Bilanț dur pentru Moscova în urma celei mai mari incursiuni de după invazia nazistă. Generalul Sîrskîi a tras linie

Începând din luna august a anului trecut, de când Ucraina și-a lansat operațiunea militară din regiunea Kursk din Rusia, forțele ruse au pierdut până în prezent peste 55.000 de soldați, a afirmat joi șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, potrivit The Kyiv Independent.
Într-un comunicat publicat pe Facebook, Sîrskîi precizează că forțele ucrainene rămân angajate în operațiuni defensive pentru a împiedica trupele ruse să avanseze mai adânc pe teritoriul Ucrainei, efectuând în același timp contraatacuri.
În ultimele șapte luni și jumătate, pierderile Rusiei au inclus 22.200 de morți în luptă și 31.800 de răniți. De asemenea, forțele ucrainene au reușit să ia prizonieri peste 940 de soldați ruși, a precizat generalul.
Ucraina a cucerit inițial aproape 1.300 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk înainte ca Moscova, sprijinită de unități nord-coreene, să lanseze o contraofensivă la începutul acestei luni.
Contraatacul armatei ruse a coincis cu o pauză temporară în sprijinul militar al SUA și al schimbului de informații secrete cu Ucraina, care a fost reluat pe 11 martie.
Președintele american Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că forțele ucrainene sunt „încercuite” în regiunea Kursk, unde trupele ruse au avansat.
Ucraina a negat că forțele sale sunt încercuite, deși a recunoscut că s-a retras din orașul Sudja pe fondul intensificării atacurilor rusești.
Totuși, pe 17 martie, armata rusă a anunțat că a eliberat 63,2% din teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, după cinci luni de lupte care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune, conform agenției spaniole de presă EFE. „Un procent de 63,2% (adică 801 kilometri pătrați) din teritoriul regiunii Kursk ocupat inițial de inamic (1.268 de kilometri pătrați) a fost eliberat”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.
Asaltul ucrainean în regiunea Kursk, lansat pe 6 august, cea mai mare ofensivă pe teritoriul Rusiei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, a luat Moscova prin surprindere în acea zonă slab apărată și a fost o lovitură umilitoare pentru Kremlin.
Operațiunea Barbarossa a fost numele de cod secret acoperitor folosit de conducerea Germaniei naziste pentru operația militară de invadare a Uniunii Sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acțiune începută pe 22 iunie 1941, dar care ulterior a eșuat.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro