Sari direct la conținut

BioNTech avertizează asupra lacunelor de aprovizionare cu vaccin şi critică abordarea Comisiei Europene – UPDATE

HotNews.ro
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Vaccinul Pfizer-BioNTech, Foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Compania farmaceutică germană BioNTech caută soluţii împreună cu partenerul ei american Pfizer pentru sporirea producţiei vaccinului lor împotriva Covid-19, avertizând asupra lacunelor în aprovizionare până când vor fi autorizate şi alte vaccinuri, relatează vineri Reuters și Agerpres.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deocamdată singurul vaccin împotriva Covid-19 autorizat în Uniunea Europeană, dar autorizarea sa relativ târzie de către agenţia specializată a UE şi cantitatea redusă de vaccin comandată de Comisia Europeană – care şi-a asumat încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre – conduc la un ritm lent de aprovizionare.

Întârzierile în distribuţia vaccinului au provocat consternare în Germania, unde mai multe regiuni au fost nevoite să suspende vaccinarea la câteva zile după lansare.

„În acest moment lucrurile nu arată bine – apare o lacună pentru că nu sunt alte vaccinuri aprobate şi noi trebuie să umplem golul cu vaccinul nostru”, a explicat publicaţiei germane Spiegel directorul general al BioNTech, Ugur Sahin. Acesta, împreună cu soţia sa Oezlem Tuereci, director medical al societăţii, au fondat această companie, intrată în parteneriat cu societatea farmaceutică americană Pfizer pentru producerea vaccinului împotriva Covid-19.

Responsabilii BioNTech au criticat decizia Comisiei Europene de a încheia contracte cu o serie de companii farmaceutice în speranţa că vor fi aprobate rapid vaccinurile acestora, ceea ce nu s-a întâmplat. „S-a presupus că multe alte companii vor veni cu vaccinul. Aparent aceasta a fost impresia, că vom avea destule, că nu va fi atât de rău şi că avem controlul. Acest lucru m-a surprins”, spune Sahin.

SUA au comandat în luna iulie 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, în timp ce Comisia Europeană a aşteptat până în noiembrie pentru a comanda jumătate din această cantitate. Mai mult, din cele 300 de milioane de doze comandate de UE, numai 200 de milioane au fost o comandă fermă, iar restul de 100 de milioane de doze au rămas ca opţiune, exercitată săptămâna trecută, dar cu termen de livrare încă neclar.

BioNTech speră să lanseze în februarie o nouă linie de producţie la unitatea din oraşul german Marburg, cu o capacitate de producţie de 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului. Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a promis într-un mesaj pe Twitter că va face tot posibilul pentru ca această unitate să-şi înceapă activitatea cât mai repede.

Guvernul de la Berlin, care a finanţat BioNTech în proiectul vaccinului cu 375 de milioane de euro, a respins apelurile externalizării producţiei prin cedarea licenţei de producţie către alte companii farmaceutice, invocând, la fel ca reprezentanţii BioNTech, complexitatea procesului de fabricare a acestui vaccin bazat pe noua tehnologie ARN mesager.

„Încercăm să găsim noi parteneri pentru cooperare în producţie. Dar nu este ca şi când în lume ar fi răspândite fabrici nefolosite care să poată produce de pe o zi pe alta vaccinul conform standardului de calitate”, explică directorul general al BioNTech. „Spre sfârşitul lui ianuarie ne va fi clar dacă vom putea produce mai mult şi în ce cantitate”, asigură el.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) este aşteptată să avizeze pe 6 ianuarie şi vaccinul produs de compania americană Moderna. Ministrul Jens Spahn a cerut acestei instituţii europene să grăbească şi autorizarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, deja avizat în Marea Britanie şi vineri în India. Însă EMA a răspuns că este „puţin probabil” să dea acest aviz până la sfârşitul lunii ianuarie.

Ugur Sahin a mai spus că vaccinului Pfizer-BioNTech, care prin tehnologia ARN mesager instruieşte sistemul imunitar al omului să lupte împotriva coronavirsului, ar trebui să acţioneze şi împotriva noii tulpini de coronavirus descoperite în Marea Britanie. „Facem teste pentru a verifica dacă vaccinul nostru poate să neutralizeze această variantă şi vom afla mai multe curând”, a explicat el. Întrebat însă despre ce s-ar întâmpla în cazul unei mutaţii puternice, directorul BioNTech a răspuns că în acest caz ar fi nevoie de aproximativ încă şase săptămâni pentru a adapta vaccinul, ceea ce ar putea necesita o nouă aprobare din partea organismelor de reglementare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro