Sari direct la conținut

OFICIAL Voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi renumărate / Biroul Electoral Central anunță care e termenul limită pentru prezentarea rezultatelor

HotNews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri prezidențiale 2024 / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat joi seară, după ce s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta paşii de urmat în privinţa deciziei Curţii Constituţionale, că vor fi renumărate toate cele 9.465.257de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Versiunile scanate ale proceselor-verbale verificate vor fi comunicate BEC și statisticienilor săi, prin e-mail, până în 1 decembrie, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi transmise cel mai târziu marți, 3 decembrie, la ora 16.00, potrivit instituției.

  • Reprezentanți ai BEC au precizat pentru HotNews.ro că CCR nu a dat niciun termen, în solicitarea transmisă, până la care să fie renumărate toate voturile. Termenul de 1 decembrie a fost stabilit de BEC ca termen minim posibil, având în vedere numărul mare de operațiuni pe care le implică renumărarea tuturor voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor, au mai spus sursele citate.

„Curtea Constituțională a României a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții.

Astfel, Biroul Electoral Central pentru alegerea președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz”, au transmis reprezentanții BEC, într-un comunicat de presă.

„Totodată, birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menționate, consemnează operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competență a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la secția de votare, cât și prin corespondență, unde este cazul, și comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități”, mai scrie în comunicatul BEC.

Materialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precizează sursa citată.

„De asemenea, materialele electorale aferente secțiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgență, în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe”, mai spun reprezentanții BEC.

Conform acestora, rezultatul activităților menționate se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.

„Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00”, precizează BEC.

Curtea Constituţională a României a cerut joi Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unui comunicat de presă, plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.

De asemenea, s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central.

Decizia de renumărare a voturilor dată de Curtea Constituțională a României (CCR) joi pune acum în mișcare un întreg mecanism pentru a se reuși renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. 

După decizia CCR, secțiile de votare din țară așteptau decizia Biroului Electoral Central. Iar după hotărârea pe care BEC tocmai a luat-o, joi seară, urmează o serie de alți pași, a explicat pentru HotNews.ro o sursă politică apropiată de relația cu BEC:

  1. Sacii cu voturile sunt în acest moment sigilați. Pentru a fi desiligalți, președintele secției de votare trebuie să fie prezent, pentru că el și-a pus semnătura pe sigiliu. Renumărarea nu va avea loc în secțiile de votare și nu trebuie să participe toți membrii secției, ci doar președintele fiecărei secții.
  2. În funcție de locul unde se va face renumărarea, președinții secțiilor de votare vor fi escortați de poliție, împreună cu sacii, spre locația stabilită. 
  3. Este posibil ca numărarea voturilor să se facă în birourile electorale de circumscripție, acolo unde au ajuns sacii după numărare. 

BEC trebuie să stabilească concret procedurile de renumărare a voturilor și cine trebuie să participe. 

Șeful AEP: „E absolut imposibil să renumărăm până mâine”

Președintele Autorității Electorale Permanente a reacționat după decizia CCR, spunând că este imposibilă renumărarea voturilor în una sau în câteva zile.

„Reverificarea a peste 9 milioane de voturi, depozitate în cele 41 de județe, nu poate fi făcută nici în ore, nici într-o zi, nici în două. Nu pot să apreciez cât ar dura, e vorba de peste 9 milioane de voturi depozitate în arhivele tribunalelor”, a afirmat Greblă.

„Ar trebui dovezi temeinice că această numărătoare nu a fost făcuta cum trebuie. Ori până la validarea proceselor verbale nu a existat nicio contestatie cu privire la faptul că numărotarea voturilor a fost făcuta greșit”, a declarat șeful AEP, într-o intervenție la Digi24.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro