trecut, cand presedintele Vladimir Putin a semnat o noua doctrina militara, iar regiunea a fost pusa, in premiera, pe lista sferelor de influenta ale Rusiei.
In aceste conditii, Norvegia isi reevalueaza pozitia fata de rolul si planurile Moscovei in regiune si manifesta o schimbare de atitudine fata de Rusia. Stratfor arata ca, desi o tara mica in comparatie cu gigantul de la Rasarit, Norvegia este varf de lance in promovarea rolului NATO in regiunea arctica si a investit masiv in capacitatile de aparare din zona. Norvegia a anuntat, recent, ca in martie a.c. va desfasura primele manevre militare in zona frontierei cu Rusia din 1967 incoace.
Stratfor crede ca Norvegia va face presiuni pentru o prezenta mai mare a NATO in regiunea nordica, dar, cu toate ca persista amenintarea unui conflict militar, Rusia se va abtine sa provoace ostilitati. „Kremlinul stie ca, atunci cand vine vorba de achizitii, faptele se fac mai bine auzite decat cuvintele, iar orice incercare de a pune mana pe teritoriul bogat si nerevendicat al Cercului Arctic va trebui sustinuta prin forta”, conchide Stratfor.