Sari direct la conținut

Biden și Trump: confruntare decisivă susținută de miliardari în scrutinul prezidențial din noiembrie

HotNews.ro
Joe Biden şi Donald Trump, care se vor confrunta din nou în scrutinul prezidenţial american ce va avea loc în noiembrie, au primit recent sprijinul financiar al mai multor miliardari, a informat presa americană, citată vineri de AFP și Agerpres.
Joe Biden versus Donald Trump. Foto: Xphi / Alamy / Alamy / Profimedia
Joe Biden versus Donald Trump. Foto: Xphi / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-un sistem electoral în care sumele cheltuite în campanie se dovedesc decisive, strângerea de fonduri este un element cheie pentru candidaţii la Casa Albă.

Joe Biden poate conta, la fel ca în 2020, pe sprijinul miliardarului Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului donând în ultimele luni în jur de 20 milioane de dolari grupurilor de sprijin pentru actualul preşedinte şi Partidul Democrat, a relevat joi Washington Post.

Melinda French Gates, fosta soţie a fondatorului Microsoft Bill Gates, la rândul ei miliardară, a lansat joi un apel pentru susţinerea lui Biden la urne în noiembrie, fără însă a anunţa o donaţie de fonduri.

„Nu pot să tac”


Într-un comunicat publicat joi, echipa de campanie a lui Biden a anunţat că a strâns peste 85 milioane de dolari în luna mai şi că la începutul lui iunie dispunea, în total, de 212 milioane de dolari.


„Nu am mai susținut niciodată un candidat la președinție. Dar alegerile din acest an vor avea consecințe atât de importante pentru femei și familii încât, de data aceasta, nu pot să tac”, a scris Melinda French Gates pe reteaua de socializare X.

În ce-l priveşte, fostul preşedinte Donald Trump, el însuşi miliardar, a primit sprijin financiar din partea lui Timothy Mellon, moştenitor al unei averi uriaşe ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Potrivit New York Times, acest om de afaceri discret a donat 50 milioane de dolari unui grup de sprijin pentru Trump, după ce fostul preşedinte a fost găsit vinovat la sfârşitul lunii mai într-un proces la New York.

Gemenii Winklevoss au anunţat şi ei joi că îl susţin pe candidatul republican. „Tocmai am donat un milion de dolari în bitcoin pentru Donald Trump şi voi vota pentru el în noiembrie”, a scris Tyler Winklevoss pe reţeaua X.

Cofondatorul platformei de schimb de criptomonede Gemini şi-a explicat alegerea prin „războiul deschis declarat de administraţia Biden împotriva criptomonedelor”.

Fratele său Cameron a declarat şi el că a donat un milion de dolari pentru campania republicanului. „În rezumat: preşedintele Trump este pro-bitcoin, pro-cripto, pro-business”, a scris el pe X.

Când va avea loc prima dezbatere dintre Biden și Trump

Joe Biden și Donald Trump își intensifică pregătirile pentru dezbaterea de joia viitoare, prima mare întâlnire între cei doi candidați la Casa Albă, potrivit AFP.

Dezbaterea din 27 iunie, programată la ora 21:00 (01:00 GMT vineri) la Atlanta, este a treia întâlnire de acest gen între cei doi.

Joi, președintele SUA se îndrepta spre Camp David, o reședință de campanie a liderilor americani situată în apropiere de Washington, pentru a se pregăti pentru această viitoare confruntare.

Puține detalii au fost făcute publice despre pregătirile democratului în vârstă de 81 de ani, în afară de faptul că va participa fostul său șef de cabinet de la Casa Albă, Ron Klain, și că vor avea loc repetiții în timpul cărora un participant – a cărui identitate nu este cunoscută – va juca rolul lui Donald Trump.

În tabăra Trump nu va exista nicio repetiție generală, ne asigură ei, nu fără un anumit dispreț pentru tabăra adversă.

„Spre deosebire de Joe Biden, (Donald Trump) nu are nevoie să fie pregătit de asistenții săi și nici dopat cu substanțe chimice”, a criticat Jason Miller, un consilier al miliardarului republican.

El a continuat spunând că Donald Trump, deși este cu doar trei ani mai tânăr decât Joe Biden, a dat dovadă de o „rezistență extraordinară”.

INTERVIURILE HotNews.ro