Sari direct la conținut

Blaga si-a rupt si el dintii in epoleti (de Liviu Avram)

Cotidianul

Episodul Sintion ne arata ca e vorba doar despre longevitate: zmeul Blaga a trait putin mai mult decit zmeul Dejeu, dar a sfirsit la fel: cu dintii rupti in niste epoleti

„Nu vreau ca Directia Anticoruptie sa fie un puisor al lui 0962“.

Asta declara ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, intr-un interviu din martie 2005, la scurt timp dupa ce sparsese in doua controversatul „Doi si-un sfert“, serviciul de informatii si protectie interna al Ministerului de Interne, si lasase in mina „Vulpii“ Virgil Ardelean doar partea de stringere de informatii in domeniul criminalitatii

economico-financiare si al terorismului. Partea cea mai stufoasa, dar si mai spumoasa, si anume combaterea coruptiei din interiorul sistemului, era transferata unei structuri nou create, Directia Generala Anticoruptie, asa cum invatase domnul Blaga de la o cohorta de consilieri englezi si spanioli.

In fruntea ei era numit un procuror din afara sistemului, Marian Sintion, selectat dintre mai multi candidati, dupa criterii de integritate, de catre aceiasi experti de preaderare englezi si spanioli. Insusi Vasile Blaga il aprecia atunci pe Sintion pentru faptul de a fi demantelat clanul Camatarilor si avea o imagine din cale-afara de idilica asupra a ceea ce urma sa faca DGA. Lucrurile au decurs, pina acum, oarecum conform cu asteptarile ministrului.

A izbucnit acum aceasta foarte urit mirositoare afacere cu apartamentele de serviciu si, de atunci, Blaga pare intr-un ofsaid continuu. La primele dezvaluiri a spus ca va trimite Corpul de Control sa verifice faptele – dar strict cazurile despre care a scris „Cotidianul“.

Lucru de mirare, intrucit la acea vreme Vasile Blaga stia ca DGA era structura care avea in lucru asemenea cazuri, iar Corpul de Control dormea in bocanci, pentru ca nu fusese sesizat. Ulterior, „Cotidianul“ a aratat ca exact la Corpul de Control sint politisti care au profitat de apartamentele de serviciu.

Si Blaga ce face? Merge in continuare pe mina aceluiasi Corp de Control, precizind doar ca nu va permite sa participe la verificari acei politisti suspectati. Nu ei, doar colegii lor, cum ar veni. Din nou, structura specializata pe anticoruptie, si care avea deja deschise citeva dosare, este, deliberat sau nu, ignorata.

Si mai mult decit atit: ministrul aproba ca tocmai Corpul de Control, exact in aceste zile, sa descinda la DGA. E prea mare coincidenta ca sa nu para pusa cu mina. Pus in fata situatiei de a fi controlat de cei pe care ii ancheta, Sintion este astfel impins sa-si dea demisia.

Ministrul nu vrea deloc sa afle ce se intimpla de fapt, dar poate chiar stie: aproba demisia, cere imediat de la CSM un inlocuitor si, cu o ipocrizie desavirsita, regreta printr-un comunicat despartirea de Sintion.

Ministrul Blaga era obligat sa afle care sint motivele profesionale pentru care a demisionat Sintion si sa explice tuturor de ce a acceptat cu atita usurinta despartirea de un om care, pina la proba contrara, si-a facut treaba. Ieri, dupa consultarile politice de la Cotroceni, Vasile Blaga l-a lasat singur pe Boc sa faca declaratii de presa, iar el a tulit-o cu mult curaj pe usa din dos.

Privind lucrurile in ansamblu, si incercind totusi sa-i acordam prezumtia de buna-credinta ministrului, putem constata ca a facut o greseala tactica: a dat puteri iepurelui sa-l manince pe lup. Adica a trimis politisti controversati sa ancheteze structura cea mai detestata de politistii controversati.

Momentul in care a facut-o, rapiditatea cu care a acceptat demisia si lipsa oricaror explicatii publice ne arata fara tagada ca ministrul s-a asezat fara ezitare in tabara politistilor controversati. Efectul poate fi devastator asupra carierei sale politice, dar aici e problema sa.

Pe noi ne intereseaza semnalul extrem de limpede, si deloc imbucurator, pe care il da celui care ii va succede lui Sintion si asupra intregii Directii Generale Anticoruptie.

In interviul pe care l-am evocat, Blaga spunea ca nu vrea sa repete greselile fostului ministru Gavril Dejeu, care a venit zmeu in fruntea Internelor si in scurt timp nu-l mai baga nimeni in seama. Episodul Sintion ne arata ca e vorba doar de longevitate: zmeul Blaga a trait putin mai mult decit zmeul Dejeu, dar a sfirsit la fel: cu dintii rupti in niste epoleti. Iar dentistul culege capsune in Spania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro