Sari direct la conținut

Berlinul denunță un „sabotaj” în cazul cablurilor de internet din Marea Baltică: „Nimeni nu crede că au fost tăiate accidental”

HotNews.ro
Berlinul denunță un „sabotaj” în cazul cablurilor de internet din Marea Baltică: „Nimeni nu crede că au fost tăiate accidental”
Fotografie ilustrativă - Un cablu de fibră optică este tras la țărm de nava de instalare a cablurilor „Pleijel” la intrarea în portul Sassnitz. Mecklenburg-Pomerania de Vest, 29 noiembrie 2023. Sursa foto: Stefan Sauer / DPA / Profimedia

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că „nimeni nu crede” că cele două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică la care s-au constatat distrugeri au fost „tăiate accidental”, scrie Politico.

„Trebuie să concluzionăm, fără să știm exact cine a făcut-o, că este vorba de o acțiune hibridă și, de asemenea, trebuie să presupunem – fără să știm – că este vorba de sabotaj”, le-a spus Pistorius reporterilor, la Bruxelles, în marja unei reuniuni a Consiliului Uniunii Europene.

„Nu cred în versiunile privind ancore (ale unor nave) care au provocat din întâmplare distrugeri la aceste cabluri”, a mai spus ministrul german.

Compania finlandeză de cabluri Cinia a anunțat luni că investighează ruperea unui cablu submarin de fibră optică între Santahamina, lângă Helsinki, și Rostock, în Germania – într-un incident care a stârnit îngrijorare politică la Berlin și Helsinki.

Acest cablu submarin lung de 1.173 de kilometri, numit C-Lion1, urmează un traseu similar conductelor de gaz Nord Stream din Rusia către Germania, care au explodat în septembrie 2022 într-un aparent act de sabotaj.

Vorbind în marja reuniunii de la Bruxelles, ministrul finlandez al apărării, Antti Häkkänen, a declarat: „Acum investigăm ce s-a întâmplat. (…) Avem capacități bune pentru a investiga ce s-a întâmplat și cine a fost acolo”.

Ministrul finlandez pentru Europa, Joakim Strand, a calificat incidentul drept „îngrijorător”.

„Autoritățile noastre împreună cu companiile investighează proactiv cazul. Telecomunicațiile au fost redirecționate către conexiuni de rezervă, iar impactul a fost practic minim. Desigur, cablul va fi reparat. Este prea devreme pentru a specula cu privire la orice cauze, dar, desigur, acest lucru este îngrijorător”, a adăugat acesta.

Un alt cablu de telecomunicații din Marea Baltică, care face legătura între Lituania și insula Gotland din Suedia, a fost deteriorat duminică dimineața, a anunțat luni compania suedeză de telecomunicații Telia Lietuva.

Presupusul caz de sabotaj survine în contextul în care miniștrii europeni de externe, reuniți marți la Varșovia, au avertizat că Rusia „atacă sistematic” arhitectura de securitate a Europei.

„Escaladarea activităților hibride ale Moscovei împotriva țărilor NATO și UE este, de asemenea, fără precedent în ceea ce privește varietatea și amploarea lor, creând riscuri de securitate semnificative”, au afirmat miniștrii de externe din Germania, Franța, Polonia, Italia, Spania și Regatul Unit, într-o declarație comună.

În octombrie anul trecut, gazoductul Balticconnector și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia au fost avariate. Un cablu de telecomunicații care leagă Estonia de Suedia a fost, de asemenea, avariat în aceeași noapte, împreună cu unul dintre cablurile de telecomunicații ale Rusiei din Golful Finlandei.

Ancheta s-a axat pe o navă chineză, NewNew Polar Bear, care se afla în zonă în momentul producerii avariilor.

Mai multe incidente au avut loc în ultimele luni în spaţiul baltic, zonă maritimă împărţită între ţările nordice, ţările baltice, Polonia şi Germania, îngrijorate de ameninţările de destabilizare atribuite Moscovei, notează AFP.

INTERVIURILE HotNews.ro