Sari direct la conținut

Biden spune că Iranul ar putea renunța la un atac asupra Israelului dacă se ajunge la un acord în Gaza / Ce spun oficialii iranieni

HotNews.ro
Biden spune că Iranul ar putea renunța la un atac asupra Israelului dacă se ajunge la un acord în Gaza / Ce spun oficialii iranieni
Joe Biden vorbind la Summitul NATO Foto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a spus că se așteaptă ca Iranul să renunțe la un atac asupra Israelului dacă se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, relatează Reuters. Asta după ce mai mulți înalt oficiali iranieni au spus pentru Reuters că doar un acord de încetare a focului în Gaza ar împiedica Iranul de la represaliile directe împotriva Israelului pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh pe teritoriul său.

„Așa mă aștept”, a declarat Biden, întrebat dacă se așteaptă ca Iranul să renunțe la un atac de răzbunare asupra Israelului dacă se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.

Biden a vorbit cu reporterii după sosirea în New Orleans. Comentariul său a venit după ce Reuters, citând trei înalt oficiali iranieni, a raportat că doar un acord de încetare a focului care decurge din posibile discuții din această săptămână ar reține Iranul de la represaliile directe împotriva Israelului.

Dacă Israelul tărăgănează discuțiile privind un acord, Iranul va lansa atacul, spun iranienii

Una dintre surse, un înalt oficial de securitate iranian, a declarat că Iranul, împreună cu aliați precum Hezbollah, vor lansa un atac direct dacă discuțiile din Gaza eșuează sau dacă percepe că Israelul tărăgănează negocierile. Sursele nu au spus cât timp va permite Iranul ca discuțiile să progreseze înainte de a răspunde cu un atac.

Iranul a fost implicat în ultimele zile într-un dialog intens cu țările occidentale și cu Statele Unite privind modalitățile de calibrare a represaliilor, au spus sursele, care toate a vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemei.

În comentariile publicate marți, ambasadorul SUA în Turcia a confirmat că Washington le cere aliaților să ajute să convingă Iranul să reducă tensiunile. Trei surse guvernamentale regionale au spus că au loc conversații cu Teheranul pentru a evita escaladarea înaintea discuțiilor de încetare a focului din Gaza, care urmează să înceapă joi în Egipt sau Qatar.

Iranul a promis că va riposta Israelului după asasinarea lui Haniyeh pe 31 iulie la Teheran.

Iranul a dat vina pe Israel pentru crimă. Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea. Uciderea acestuia a declanșat amenințări de răzbunare din partea Iranului împotriva Israelului, care luptă cu militanții Hamas în Gaza, stârnind temeri de un război mai larg din Orientul Mijlociu.

Luni seară Statele Unite au spus că Iranul ar putea lansa o „serie de atacuri semnificative” împotriva Israelului „în această săptămână”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a adăugat că subiectul a fost abordat în cursul unei reuniuni care a avut loc luni între președintele Joe Biden și liderii Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit.

El a recunoscut că, în cazul unui astfel de atac, „ar putea avea cu siguranță un impact asupra discuțiilor” programate pentru joi privind o încetare a focului în Fâșia Gaza, însoțită de eliberarea ostaticilor israelieni deținuți acolo.

INTERVIURILE HotNews.ro