Batalia imobiliara se da pe terenurile din jurul marilor orase
Chiar daca cererea de locuinte este mare, nu terenurile pe care se poate construi sint cele mai cautate. Specialistii considera ca cea mai consistenta crestere a valorii o vor avea terenurile agricole. „De la inceputul anului, cred ca pe acest segment s-au inregistrat cresteri de pret de 15-20%.
Este greu de facut insa o medie a preturilor, pentru ca depind de caracteristicile terenului“, afirma Ioan Radu Zilisteanu, purtator de cuvint al Asociatiei Agentilor Imobiliari.
Comunele din apropierea Bucurestiului sint asaltate de locuitori ai Capitalei care doresc sa-si construiasca o casa. Cresterea preturilor apartamentelor si terenurilor situate in zonele semicentrale sau periferice ale Bucurestiului a facut ca aceasta varianta sa fie singura valabila pentru cei din clasa de mijloc.
Problema este ca, si in acest caz, preturile au ajuns la cote ridicate, in conditiile in care si dezvoltatorii de proiecte imobiliare s-au orientat spre aceste zone, deoarece terenurile mai ieftine aduc un profit mai consistent. In prezent, in apropierea Bucurestiului se construieste mult. Preturile au ajuns la un nivel care in urma cu doi-trei ani era greu de imaginat.
Astfel, in localitati precum Stefanesti si Tunari, agentii spun ca un teren bun se vinde cu 80-110 euro/mp, in vreme ce, in Mogosoaia sau in Buftea, preturile practicate sint de 90-120 de euro/mp. In sud sint cele mai mici preturi, agentii imobiliari vorbind de 40-60 de euro/mp in localitati precum comuna Berceni.
La acest nivel de pret sint insa terenurile aflate in zonele nu foarte cautate, deoarece parcelele situate in apropierea Bucurestiului se vind cu 80-100 de euro. Cu 100 de euro se vind si terenurile din zona Popesti-Leordeni. In nord, preturile sint mai mari: 100-150 de euro/mp in Otopeni, 100-120 de euro/mp in Corbeanca si 150-300 de euro in Pipera.
Preturile difera in functie de pozitia parcelei si de dimensiunile acesteia. Parcelele mai mari, de mii de metri patrati, se vind la un pret mai mic per metru patrat decit cele de 300-500 mp, potrivite pentru construirea unei case.
Scumpirea terenurilor din ultima perioada a modificat si preferintele cumparatorilor. Cererea mare este pentru suprafetele mici, semn ca multi dintre bucuresteni renunta la dorinta de a avea o gradina mare si un loc generos pentru gratar. „Cele mai cerute sint loturile de teren de 500 de metri patrati“, spune Calin Clinciu, director de comunicare la compania Euroest.
Acesta mai afirma ca persoanele care vor sa cumpere teren pentru a-si construi o casa se orienteaza spre localitati aflate la cel mult 20-25 de kilometri de Capitala. Alimentarea cu apa, cu gaze naturale si drumurile bune reprezinta o garantie ca terenul se va vinde mai bine si pe bani mai multi.
Preturile terenurilor din apropierea Bucurestiului nu vor creste in ritmul inregistrat in ultimul an, chiar daca cererea este mare. Specialistii mizeaza pe o scumpire cu pina la 10% pina la sfirsitul acestui an. Procentul de crestere a preturilor va diferi in functie de proiectele de dezvoltare a zonei in care se afla. Pentru unele terenuri se asteapta chiar si o stagnare a preturilor.
Asta cu toate ca cererea a crescut, in conditiile in care apartamentele la blocuri s-au scumpit. Cele mai mici preturi sint tot in sud. „Consider ca nu vor mai fi cresteri mari. Preturile vor creste doar daca zona respectiva beneficiaza de investitii in drumuri sau pentru care se anunta un ansamblu rezidential important.
Pentru acest an, cred ca mai sint posibile cresteri ale preturilor cu cel mult 10%. Pot fi si exceptii pentru terenurile plasate in zone foarte bune“, spune Calin Clinciu, director de comunicare la compania Euroest. Persoanele care se gindesc ca orice teren va aduce profit se insala, afirma analistii imobiliari.
Pentru un teren care se afla in cimp, departe de retelele de utilitati, intr-o zona pentru care nu sint anuntate proiecte importante, pretul va creste cu cel mult 5% sau chiar va stagna.
In viitor, surpriza pe acest segment o pot aduce terenurile care vor fi disponibile in urma relocarilor fabricilor din interiorul Capitalei. „Tranzactiile semnificative incheiate pe piata bucuresteana in 2006 au fost vinzarea activelor apartinind unor foste fabrici situate in interiorul orasului, precum si a citorva suprafete mari din Pipera.
Oferta totala de teren apartinind fostelor platforme industriale din interiorul orasului este de citeva mii de hectare, din care aproape 50% au fost tranzactionate sau sint in curs de tranzactionare si vor aduce pe piata noi proiecte imobiliare.
In aceste conditii, consideram ca miza in urmatorii citiva ani se afla pe acest segment al pietei“, se arata intr-un raport al companiei Colliers.