Bruxelles: ONG-urile romanesti de mediu fac lobby pentru interzicerea mineritului cu cianuri
Intre 20 si 22 noiembrie, reprezentanti ai Coalitiei „Romania fara Cianuri” si ai Coalitiei „Bulgaria fara Cianuri” au desfasurat, la Bruxelles, o campanie de informare cu privire la riscurile pe care le presupune mineritul cu cianuri. La intalniri au participat membri ai Parlamentului European si reprezentanti ai Comisiei Europene (Directoratul General de Mediu si Directoratul General pentru Industrie), potrivitr unui comunicat de presa Greenpeace.
Scopul intrevederilor a fost prezentarea riscurilor pe care le presupune mineritul cu cianuri si de a incuraja semnarea Declaratiei scrise 85/2007, care ar interzice utilizarea cianurii in minerit la nivel european. Mai multe tari din Uniunea Europeana, cum ar fi Bulgaria, Romania, Slovacia, si Grecia, se confrunta in prezent cu proiecte miniere care presupun exploatarea aurului cu cianura.
Els De Groen (Olanda), europarlamentar din Grupul Verzilor, a spus: „Daca in Olanda s-ar intentiona realizarea unei astfel de exploatari miniere cu cianura, m-as opune la fel de vehement. Problema mineritului cu cianuri nu este limitata de frontiere, ci este o problema care ne afecteaza pe toti. Toti depindem de mediul inconjurator pentru a supravietui si nu mai avem nevoie de un accident similar celui din Baia Mare din anul 2000.”
Pe 21 noiembrie, membrii celor doua Coalitii s-au intalnit cu reprezentanti ai Cabinetului Comisarului pentru Mediu, Stavros Dimas, si ai directoratului General pentru Industrie, acestia confirmand ca cele doua Comisii incurajeaza initiative de interzicere a cianurii in minerit la nivel de tara, dar si la nivel european.