Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia la Apple. Conglomeratul lui Buffett nu ştie ce să facă cu uriaşele rezerve de numerar de 189 miliarde de dolari
Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia enormă la Apple în primul trimestru, iar conglomeratul lui Warren Buffett şi-a lăsat rezervele de numerar să crească până la un record de 189 de miliarde de dolari, relatează News.ro citând agenția Reuters.
Compania lui Buffett a înregistrat, de asemenea, un profit operaţional record de peste 11 miliarde de dolari, deoarece operaţiunile sale de asigurări au beneficiat de o subscriere îmbunătăţită şi venituri mai mari din investiţii, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.
Valoarea participaţiei Berkshire la Apple a scăzut cu 22%, la 135,4 miliarde de dolari, la 31 martie, de la 174,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023, chiar dacă preţul acţiunilor producătorului de iPhone a scăzut cu doar 11% în trimestrul raportat.
Pe baza modificărilor din preţul acţiunilor Apple, Berkshire pare să fi vândut aproximativ 115 milioane de acţiuni, sau 13% din deţinerile sale, în trimestrul care s-a încheiat, cu aproximativ 790 de milioane.
O vânzare mare este o schimbare pentru Buffett, care este în mod normal reticent la sectorul tehnologic, dar a ajuns să vadă Apple ca pe o companie de bunuri de larg consum, cu o putere mare de stabilire a preţurilor şi clienţi devotaţi.
Unii investitori şi-au exprimat însă îngrijorarea că Apple a consumat prea mult din portofoliul de investiţii al Berkshire. Dar vânzările îl lasă pe Buffett cu peste şase ori mai mult decât suma minimă de 30 de miliarde de dolari pe care s-a angajat să o păstreze.
Pe Buffett nu îl deranjează
La întâlnirea anuală a acţionarilor Berkshire, de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe acţionari că „dacă nu se întâmplă ceva dramatic care schimbă cu adevărat alocarea capitalului, vom avea Apple ca cea mai mare investiţie a noastră”.
El a mai spus că „nu mă deranjează” extinderea rezervei de numerar, în lumina alternativelor de pe pieţele de acţiuni şi a conflictelor din întreaga lume, şi a spus că numerarul ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.
Vânzările Apple au dus la realizarea de către Berkshire a câştigurilor după impozitare de 11,2 miliarde de dolari în primul trimestru, din vânzarea de investiţii.
Buffett a susţinut că nu-l deranjează să plătească taxe.
Profitul operaţional din primul trimestru al Berkshire a crescut cu 39%, până la 11,22 miliarde dolari, sau aproximativ 7.807 dolari pe acţiune de clasă A, de la 8,07 miliarde dolari cu un an mai devreme.
„Berkshire continuă să beneficieze de randamente atractive ale investiţiilor pe termen scurt şi de solduri mari de numerar”, a declarat analistul Edward Jones, James Shanahan, într-o notă de cercetare.
Profitul net a scăzut cu 64%, până la 12,7 miliarde de dolari, sau 8.838 de dolari pe acţiune, de la 35,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme, când Berkshire avea câştiguri nerealizate mari din acţiunile sale.
O regulă de contabilitate cere ca Berkshire să raporteze acele câştiguri împreună cu rezultatele sale financiare. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore volatilitatea rezultată.
De asemenea, Berkshire a răscumpărat 2,6 miliarde de dolari din propriile acţiuni în primul trimestru şi o sumă mică în primele trei săptămâni din aprilie.
Citește și:
- Pariul atipic făcut de Warren Buffet valorează acum mai mult decât unele dintre cele mai cunoscute companii americane
- Warren Buffet stă pe un munte istoric de bani în condițiile în care „chilipirurile” par să se fi evaporat
- Prețul acțiunilor companiei de investiții a lui Warren Buffett a ajuns la un nivel record
- Cea mai bună investiție a lui Warren Buffet anul acesta este într-o companie ce tranzacționează cu „otravă de șobolani”
- Warren Buffett: Cheia investițiilor este să capitalizezi „stupizeniile” pe care le fac unii oameni