Sari direct la conținut

Biden face primele comentarii despre situaţia din Liban. Ce spune președintele SUA despre perspectivele unui armistiţiu în Gaza după noua escaladare între Israel şi Hezbollah

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden, care în această săptămână nu făcuse comentarii despre situaţia din Liban, a afirmat vineri că va „lucra” pentru revenirea civililor de o parte şi de alta a frontierei israeliano-libaneze, zonă de unde numeroşi localnici au fost strămutaţi din cauza ostilităţilor între Israel şi organizaţia şiită libaneză Hezbollah, relatează Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a spus că doreşte „să se asigure că populaţiile din nordul Israelului şi din sudul Libanului pot reveni la căminele lor”.

El a adăugat, în timpul unei scurte întâlniri cu presa, că „secretarul de stat, secretarul apărării, toate echipele noastre lucrează, cu comunitatea de informaţii, în acest scop”.

Întrebat despre perspectivele unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, scenariu ce pare pe zi ce trece tot mai îndepărtat, Biden a răspuns: „Multe lucruri nu par realiste atât timp cât nu sunt îndeplinite. Noi nu trebuie să renunţăm”.

Aproape un an de confruntări militare

Pacea relativă şi fragilă care a domnit de la încheierea războiului de 34 de zile ce a opus Israelul şi Hezbollah în vara lui 2006 s-a transformat în conflict, iniţial latent, după ce mişcarea şiită libaneză a redeschis frontul pe 8 octombrie anul trecut, în semn de sprijin faţă de Hamasul palestinian din Fâşia Gaza.

Confruntările transfrontaliere au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane atât de partea israeliană, cât şi de cea libaneză.

Conflictul militar dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.205 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza, dintre care 97 încă se află în viaţă, iar 33 au fost declarate de armata israeliană drept decedate.

Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până în prezent, cu peste 41.300 de morţi şi 95.700 de răniţi în rândul palestinienilor.

INTERVIURILE HotNews.ro