Sari direct la conținut

Bobby Paunescu lucreaza la "Fantomele", un film despre spionajul industrial din anii '70

HotNews.ro

De la 1 noiembrie, timp de cinci-sase luni, Bobby Paunescu isi pune toate afacerile in cui si pleaca din tara pentru a se ocupa de urmatorul sau proiect cinematografic al carui titlu de lucru e „Fantomele”. O coproductie de peste 15 milioane de euro, cu distributie internationala, vorbita mai mult in engleza si inspirata dintr-un caz real si din amintirile sale de la agentia comerciala romana din Milano, din 1978.

Filmul va fi produs de Mandragora dar, pentru ca nu au fost inca semnate contractele cu coproducatorii italieni, britanici si americani, Bobby Paunescu nu a putut sa le dezvaluie numele. „Sper sa rezistam si sa ramanem producatori principali, pentru ca bugetul e destul de mare – peste 15 milioane de euro; mare parte din film se filmeaza in Anglia, America si Italia, si doar 20% se filmeaza in Romania”, a declarat Bobby Paunescu pentru HotNews.ro, adaugand ca banii romanesti implicati in productie sunt putini.

Tema filmului este spionajul industrial din anii ’70. Bobby Paunescu: „E vorba de tot ce se intampla in anii ’70, mai precis inainte de 1978, o perioada foarte agitata. In 1978 a avut loc marea schimbare, odata cu schimbarea de la conducerea DIE. Scenariul porneste de la un caz real. In perioada aceea eu copilaream, locuiam la Milano. Practic am trait tot momentul cand Agentia Comerciala Romana din Milano s-a golit si au venit carabinierii sa ne protejeze, sa nu ni se intample ceva, pentru ca erau manifestatii contra regimului. Nu voi dezvalui secrete de stat, nu acesta e scopul. Va fi un film cu buget mare si care va trebui sa-si castige banii.”

In 1978, dupa defectarea lui Ion Mihai Pacepa in Germania, spionajul industrial facut de membrii DIE in Occident a luat sfarsit, iar DIE a fost epurata, trecand in subordinea lui Tudor Postelnicu, care era ministru de Interne.

Bobby Paunescu a scris un prim draft („am trecut pasul cel mai important, cel in care am aratat scenariul finantatorilor si producatorilor din afara”), iar acum il scrie pe al doilea. Filmarile ar trebui sa inceapa in luna mai 2011, urmand sa dureze sase luni. Premiera romaneasca e preconizata pentru 2012. In scenariul initial actiunea se petrece si in Japonia, de aceea Bobby Paunescu spera sa convinga si un coproducator japonez sa se alature productiei.

Filmul va fi vorbit mai ales in engleza, dar si in italiana si romana. Bobby Paunescu nu a numit niciun actor strain (contractele nefiind semnate nici cu ei), dar a declarat pentru HotNews.ro ca cei pe care i-a contactat au spus foarte usor ca sunt interesati de proiect. Vor fi si actori romani in distributie.

In timpul Festivalului de la Cannes, revista „Variety” anunta ca urmatorul proiect al lui Bobby Paunescu dupa „Francesca” va fi „Cheap Labour”, o drama a carei actiune e plasata in Irlanda, la Dublin, si ai carei eroi vor fi oameni din toata lumea care locuiesc de 10 ani in Irlanda. Bobby Paunescu a declarat pentru HotNews.ro ca a scris proiectul, a facut coproductia si a pregatit filmarea, dar ca a simtit ca trebuie sa faca „Fantomele” inainte. Asa ca a lasat „Cheap Labour” in asteptare.

La „Fantomele” lucreaza de trei-patru ani, dinainte de „Francesca”.”Research-ul dureaza foarte mult, sa te intalnesti cu oamenii, sa discuti, sa vezi exact cum s-a intamplat, sa intri in detalii”, spune Bobby Paunescu. „Si atunci m-am concentrat foarte tare pe acest proiect, obtinand si ok-urile de principiu de la finantatorii principali pentru ca aici e vorba de bani multi, nu e un film care sa se poata sustine cu bani din buzunar.”

Conform paginademedia.ro, din cele 15 milioane de euro, 12 milioane ar fi acoperite de banci si fonduri de investitii americane.

De la 1 noiembrie, Bobby Paunescu si-a delegat responsabilitatile afacerilor din Romania si va pleca din tara timp de cinci-sase luni pentru a se consacra proiectului sau cinematografic. Pe de alta parte, compania de distributie Mandragora International isi va deschide un sediu la New York, Mandragora North America, pana la sfarsitul acestui an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro