Sari direct la conținut

BP si autoritatile americane nu au reusit sa stopeze scurgerile de petrol din Golful Mexicului. Factura finala ar putea fi de ordinul miliardelor de dolari

HotNews.ro

Grupul petrolier BP si autoritatile americane cauta cu disperare solutii pentru a stopa scurgerile de titei din Golful Mexicului, dupa ce incercarea de a opri dezastrul ecologic cu ajutorul unei carcase de beton a esuat, relateaza AFP.

Compania britanica va incerca, in zilele urmatoare, sa coboare in adancul oceanului o noua carcasa, mai mica decat cea retrasa sambata, in conditiile in care in fiecare zi sunt deversate in Golf 800.000 de litri de petrol.

Britanicii erau optimisti si sperau ca vor reusi sa stopeze scurgerile cu ajutorul unei carcase de otel de 12 metri inaltime, cantarind aproape 100 de tone.

Dar grupul a fost obligat sa renunte la aceasta solutie, dupa ce a constatat formarea de cristale, in urma contactului dintre gaze si apa.

Noua carcasa ar putea fi instalata deasupra scurgerii principale, la o adancime de 1.500 m, „in urmatoarele 72 de ore”, a declarat luni dupa amiaza directorul general al BP, Tony Hayward. Este vorba de un „sistem mult mai mic”, a explicat Doug Suttles, director de exploatare la BP. Pentru a evita formarea cristalelor, in interiorul carcasei vor fi injectate apa calda si metanol, care blocheaza formarea hidratilor.

Dar, a subliniat Tony Hayward, dimensiunea redusa a noii carcase (1,5 metri inaltime, 1,2 metri diametru si doua tone) o face mai putin eficienta in colectarea petrolului.

BP se teme acum de un dezastru ecologic mult mai mare, daca toate incercarile sale de a stopa scurgerile de titei esueaza.

Grupul britanic a anuntat ca mareea neagra l-a costat pana acum 350 de milioane de dolari, dar factura ar putea fi evaluata in final la ordinul miliardelor.

Amiralul Thad Allen, care coordoneaza operatiunile administratiei americane, a anuntat ca BP are in vedere „injectarea la presiune foarte inalta de deseuri, de bucati de cauciuc, mingi de golf si alte lucruri de genul acesta pentru a stopa scurgerile”.

Suttles a confirmat ca aceasta metoda inedita este avuta in vedere, dar ar fi necesare doua saptamani pentru aplicarea ei.

O alta solutie avuta in vedere – forarea unui put de descarcare – ar putea dura trei luni. Grupul a inceput luni, pentru prima oara, sa injecteze produse chimice dispersante direct la locul scurgerii.

Astfel de solutii experimentale ar putea insa sa afecteze structura putului, multiplicand scurgerile, avertizeaza mai multi experti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro