Bilanțul Poliției la patru luni. Creștere spectaculoasă a cazurilor de evaziune/ A scăzut numărul de furturi și tâlhării
Poliția Română a prezentat bilanțul activității pe primele patru luni ale anului în curs, informează Agerpres. Datele indică o creștere a numărului de infracțiuni de natură economică și legate de violența domestică, însă a scăzut numărul de furturi și tâlhării, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Evaziunea fiscală, o creștere de 64.4%
„Situaţia operativă se situează aproximativ la aceleaşi valori ca în perioada similară a anului precedent. Cu toate acestea, se constată un trend ascendent în cazul infracţiunilor economico-financiare – o creştere de 20 de procente. Astfel, a crescut numărul infracţiunilor de evaziune fiscală cu 846 de fapte, respectiv o creştere de 64,4%. De asemenea, a scăzut numărul infracţiunilor de furt cu 5,6%, iar numărul infracţiunilor de tâlhărie a scăzut cu 14,4%”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.
În ceea ce priveşte siguranţa rutieră, el a arătat că, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate cu 4,8% mai puţine accidente rutiere grave, menţinându-se trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate, respectiv cu 3,6% mai puţin şi pentru numărul răniţilor grav, cu o scădere de 4,2%. Cea mai mare creștere s-a constatat la infracțiunile de punere în circulaţie sau conducere unui vehicul neînmatriculat, respectiv cu 30%.
„11,7% dintre infracţiunile la regimul rutier vizează conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive, vorbim aici de 1.491. Au fost constatate, de asemenea, peste 11.800 de fapte de conducere sub influenţa alcoolului, dintre care aproape 7.700 fiind contravenţii şi au fost întocmite 4.100 infracţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.
Cu privire la violenţa domestică, Georgian Drăgan a afirmat că, în primele patru luni ale acestui an, poliţiştii au emis peste 4.000 de ordine de protecţie provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.
„În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 38.656 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 19.348 în mediul urban şi 19.308 în mediul rural. La nivel naţional, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,5%, faţă de primele patru luni ale anului 2023, de la 17.792 la 18.410 fapte”, a mai arătat Drăgan.
168 operațiuni de amploare împotriva traficului de droguri
El a mai arătat că, în perioada menţionată, pe linia combaterii traficului de droguri, au fost derulate 358 de acţiuni operative de către poliţişti şi procurorii DIICPT, dintre care 168 au fost acţiuni operative de mare amploare, pentru a proba activitatea infracţională a 1.586 de persoane cercetate.
„În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost puse în executare 1.300 mandate de percheziţie domiciliară, au fost reţinute 696 de persoane, au fost arestate 609 persoane, iar faţă de 132 persoane a fost luată măsura controlului judiciar. În urma tuturor acestor activităţi desfăşurate de poliţişti şi procurori, au scoase din piaţă peste 500 de kilograme de droguri de risc şi de mare risc, aproape 500.000 de diverse comprimate, aproximativ 3,5 tone de masă vegetală de droguri şi patru tone de substanţe interzise, substanţe dopante ridicate de la o fabrică clandestină identificată în urma unei operaţiuni din judeţul Argeş”, a declarat Georgian Drăgan.
În domeniul protecţiei animalelor, acesta a precizat că au fost aplicate sancţiuni în valoare de peste 3.500.000 de lei, au fost efectuate peste 5.000 de controale şi acţiuni, iar 550 de animale aflate în situaţii de pericol au fost salvate şi plasate în adăposturi.
„Totodată, poliţiştii au întocmit 784 de dosare penale, au efectuat 117 percheziţii la domiciliile unor persoane fizice sau la sediul unor entităţi, au organizat 5.132 de controale/acţiuni, iar, ca urmare a activităţilor desfăşurate, au fost dispuse 59 măsuri preventive – reţinere, arestare sau control judiciar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IGPR.