Sari direct la conținut

Business report: Bucureștiul ajunge din urmă Cluj-Napoca pe piața chiriilor; Unde vor fi deschise noi fabrici și depozite în România; Jocurile de noroc atrag tot mai mulți români

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Petrom estimează că preţurile la gaze din România se vor apropia în acest an de cele de la hubul din Austria, acum mai mici. Oficialii Petrom, al doilea producător de gaze naturale al țării, estimează că, în acest an, diferența dintre prețul gazelor de pe piața românească și cel de la hub-ul din Austria se va diminua. Cum prețul de hub este semnificativ mai mic decât cel de la noi, ne putem aștepta la o ieftinire a gazelor tranzacționate pe piața locală, cu efect direct în factura populației, care nu va mai plăti prețuri reglementate de stat de la 1 iulie, ci prețul de piață. Petrom a publicat pe site-ul propriu transcrierea conferinței pe care conducerea companiei a avut-o recent cu analiștii, în urma publicării rezultatelor financiare aferente anului 2019. Ne-a atras atenția o estimare a directorilor companiei referitoare la evoluția prețurilor la gazele naturale, ca răspuns la o întrebare, scrie Economica.net.

Unde vor fi deschise noi fabrici și depozite în România. Pe harta României au apărut noi orașe de interes, asa cum este cazul Cluj-Napoca, Arad, Deva, Iași, Sibiu, Craiova, Constanța, Brașov sau, mai nou, Bacău, destinații care atrag tot mai mulți investitori și unde marii dezvoltatori au început să securizeze terenuri pentru viitoare fabrici sau parcuri logistice, în contextul în care sectorul industrial a început să se maturizeze, spune Daniel Cautis, managing partner Dunwell. În opinia sa, deblocarea investițiilor în infrastructură ar face ca zona Moldovei să devină cea mai atractivă piață pentru sectorul industrial din România, iar aici orașe ca Iași, Roman sau Bacău ar avea potențialul de a atrage investitori de renume pe piața locala, relatează Wall Street.ro.

Costurile de îndatorare ale României: Randamentul titlurilor de stat comparativ cu al statelor din regiune. Randamentul titlurilor de stat românești emise pe termen lung a fost în luna ianuarie 2020 de 4,28% pe an, potrivit datelor publicate de Eurostat. Adică mult peste valorile tuturor celorlalte state ale Uniunii și foarte departe de media europeană, situată la doar 0,51% în configurația UE 28, care a mai inclus Marea Britanie până la finele lunii ianuarie. Bulgaria poate deja să acceseze bani pe termen lung pentru proiecte de dezvoltare la costuri cu dobânda situate sub media Zonei Euro și la mai puțin de o treime în raport cu media UE, arată Curs de Guvernare.

Jocurile de noroc atrag tot mai mulți români: „S-a dus soția să mă dezlege la popa. N-a ținut”. Într-o țară în care nu se mișcă foarte multe lucruri, piața pariurilor și a jocurilor de noroc a depășit anul trecut două miliarde de euro și este în continuă creștere. Au apărut astfel de stabilimente inclusiv la parterul blocurilor, dar și în sate, unde mulți dintre clienți sunt asistați social. Psihologii vorbesc despre o dependență de care este greu să scapi fără ajutor de specialitate. Din neștiință, oamenii caută un câștig ușor și rapid, iar într-un final ajung sclavii acestei tentații. Un tânăr de 26 de ani din județul Dâmbovița povestește că și-a trimis soția inclusiv la biserică, să îl roage pe preot să îi facă dezlegare de la jocurile de noroc. Industria jocurilor de noroc din România s-a ridicat anul trecut la 2,2 miliarde de euro. Există o creștere anuală de 10-15 procente, de altfel, un sfert dintre bărbați au declarat că au jucat cel puțin o dată la pariuri sau la cazino, scrie Știrile Pro Tv.

Compania Airbus disponibilizează peste 2.000 de angajaţi din mai multe ţări. Compania Airbus va disponibiliza, până la sfârşitul anului 2021, 2.362 de angajaţi din mai multe ţări, din domeniul industriei militare şi spaţiale, în contextul amânării unor contracte. Divizia Airbus pentru industria de apărare şi spaţială – Airbus Defence and Space – „a intrat în procedura de consultări cu Direcţia europeană a companiei asupra planului de restructurări”, a comunicat grupul aeronautic, argumentând că disponibilizările sunt necesare din cauza „stagnării pieţei spaţiale” şi „amânării contractelor” în domeniul apărării, notează Digi24.

Chirițoiu: „Pe piața telecom se întâmplă nişte lucruri în perioada următoare. Pe partea vânzării Telekom, trebuie să colaborăm cu ANCOM, dar şi cu Comisia Europeană”. Pe piața telecom din România vor urma o serie de schimbări în perioada următoare, între care plecarea unuia dintre operatori și introducerea 5G, iar Consiliul Concurenței trebuie să se asigure ca lucrurile să rămână la fel de concurenţiale, a declarat Bogdan Chirițoiu, șeful instituției. Bogdan Chiriţoiu a confirmat astfel plecarea Telekom, care vrea să vândă operațiunile din România, adăugând că această mișcare necesită o colaborare pe plan intern cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dar şi cu Comisia Europeană, potrivit inCont.ro.

Bucureștiul ajunge din urmă Cluj-Napoca pe piața chiriilor. Piața închirierilor de apartamente a fost, în ultimul trimestru din 2019, una destul de dinamică pentru finalul de an. Astfel, prețurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat variații în mai multe centre regionale, dar și în alte reședințe de județ. În București, spre exemplu, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 420 de euro pe lună, în creștere de la 410 euro pe lună în al treilea trimestru al anului, arată datele imobiliare.ro. Același tip de locuință (bicamerală, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe lună, la fel ca în cele trei luni anterioare, informează Profit.ro.

Se dezvoltă antreprenoriatul în România! Numărul companiilor în insolvență a scăzut dramatic. Se dezvoltă antreprenoriatul în România! Numărul companiilor intrate în insolvență a scăzut dramatic. Educația antreprenorială începe să ia amploare, iar tot mai mulți români investesc bani în cursuri de specialitate. București a rămas pe primul loc, în ceea ce privește numărul de companii în insolvență. Numărul companiilor care au intrat în insolvenţă în 2019 a scăzut cu 22% faţă de anul anterior, la 6.384, şi se situează la minimul ultimului deceniu, cele mai multe insolvenţe înregistrându-se în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţie, urmat de construcţii şi comerţul cu amănuntul, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro